Skip to main content

SAPS IBU BAPA - SISTEM KHAS PEMANTAUAN PELAJARAN ANAK-ANAK BAGI IBU BAPA



Apa itu SAPS Ibu Bapa ? Secara ringkas, sistem ini boleh di gelarkan sebagai online report card pelajaran anak-anak yang memudahkan ibu bapa menyemak keputusan peperiksaan/ujian walaupun mereka berada dirumah, dipejabat atau dimana-mana sahaja.

SAPS Ibu Bapa adalah singkatan kepada Sistem Analisis Pelajaran Sekolah yang dicipta khas oleh Kementerian Pelajaran Malaysia dan merupakan salah satu insiatif yang diwujudkan bagi melibatkan para ibu bapa dalam mengetahui perkembangan pelajaran anak-anak mereka di sekolah.



Dengan adanya SAPS Ibu Bapa ini, ibu bapa akan sentiasa dapat memantau prestasi pelajaran dan kecemerlangan anak-anak secara berterusan dan semudah di hujung jari sahaja. Maklumlah sekarang zaman internet. Tidak ada alasan bagi Ibu Bapa untuk tidak mengambil tahu perkembangan pelajaran anak-anak atau mungkin akan ada pihak ibu bapa yang hanya akan menunding jari menyalahkan guru-guru kerana kegagalan anak mereka didalam pelajaran kerana tidak memaklumkan kepada mereka mengenai pretasi pencapaian pelajaran anak-anak mereka.


Bagaimana untuk menyemak keputusan anak-anak?


Bagi Ibu Bapa yang ingin memeriksa keputusan peperiksaan anak-anak secara online sila klik di sini --> SAPS Ibu Bapa

Anda digalakkan menyemak keputusan peperiksaan anak anda melalui laman web ini kerana tidak akan terjadi masalah website down atau terjadi Laman tidak dapat diakses. Klik sahaja link tadi dan ikut arahan untuk menyemak keputusan peperiksaan anak melalui SAPS NKRA Ibu Bapa.


Jadi dengan adanya sistem SAPS Ibu Bapa ini,  walau dalam keadaan sibuk bekerja sekalipun ibu bapa boleh berkesempatan itu mengetahui rekod pelajaran anak-anak sekaligus membantu anak-anak dalam memantau mereka dalam mengulangkaji pelajaran dirumah terutama bagi mata pelajaran yang mereka lemah. 

Mungkin ada sesetengah ibu bapa yang kurang memberi perhatian penuh kepada anak-anak kerana terlalu sibuk menumpukan hal-hal urusan masing-masing dan mereka ini iaitu ibu bapa merasa sudah cukup dengan hanya menghantar anak-anak mereka disekolah dan menyerahkan sepenuh tanggungjawab kepada guru-guru adalah memadai sebagai cara menunjukkan mereka sangat mengambil berat tentang anak-anak mereka. 

Sebenarnya sistem SAPS Ibu Bapa ini boleh dianggap sebagai sebelah kaki penglibatan dari ibu bapa dalam menjalankan tanggungjawab mereka terhadap perhatian yang seharusnya mereka beri kepada anak-anak. Di sekolah hanya 50% sahaja dari pihak guru-guru. Dan sebahagian 50% adalah perlu datang dari ibu bapa itu sendiri untuk memantau perkembangan prestasi anak-anak. 

Jadikan kelebihan teknologi ini satu batu loncatan kepada kita mendidik anak-anak. InsyaAllah, tidak akan berlaku lagi perkara seperti anak sorok keputusan peperiksaan, anak tipu tandatangan buku rekod, anak tercicir dalam pelajaran dan pembelajaran dan lain-lain perkara tidak baik.

Sila share artikel ini semoga ia membantu lebih ramai orang lebih tahu mengenai SAPS Ibu Bapa 2017 ini dan boleh semak keputusan peperiksaan anak-anak mereka hanya secara online.


Comments

  1. senang ada sistem macam ni.. laju je update pasal result anak2

    ReplyDelete
  2. Senang dah sekarang nie..
    tapi cikgu2 yang penat nak isi semua markah nie..

