Skip to main content

KAWASAN LARANGAN MASUK KETIKA BERAYA KE RUMAH ORANG

Assalamualaikum,

Alhamdulillah diam tak diam sudah hampir ke 10 syawal dah kita semua berhari raya. Kali ni rasa cuti raya macam lama sikit. Mungkin sebab raya jatuh pada hari Ahad. Jadi Isnin dan Selasa bertukar kepada cuti ganti bagi hari perayaan. Berbaloi rasa cuti kali ni. Berkesempatan juga kaki ni melangkah pergi menziarah saudara yang jauh.

Al-kisahnya aku nak share hari ini. Pagi tadi masa tengah panaskan enjin kereta sebelum gerak ke ofis, dengar lah kejap siaran radio Sinar.fm. Apa lagi dengar la celoteh Sepahtu dalam segmen 'kaunter aduan'. Ok masa tu ada seorang pemanggil perempuan call. Nak mengadu la kan.

Aduan dia lebih kurang macam ni, dia rasa tak suka/tak selesa bila tetamu masuk ke dapur. Aku rasa bukan dia je, aku pon kalau orang datang rumah pastu dok lepak kat dapur dengan kita, aku pon jadi tak selesa. Kalau yang nak tumpang tandas pun haa kes gitu aku redha je la. Yela nak pergi toilet kan, jadi pasrah lah diorang kena langkah ke dapur azimat tu.

Boleh dikatakan, dapur dan bilik tidur ni, sama level privacy nya. Macam mana kita tak nak orang nampak bilik kita bersepah, haa macam tu juga lah dapur. That time nak buat kerja pon jadi macam terbantut. Kita akan jadi tak selesa. Nak buat kerja orang dok  tengok. Lepas tu dapur pula kadang-kadang terlebih lintang pukang lepas kita buat kerja. Lagi lah bertambah segan.

Yang menjadi tak suka nya, tetamu yang kurang sikit sense of human diorang. Bila kita cakap 'tak payah duduk sini, pergi duduk depan je' nak juga datang ke dapur. Yang kisah akak ni, family dia yang datang beraya, suka nawwww lepak kat dapur. Bukan tu je, lepak dah satu hal, habis dia buka pulak semua tudung periuk. Intai lauk orang ni masak. 

Haiihhh...

Walaupun orang nampak ini hal remeh, tapi kena juga jaga hati tuan rumah. Walaupun family. Lagi-lagi family yang jarang datang ke rumah. Yang jumpa pon setahun sekali. So ada masa kena juga hormat tuan rumah. 

Comments

  1. setuju dengan post nie. paling2 tak suka dgn jenis yang pepandai bukak pintu bilik. jenguk2 apa dalam bilik. T^T

    ReplyDelete
  2. Betul juga ini, tapi rumah Azwar kalau orang datang beraya memang berkumpul dekat dapur, tak pernah duduk atas. ;) (rumah kampung)

    ReplyDelete
  3. duduk dapur kalau betul tolong takpe..haha.nasib baik rumah saya dapur panas so orang tak suka lepak situ

    ReplyDelete

Post a Comment

Terima Kasih Sudi Meniggalkan Komen di Blog AtikahNorbaki.Com

Popular posts from this blog

REVIEW: SEMINGGU MENGGUNAKAN PRODUK MEERACLE GEMSTONES BEAUTY

Assalamualaikum semua.
Lepas dah guna baru lah kita boleh share pada umum. Aku rasa umum dah tau kot tentang product Meeracle ni. Boleh search je kat dalam Intagram akan jumpa tentang product ni. Aku ni jenis yang susah nak guna product-product yang baru. Impact nya sebab takut muka naik jerawat atau naik benda-benda yang tak sedap dipandang. 

Kalau tengok kat gambar atas ni, gambar yang belah kanan adalah gambar muka aku yang baru lepas naik jerawat selepas stop guna product XXXX. Tak pernah-pernah muka naik jerawat tiba-tiba wujud pulak dia. Cun-cun pulak masa tu nak dekat raya. Dan kerana itulah aku susah nak pakai produk yang baru keluar dalam pasaran. Tapi dik sebabkan nak cantik cepat, so aku pon pakai la. Kesanya naik segala Ibu Bapa jerawat memenuhi wajahku. So Stresss!!!
Of course aku tak nak muka aku nampak tak cantik. jadi aku cuba gunakan Meeracle. Sebab kalau ikutkan kebaikan guna produk ni, ia mampu untuk mengecutkan dan menghilangkan pembentukkan jerawat. Jadi aku pon …

KERJAYA SEBAGAI TELEMARKETING

Setiap orang ada kelebihan dan skill tersendiri dalam bidang kerjaya masing-masing. Aku sendiri pon tak sangka yang aku mempunyai kelebihan dalam melaksanakan kerjaya sebagai Telemarketing. Ini boleh di katakan kerjaya aku untuk kali kedua sebagai seorang Telemarketing. Pertama kali aku ceburkan diri dalam bidang ni masa aku dapat peluang kerja pertama kali lepas aku graduate. 

Mula-mula aku ceburkan diri dalam kerjaya ni sebab aku kalau boleh nak dapat peluang kerja yang selaras dengan apa yang aku belajar. Sebelum ni aku amik jurusan Marketing, so kalau boleh biarlah kerja yang aku dapat ni related la dengan apa pengetahuan yang aku ada. 
Walau pon company aku dulu memang buat hal dengan staff-staff dia, tapi tanpa peluang dari sana belum tentu aku akan ada ilmu yang berkaitan dan menambahkan skill aku dalam kerjaya Telemarketing ni. Actually bukan mudah sebenarnya untuk kita create trust orang bila berurusan dalam telefon sahaja. 
Bukan aku tak pernah bercakap dengan customer yang…

MOTHERHOOD.COM.MY

MOTHERHOOD.COM.MY | Assalamualaikum semua. Hari ni disebabkan aku rasa terlalu banyak masa free, so aku nak kongsi sesuatu yang mungkin berguna kepada anda semua. Terutama untuk ibu-ibu, bakal-bakal ibu, dan untuk mereka yang baru melangkah ke alam rumahtangga, mari sini aku nak share something.

Ada yang pernah dengar tak tentang MOTHERHOOD.COM.MY ? Pernah google website MOTHERHOOD.COM.MY? Pernah terjumpa dimana-mana media sosial tentang MOTHERHOOD.COM.MY?
Aku harap semua yang baca ni belum tahu lah ye tentang page tu. Kalau dah tau nanti aku tak boleh nak celoteh panjang-panjang untuk perkongsian ni. (hahahahahah) Haaa la dah kalau korang dah tau, apa yang aku boleh kongsikan. Ye dak? 
Heheheh ok! Saja melawak je. Takpelah yang mana dah tau tu anggap jelah sebagai bacaan ilmiah yang memberi manfaat kepada korang.