Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2017

Bagaimana ia bermula (Part 2)

Kesedaran hadir pada tahun 2015.

Perasaan tu macam orang dapat "hidayah". Takde benda atau perkara yang mendorong pon. Nak kata masa awal tu obses nak kurus pun takde lah jugak. Enjoy dengan food tu adal lah. Lagi-lagi kalau dapat ngadap makan favourite. Huuuhhh iman masa tu lari entah ke mana perginya. 
Ok! back to the topic, Saat tu dengan tiba-tiba je rasa "eemm nak diet lah". Haaa cenggitu rasanya.
Simpati je tengok diri sendiri yang dulu. Rasa bersalah dengan diri. 😔😭
Diet Atkins
Jadi masa tu aku ternampak 1 pages kat facebook. Kelab Diet Atkins (KDA). Sebelum ni pernah je ada orang sebut diet atkins, diet atkins, diet atkins. Tapi apa benda Atkins  tu pon aku tak tahu. Almaklum malas nak google cari info bagai.
Tapi dalam malas-malas tu pon sempat gak la  cari info sikit. Info secara kasar yang aku dapat tentang diet atkins ni:
Tak makan nasiTak makan rotiTak makan mee, kuew teaw, spaghetti, mihun (padahal ni semua favourite)😭No biskut jugakNo air manis Yang …

Bagaimana ia bermula?

Assalamualaikum...

Part 1.
Aku nak kongsikan satu cerita tentang macam mana aku mula nak diet. Masing-masing ada cerita tersendiri. Dan ini adalah version cerita aku. Kesedaran aku nak kurus tu dah lama dah.  Of course bertahun. 
SILA TEKAN: Perkara yang selalu dihadapi sewaktu lunch hour bila masa bekerja.

Tapi tahun 2006 - 2007 macam tu aku start ambil supplement kurus. Kalau korang pernah ingat Dr. Romzey, Jus mate. Masa ni aku mula berjinak dengan jogging. Untuk pertama kali nya. Nasib baik ada kawan yang sudi teman aku jog. Aku siap minta tolong lagi "weekend please teman aku". Punya semangat. Berkesan ke? 
Yup!
Masa tu kawan ada tegur.  "Angah, nampak dah kurus sikit"
Tapi time tu aku tak pernah timbang pon berapa berat aku. Baik sebelum dan selepas diet. Yang aku tau masa tu berat aku almost reach 105kg 😜. 
105kg dari berapa aku tak pasti. Almaklumlah aku ni memang alergic sikit dengan barang bernama "penimbang" ni. Untill now aku tak suka. Tapi mea…

ANGAN-ANGAN MENJADI KENYATAAN

Aku ni official nya memang lah suka sangat-sangat "verangan". Eventhough "verangan" itu not nice habit orang kata. Tapi berangan itu terjadi bila kita tak yakin sesuatu itu akan kita miliki. Haaaaa..!! Dramatic tak statement tu. So untuk rasa seolah-olah kita boleh dapat apa yang kita impikan, berangan lah jawabnya. 

Tapi better jangan jadi habit sangat lah. Tak elok untuk kesihatan mental dan otak. Kang penuh dok berangan je, satu apa pon tak jadi.  
Actually aku sendiri pon tak tahu apa perangai dan diri aku sebenar. Kejap nak jadi macam itu. Kejap nak jadi macam ni. Kejap suka tu. Kejap suka ni. Dan kalau aku suka kan sesuatu pon, aku bukan jenis yang terlalu obses. Cukup sekadar "Suka pulak aku warna ni" "eh! Cantik nya baju ni" haaa cenggitu lah.
Princess.
I love princess. Macam Disney princess tu. Yang ada cinderella, snow white, sleeping beauty. Dan aku sukaaaa sangat dengan Sleeping Beauty! Entah lah. Tak tau kenapa aku suka. Tapi memang…

Alhamdulilah kerja gila menjadi.

"Macam tak percaya je"
"Betul ke aku buat ni?"


Assalamualaikum..

As usual lama dah aku tak menaip disini. Takde cerita. So takde menda la nak di update kan. Since komitmen kerja hakiki lebih utama. Jadi aku tak berkesempatan nak bermadah helah disini. Alhamdulillah aku sihat-sihat aja. Kalau yang mana friends dengan aku dalam Facebook, Instagram, then masing-masing tau lah perkembangan aku gitu... 
Hahahaha !!! penting sangat ke nak tau hal aku kan? Siapa lah aku ni. 
So bagi yang mengikuti perkembangan aku, now aku tengah berusaha untuk membuat transformasi diri aku. Now masih lagi dalam tahap 'berusaha'. Walaupun sudah nampak perbedaan ketara (alhamdulillah), tapi manusia itu tak pernah cukup kepuasan nya. 
Dapat gini... nak yang gitu pulak. Jadi oleh kerana aku kategori manusia biasa, so tak lari dari kekurangan dalam kehendak itu. 

This is the new me. 
Keinginan nak kurus. Nak cantik. Senang nak beli baju. Senang nak cari size seluar. Jalan tak mengah.…