Skip to main content

WAKTU SESUAI PERGI BERAYA


Kuih Dan Muih Beraneka Macam..
Makan lah Jangan Hanya Di Pandang..
Ketupat Rendang Sila Nikmati Kawan...
Penat Memasak Malam Ke Pagi..

Assalamualaikum...

Macam mana raya korang semua? As usual seperti tahun-tahun sebelum ni ke? Atau ada sedikit perubahan raya kali ini? Tapi dari pengamatan mata kita ni...rasanya raya tahun ni banyak yang lain nya terutama pada kawan-kawan.

Dulu raya sebagai bujang, sekarang raya sebagai suami/isteri.
Dulu raya berdua je. Sekarang ni beraya bertiga sebab baru dapat baby.
Ada juga yang baru dapat baby yang ke 2,3,4 dan seterusnya.

Takziah juga buat sahabat yang baru kehilangan salah seorang ahli keluarga pada bulan Ramadhan yang lalu. 

Apa-apa pun kehidupan tetap juga perlu diteruskan. Bukan bermakna melupakan yang tiada. Tetapi kehidupan dan peluang yang diberikan ini perlu juga dihayati dan dilaksanakan segala tanggungjawab yang masih ada.

WAKTU YANG SESUAI PERGI BERAYA.

3 hari lepas aku dan keluarga sempat balik ke kampung arwah ayah di Parit 15, Hutan Melintang. Alhamdulillah. Allah beri kesempatan itu untuk aku dan adik beradik yang lain menyambung silaturrahim dengan kelaurga arwah ayah. Dan kami sememang nya akan cuba menjaga perhubungan yang arwah ayah sayangkan ini. 

Macam biasa lah bila dah berjumpa dengan sepupu-sepupu ni banyak story morry yang diceritakan. Dan terbuka satu topik yang dibincangkan masa tu tentang masa sesuai nak ziarah atau beraya rumah orang. Kadang kita tak terfikirkan pon relevanya hal ini. Aku pon kadang-kadang terlepas pandang isu tu.

JANGAN AWAL PAGI (7am-9am) - 9.30am tu dah kira cun lah kalau nak beraya. Tak pun anjakkan ke pukul 10am gitu. Asbabnya awal pagi tu biasanya kan waktu orang baru bangun. Nak kemas rumah. Settle apa patut kat rumah. Nak cuci baju lah. Sidai kain la. Sarapan lah. 

JANGAN PUKUL 1pm-2pm. - Lepas dari tu ok. Kenapa? Masa tu lah orang nak makan tengahari. Bukan tak boleh beraya. Boleh je. Cuma kita cuba fikirkan tuan rumah tu. Takkan lah mereka nak makan tengahari tanpa hidangkan pada tetamu kan? OPEN HOUSE tu lain cerita. Kalau tengahari pon memang mereka akan prepare. 

JANGAN WAKTU 11pm dan keatas. Cuba limitkan masa kita nak beraya tu sampai 10.30pm je. Lagi pun waktu-waktu gitu waktu tuan rumah nak berehat. Walaupon riak muka nampak tak kisah. Tapi hati manusia kita tak tahu kan?

Apa-apa pon ini semua hanya pandangan dan bualan kosong kami je. Walaupun kebanyakkan nya jarang benda ni nak berlaku. Sebab biasanya mereka pasti akan maklum awal sebelum nak datang rumah. Jadi tuan rumah awal-awal lagi dah siapkan juadah untuk dihidang. Mungkin pesanan dan pandangan ini sesuai untuk mereka yang suka redah je datang nak beraya. Kalau maklum awal takde masalah pun. Biasanya tuan rumah suka je orang datang beraya. 

Jadi siapa yang nak datang beraya rumah aku, pleasa maklum awal tau. Kalau tak makan biskut raya je la ye. 




Comments

  1. Mmg betul. Kalau mama mmg pergi beraya dalm waktu tgh hari ke petang aje

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la... tak salah pon nak beraya waktu apa pon..cuma kadang kena fikirkan jg kesesuaian waktu kan...

