Skip to main content

KEPENTINGAN UCAPAN TERIMA KASIH DARI PELANGGAN


Assalamualaikum.

Lama nya aku peram post ni dalam draft. Dik kerana kekangan masa kerja dan ada beberapa perkara urgent yang aku perlu uruskan dengan kadar segera, jadi aku perlu letak tepi sekejap post blog aku. Dan bukan posting entry je tertunda. Job review pon banyak yang delay. Aku minta maaf sangat-sangat pada sahabat yang beri kepercayaan mereka pada aku. Tapi berlaku sedikit kelewatan yang tak dijangka. Walaupon mereka mungkin nampak aku seolah-olah free boleh je post macam-macam kat FB or IG, tapi sebenarnya aku ke'busy'an yang tak di jangka. Harap ampun dan maaf aku ucapkan.

Ok berbalik pada tajuk entri aku ni, aku nak share tentang perkataan "Terima Kasih" yang command orang ucapkan. Tapi perkongsian ucapan Terima Kasih ni adalah kesinambungan dari pengalaman aku masa aku buat part time kedai makan a.k.a salah satu restoran di IOI City Mall. Meanwhile ni aku off dulu. Sebab aku dalam proses baru bertukar tempat kerja pluss ofis baru ni dalam proses nak pindah ke bangunan baru, so need to hold that job la. Lepas settle semua In Shaa Allah aku sambung semula. Tapi kalau manager tu nak terima aku balik la. Hahahahaha.

Kerja kedai makan ni antara kerja yang mencabar sebenarnya. Sebab nak layan ragam customer. Dan dik kerana kita semua berpegang kepada kuota "Customer Always Right" jadi lagi besar kepala la kan ragam customer yang datang. Tapi tak semua yang bernama customer itu banyak cekadak perangai nya. Alhamdulillah masa time aku kerja tu customer semua behave je. Bebaik semuanya. Hahahaha pandai tak aku cover balik. 

Masa aku kerja tempoh hari alhamdulillah, aku tak lah kekok sangat nak buat kerja on the floor. Sebab family aku dulu pernah buka kedai makan dekat uptown. Jadi basic layan customer dan handle kedai makan tu masih segar dalam ingatan. So di pendekkan cerita normal aku rasa bila kita pergi kedai makan akan ada situasi order lambat, order tersalah bagi, makanan yang di order ada yang tak cukup sifat means ada yang habis ke or what so ever la. Kadang ada setengah customer tak boleh lansung nak accept situasi gitu. Dan staff pulak akan jadi kelam kabut time pick hour atau masa staff tak cukup. Walau macam mana pon kami sebagai pekerja ni kena juga layan semua. Yang mana customer panggil tu kena lah datang kat mereka, layan apa yang mereka nak. Dapat customer yang meragam, dengan pakej muka lah sekali dia bagi. Masammmm je. Kita tengah penat pon kadang panas hati gak tengok. Tapi apa boleh buat sabar je la. Kita pekerja je. 

Tapi dalam penat-penat tu bila ada customer yang masih ada budi bicara, masih ada kesopanan berkata-kata dan tau untuk sebut "Terima Kasih" kat kita ni, actually bole reduce kepenatan kita sebagai pekerja. Dan sebenarnya ucapan Terima Kasih tu bukan hanya sekadar ucapan yang orang padang sebagai berbudi bahasa, tapi miracle nya ucapan tu boleh effect beri aura positif pada diri kita. Bila kita semua dalam dunia ni amalkan ucapan Terima Kasih ni, tak kisah lah kepada sesiapa pon, kita pasti akan rasa aura positif dalam diri dan rasa amat dihargai. 

JADI JANGAN BERAT UNTUK UCAP TERIMA KASIH YE SEMUA.



Comments

  1. faham sangat..kalau customer tu ucap terima kasih, rasa hilang penat tu kan.

    ReplyDelete
  2. hi, mrs pip dtg melawat ....
    ucapan terima kasih tu seperti 'magic' ...
    kalau pelanggan ucap terima kasih, terus rasa bersemangat sepanjang hari.

