Skip to main content

BERBUKA PUASA DI WARUNG MAKCIK KIAH SRI PETALING


BERBUKA PUASA DI WARUNG MAKCIK KIAH SRI PETALING | Semalam aku dengan beberapa orang kawan masing-masing plan nak buka puasa sama-sama. Then kawan aku suggest nak berbuka puasa dekat Warung Makcik Kiah di Sri Petaling.

Warung Makcik Kiah adalah satu-satunya kedai makanan melayu yang ada ditengah-tengah town Sri Petaling. Mostly kebanyakkan kedai makanan yang ada kat situ adalah kedai makan non-muslim sebab majoriti mereka yang ada kat situ adalah yang berbangsa cina. Ada kedai makanan panas melayu  tapi lokasi dia dekat tepi-tepi jalan macam warung biasa tu. Kalau tak silap, kedai melayu yang dalam kawasan shop lot ni Warung Makcik Kiah ni je lah. 

So untuk ke Sri Petaling semalam aku straight je dari Putrajaya. Lepas office hour dalam pukul 5.30pm macam tu aku gerak terus ke destinasi. Sebab dari Putrajaya lalu Highway MEX tu dalam 30 minit je dah sampai area Sri Petaling. Cuma lepas turun dari Exit Bukit Jalil agak jem sikit. Yela waktu-waktu orang balik kerja kan. Paham-paham je lah.


Sampai sudah di Warung Makcik Kiah. Mungkin ada yang tak tahu, dalam area Sri Petaling ni parking dia limited sikit. So kalau nak park depan-depan kedai yang korang nak pergi tu jangan berharap sangat la ye. Heheheh tapi kalau korang nak ke kedai Warung Makcik Kiah, jangan pening-pening sebab korang boleh park kat parking lot yang disediakan oleh pihak perbandaran yang betul-betul sebelah Moonlight Cafe.

Sebab warung ni betul-betul sebaris dengan Moonlight Cafe tu. Kira lokasi Warung Makcik Kiah ni agak strategik jugak la. Sebab paling penting nak pergi satu-satu tempat tu orang akan fikir

"mana nak parking nanti ek".

Jadi bab parking settle!

Keluasan kawasan warung ni size dia standard macam kedai makan biasa yang lain. Cumanya disudut sebelah kanan siapa-siapa yang rasa macam nak makan santai ibarat makan kat rumah, boleh la duduk bersila ramai-ramai.


Tu haaaa.. kalau nak makan santai-santai boleh je duduk situ. 





Boleh tahan jugak lauk-pauk yang disediakan oleh pihak Warung Makcik Kiah semalam. Tergugat lah iman aku semalam tu. Nasib baik dah nak dekat-dekat waktu berbuka. Jadi iman dan kesabaran masih utuh dan kukuh. Hahahah...


Kebanyakkan menu yang disajikan semalam adalah menu masakan panas yang memang selalunya menjadi citarasa rakyat Malaysia. Ada ayam goreng kunyit, Ayam masak paprik, Kailan ikan masin, Daging masak kicap, Tomyam, Sup Tulang, Ikan masak tiga rasa dan macam-macam lagi.

Ikan masak tiga rasa bersedia untuk dilapah!! nyum.. nyum..!!


Untuk pengetahuan korang, di Warung Makcik Kiah ni menu highlight yang turut disediakan adalah Ikan Patin Masak Tempoyak. Pehhhh!!! ni antara menu-menu favourite aku. Yelah kita tekak orang melayu. Tempoyak ni memang giler la jawabnya. Walaupun durian itu high kalori tapi sekali sekala kena tak salah nya kan.

Ikan Patin Masak Tempoyak

Daging Masak Kicap 
Jangan terkejut. Makanan ni bukan aku sorang yang makan ye. Tu campur dengan beberapa kawan semeja dengan aku tau. Hehehehe..

So sebelum aku terlupa untuk bulan ramadhan ni Warung Makcik Kiah ada sediakan  beberapa set menu untuk pelanggan yang datang untuk berbuka  disana. Harga yang ditawarkan pula adalah bermula dari harga RM29.90 hingga RM59.90. 



Rupa-rupanya Warung Makcik Kiah ni di miliki oleh syarikat Premia International Sdn Bhd yang diilhamkan daripada YBhg Dato' Paduka Syed Isa Syed Alwi. Panggilan Makcik Kiah pula adalah diinspirasi daripada arwah ibu beliau yang mana dulu masakan ibu beliau pernah terkenal di daerah Kuantan pada empat (4) dekad yang lalu.

Untuk sesiapa yang nak datang dan rasa keenakkan makanan di Warung Makcik Kiah, korang boleh datang bermula dari jam 11 pagi hingga 10 malam dan menu yang mereka saji kan pulak terdiri dari masakan tempatan dan masakan thailand (masakan panas) yang normalnya akan menjadi menu pilihan orang kita.



Lebih menarik lagi, untuk yang rasa macam takde masa nak keluar pergi beli makanan sebab terlalu busy dengan tugasan harian, korang juga boleh tempah makanan dari Warung Makcik Kiah melalui servis dari Food Panda dan bayar by cash/tunai atau melalui Fave.