      Delete

Post a Comment

Terima Kasih Sudi Meniggalkan Komen di Blog AtikahNorbaki.Com

Popular posts from this blog

REVIEW: SEMINGGU MENGGUNAKAN PRODUK MEERACLE GEMSTONES BEAUTY

Assalamualaikum semua.
Lepas dah guna baru lah kita boleh share pada umum. Aku rasa umum dah tau kot tentang product Meeracle ni. Boleh search je kat dalam Intagram akan jumpa tentang product ni. Aku ni jenis yang susah nak guna product-product yang baru. Impact nya sebab takut muka naik jerawat atau naik benda-benda yang tak sedap dipandang. 

Kalau tengok kat gambar atas ni, gambar yang belah kanan adalah gambar muka aku yang baru lepas naik jerawat selepas stop guna product XXXX. Tak pernah-pernah muka naik jerawat tiba-tiba wujud pulak dia. Cun-cun pulak masa tu nak dekat raya. Dan kerana itulah aku susah nak pakai produk yang baru keluar dalam pasaran. Tapi dik sebabkan nak cantik cepat, so aku pon pakai la. Kesanya naik segala Ibu Bapa jerawat memenuhi wajahku. So Stresss!!!
Of course aku tak nak muka aku nampak tak cantik. jadi aku cuba gunakan Meeracle. Sebab kalau ikutkan kebaikan guna produk ni, ia mampu untuk mengecutkan dan menghilangkan pembentukkan jerawat. Jadi aku pon …

PENGALAMAN MESYUARAT DI NOVA HIGHLANDS RESORT & RESIDENCE, CAMERON HIGHLANDS

Pengalaman Mesyuarat Di Nova Highlands Resort & Residence, Cameron Highlands | Assalamualaikum  semua. Alhamdulillah  selesai mesyuarat bersama semua Pegawai Pentadbir jabatan tempat aku bekerja sekarang selama 3 hari 2 malam di Nova Highlands Resort & Residence, Cameron Highlands. 
Actually, jujurnya aku tak suka pergi 2 tempat. Pertama Genting Highlands. Kedua Cameron Highlands. Kenapa? Haaa sebab jalan dia bengkang-bengkok. Aku ni dah lah spisis cepat pitam dan mual. Ya Allah... Ya Rabbi... pening dan mual nya aku masa tu rasa macam tak boleh nak di bendung. Dalam hati "cepat lah sampai, cepat lah sampai". Lagi nak sampai ke destinasi makin galak pulak rasa mual aku masa tu. Angin dalam perut usah cakap lah. Kalau aku sedawa ni bukan angin je keluar. Dengan isi-isi nya sekali aku rasa akan keluar nanti.
(ok! stop kisah sadis aku ni!!!) 
Selama 6 jam lebih perjalanan (sampai agak lewat sebab cuaca hujan. So bas bawa slow sikit), kami pun sampai ke destinasi yang di…

ORANG DIET PUN BOLEH MINUM DAIRY GO TEH TARIK

ORANG DIET PUN BOLEH MINUM DAIRY GO TEH TARIK  | Tiada Kolestrol. Tiada Bahan Pengawet. Tiada Pewarna.  Assalamualaikum semua. Sesejak aku mengamalkan tempoh berdiet since setahun yang lalu, until now sebenarnya aku berjaga-jaga nak  ambil sebarang makanan dan minuman. Mostly nya dari segi minuman lah. Makanan? Hahahah jangan tanya lah. But I'm still control ok. Hahahah...

Sebab kalau ikut pembacaan aku, pengambilan air manis yang terlalu banyak, lagi cepat menjadikan gula tersebut transform kepada lemak kalau tak dibakar. Dan aku pon takdelah hard sangat workout. Buat tu memang buat tapi takut tak cukup lagi effort. So sia-sia la usaha aku control segala nya kan. Jadi jalan yang terbaik tak payah amik lansung.
Teh Tarik. 

Ramai aku rasa yang minat teh tarik kan? Mostly rakyat Malaysia suka kan teh tarik. Siap order teh tarik kaww la! Teh tarik panjang-panjang la! Teh tarik buih lebih la! Macam-macam la version teh tarik. Lagi-lagi sekarang ni makin mencanak-canak naik market teh t…