    ReplyDelete

Post a Comment

Terima Kasih Sudi Meniggalkan Komen di Blog AtikahNorbaki.Com

Popular posts from this blog

REVIEW: SEMINGGU MENGGUNAKAN PRODUK MEERACLE GEMSTONES BEAUTY

Assalamualaikum semua.
Lepas dah guna baru lah kita boleh share pada umum. Aku rasa umum dah tau kot tentang product Meeracle ni. Boleh search je kat dalam Intagram akan jumpa tentang product ni. Aku ni jenis yang susah nak guna product-product yang baru. Impact nya sebab takut muka naik jerawat atau naik benda-benda yang tak sedap dipandang. 

Kalau tengok kat gambar atas ni, gambar yang belah kanan adalah gambar muka aku yang baru lepas naik jerawat selepas stop guna product XXXX. Tak pernah-pernah muka naik jerawat tiba-tiba wujud pulak dia. Cun-cun pulak masa tu nak dekat raya. Dan kerana itulah aku susah nak pakai produk yang baru keluar dalam pasaran. Tapi dik sebabkan nak cantik cepat, so aku pon pakai la. Kesanya naik segala Ibu Bapa jerawat memenuhi wajahku. So Stresss!!!
Of course aku tak nak muka aku nampak tak cantik. jadi aku cuba gunakan Meeracle. Sebab kalau ikutkan kebaikan guna produk ni, ia mampu untuk mengecutkan dan menghilangkan pembentukkan jerawat. Jadi aku pon …

ORANG DIET PUN BOLEH MINUM DAIRY GO TEH TARIK

ORANG DIET PUN BOLEH MINUM DAIRY GO TEH TARIK  | Tiada Kolestrol. Tiada Bahan Pengawet. Tiada Pewarna.  Assalamualaikum semua. Sesejak aku mengamalkan tempoh berdiet since setahun yang lalu, until now sebenarnya aku berjaga-jaga nak  ambil sebarang makanan dan minuman. Mostly nya dari segi minuman lah. Makanan? Hahahah jangan tanya lah. But I'm still control ok. Hahahah...

Sebab kalau ikut pembacaan aku, pengambilan air manis yang terlalu banyak, lagi cepat menjadikan gula tersebut transform kepada lemak kalau tak dibakar. Dan aku pon takdelah hard sangat workout. Buat tu memang buat tapi takut tak cukup lagi effort. So sia-sia la usaha aku control segala nya kan. Jadi jalan yang terbaik tak payah amik lansung.
Teh Tarik. 

Ramai aku rasa yang minat teh tarik kan? Mostly rakyat Malaysia suka kan teh tarik. Siap order teh tarik kaww la! Teh tarik panjang-panjang la! Teh tarik buih lebih la! Macam-macam la version teh tarik. Lagi-lagi sekarang ni makin mencanak-canak naik market teh t…

PERANAN SEORANG KAKAK DAN ABANG

- Gambar adalah sumber Encik Google-
Masa time aku menepuh zaman Akil Baligh, yang menjadi peneman dan guru untuk menerangkan segala-gala yang aku perlu tahu ialah Ibu. Bila seorang anak remaja telah menempuh atau bakal menempuh zaman zaman tumbesaran ini, memang sewajarnya seorang yang rapat dengan kita (yang biasa nya Ibu) akan memberikan pendedahan awal yang harus mereka tahu.
Kebiasaan nya mungkin akan mengikut jantina la. Kalau perempuan, Ibu akan mainkan peranan. Kalau lelaki, ayah yang akan membimbing. Tapi adakah seorang kakak atau abang itu diam tanpa sebarang tangungjawab? 
Setahu aku, kita di lahirkan di bumi ini bukan sahaja untuk menikmati kehidupan dan merasai nikmat alam ALLAH s.w.t ni. Di samping menikmati, kita juga ada tanggungjawab untuk digalas. Tanpa tanggungjawab. manusia itu takkan ada nilaian di mata manusia lain. Kakak dan Abang itu di lahirkan untuk membantu Ibu dan Ayah untuk membimbing adik adik. 
Sebab sampai satu saat, tenaga minda dan daya kekuatan Ibu d…