    Ikhlas Dari
    Along Misuari

    ReplyDelete
  3. tak perlu susah-susah nak gi sekolah lagi ambil report card..

    http://www.myarosli.com/2017/07/blog-berbaju-baru.html

    ReplyDelete

Post a Comment

Terima Kasih Sudi Meniggalkan Komen di Blog AtikahNorbaki.Com

Popular posts from this blog

REVIEW: SEMINGGU MENGGUNAKAN PRODUK MEERACLE GEMSTONES BEAUTY

Assalamualaikum semua.
Lepas dah guna baru lah kita boleh share pada umum. Aku rasa umum dah tau kot tentang product Meeracle ni. Boleh search je kat dalam Intagram akan jumpa tentang product ni. Aku ni jenis yang susah nak guna product-product yang baru. Impact nya sebab takut muka naik jerawat atau naik benda-benda yang tak sedap dipandang. 

Kalau tengok kat gambar atas ni, gambar yang belah kanan adalah gambar muka aku yang baru lepas naik jerawat selepas stop guna product XXXX. Tak pernah-pernah muka naik jerawat tiba-tiba wujud pulak dia. Cun-cun pulak masa tu nak dekat raya. Dan kerana itulah aku susah nak pakai produk yang baru keluar dalam pasaran. Tapi dik sebabkan nak cantik cepat, so aku pon pakai la. Kesanya naik segala Ibu Bapa jerawat memenuhi wajahku. So Stresss!!!
Of course aku tak nak muka aku nampak tak cantik. jadi aku cuba gunakan Meeracle. Sebab kalau ikutkan kebaikan guna produk ni, ia mampu untuk mengecutkan dan menghilangkan pembentukkan jerawat. Jadi aku pon …

ORANG DIET PUN BOLEH MINUM DAIRY GO TEH TARIK

ORANG DIET PUN BOLEH MINUM DAIRY GO TEH TARIK  | Tiada Kolestrol. Tiada Bahan Pengawet. Tiada Pewarna.  Assalamualaikum semua. Sesejak aku mengamalkan tempoh berdiet since setahun yang lalu, until now sebenarnya aku berjaga-jaga nak  ambil sebarang makanan dan minuman. Mostly nya dari segi minuman lah. Makanan? Hahahah jangan tanya lah. But I'm still control ok. Hahahah...

Sebab kalau ikut pembacaan aku, pengambilan air manis yang terlalu banyak, lagi cepat menjadikan gula tersebut transform kepada lemak kalau tak dibakar. Dan aku pon takdelah hard sangat workout. Buat tu memang buat tapi takut tak cukup lagi effort. So sia-sia la usaha aku control segala nya kan. Jadi jalan yang terbaik tak payah amik lansung.
Teh Tarik. 

Ramai aku rasa yang minat teh tarik kan? Mostly rakyat Malaysia suka kan teh tarik. Siap order teh tarik kaww la! Teh tarik panjang-panjang la! Teh tarik buih lebih la! Macam-macam la version teh tarik. Lagi-lagi sekarang ni makin mencanak-canak naik market teh t…

VIDEO: WEFIE RAYA JUS HIDAYAH GOLD DAN MENANG RM10,000

WEFIE RAYA JUS HIDAYAH GOLD DAN MENANG RM10,000 | Jom korang!! yang mana suka bergambar reramai ni alang alang bergambar dapat menang duit. Tak nak ke?

Snappp!! snapp!! snapp!! ok send!
Untuk mereka yang tak tahu dan nak menang RM 10,000, sepanjang bulan Syawal ni Jus Hidayah Gold dari Syarikat Serai Mas Herb Sdn Bhd sedang mengadakan pertandingan Wefie Raya yang telah pon bermula pada 17/5/2018 dan akan berakhir pada jam 10.00 malam 1/7/2018.
Sesiapa saja boleh join contest wefie Jus Hidayah Gold tapi nak wefie nanti, korang kena lah wefie bersama-sama dengan produk Jus Hidayah Gold. Yang memang pelanggan tetap Jus Hidayah Gold ni memang orang kata chances korang lah untuk join. 
Tapi....pada yang takde lagi produk tersebut dan nak cuba korang boleh dapatkan produk tersebut di:
1. Toko-toko Jamu berhampiran
2. www.seraimas.my
3. Facebook Seraimas HQ.

Korang boleh hantar seberapa banyak gambar wefie yang korang nak. Unlimited. But! make sure kena bergambar bersama produk Jus Hidayah G…