Ok noted. Aku pun baru tahu pasal Fave payment ni. Menarik betul. Boleh tahan juga Makcik Kiah ni. Ikut peredaran masa betul. Sangat memahami kekangan masyarakat yang bahaya kalau pegang cash banyak-banyak dalam tangan. 

Makanan Laut Segar dari Sandakan.



Lepas dari bulan ramadhan ni, untuk mereka yang rasa nak makan makanan laut yang segar bugar dan bersih, korang boleh terjah ke Warung Makcik Kiah ni. Makanan laut yang akan disajikan nanti antaranya  ikan kerapu, jenahak, merah, tenggiri, siakap liar, pari, udang laut, ketam bunga dan macam-macam lagi. Makanan tu semua akan diterbangkan secara harian dari Sandakan.

Uishhh sedap nya tengok!!

Kalau korang nak cari lagi info mengenai Warung Makcik Kiah dan menu makanan yang disediakan korang boleh visit Facebook Page Warung Makcik Kiah ataupun korang boleh terus je contact Encik Rizal ditalian 017-2767273 atau boleh email ke info@premia.com.my


Comments

Popular posts from this blog

REVIEW: SEMINGGU MENGGUNAKAN PRODUK MEERACLE GEMSTONES BEAUTY

Assalamualaikum semua.
Lepas dah guna baru lah kita boleh share pada umum. Aku rasa umum dah tau kot tentang product Meeracle ni. Boleh search je kat dalam Intagram akan jumpa tentang product ni. Aku ni jenis yang susah nak guna product-product yang baru. Impact nya sebab takut muka naik jerawat atau naik benda-benda yang tak sedap dipandang. 

Kalau tengok kat gambar atas ni, gambar yang belah kanan adalah gambar muka aku yang baru lepas naik jerawat selepas stop guna product XXXX. Tak pernah-pernah muka naik jerawat tiba-tiba wujud pulak dia. Cun-cun pulak masa tu nak dekat raya. Dan kerana itulah aku susah nak pakai produk yang baru keluar dalam pasaran. Tapi dik sebabkan nak cantik cepat, so aku pon pakai la. Kesanya naik segala Ibu Bapa jerawat memenuhi wajahku. So Stresss!!!
Of course aku tak nak muka aku nampak tak cantik. jadi aku cuba gunakan Meeracle. Sebab kalau ikutkan kebaikan guna produk ni, ia mampu untuk mengecutkan dan menghilangkan pembentukkan jerawat. Jadi aku pon …

MOTHERHOOD.COM.MY

MOTHERHOOD.COM.MY | Assalamualaikum semua. Hari ni disebabkan aku rasa terlalu banyak masa free, so aku nak kongsi sesuatu yang mungkin berguna kepada anda semua. Terutama untuk ibu-ibu, bakal-bakal ibu, dan untuk mereka yang baru melangkah ke alam rumahtangga, mari sini aku nak share something.

Ada yang pernah dengar tak tentang MOTHERHOOD.COM.MY ? Pernah google website MOTHERHOOD.COM.MY? Pernah terjumpa dimana-mana media sosial tentang MOTHERHOOD.COM.MY?
Aku harap semua yang baca ni belum tahu lah ye tentang page tu. Kalau dah tau nanti aku tak boleh nak celoteh panjang-panjang untuk perkongsian ni. (hahahahahah) Haaa la dah kalau korang dah tau, apa yang aku boleh kongsikan. Ye dak? 
Heheheh ok! Saja melawak je. Takpelah yang mana dah tau tu anggap jelah sebagai bacaan ilmiah yang memberi manfaat kepada korang. 

PINTU HATI NEELOFA AKHIRNYA TELAH TERBUKA MENERIMA LAMARAN

Pintu Hati Neelofa Akhirnya Telah Terbuka Menerima Lamaran |  Siapa sahaja yang tidak kenal dengan empunya nama ini Noor Neelofa Mohd Nor atau Neelofa yang lebih mesra dipanggil 'Lofa' adalah merupakan Bekas Juara bagi pertandingan Dewi Remaja 2009/10 dan dari situ bermula lah karier beliau sebagai seorang anak seni yang telah menghiasi kaca TV anda dan kini dengan berani beliau telah mengorak langkahnya ke dalam dunia perniagaan dan berjaya menjadi usahawan yang disegani dan menjadi ikon kepada peniaga muda dan para wanita diluar sana. Beliau bukan sahaja menjadi ikutan dan panduan di dalam bidang perniagaan semata-mata, malah Neelofa juga sentiasa menjadi ikutan dari aspek berfesyen dan juga penjagaan kecantikkan. Lamaran apakah yang telah diterima Neelofa?


Oleh kerana kredibiliti yang kukuh diperolehi oleh aktres tersebut, CEO Syarikat Sun Fabulous Sdn Bhd  telah pun berhasrat untuk melamar beliau sebagai Duta Produk keluaran syarikat nya iaitu Chew n Glow. Siapakah geranga…