Skip to main content

APLIKASI MY CALENDAR KHAS UNTUK WANITA

Gambar Sumber Google.

Dah lama sebenarnya aku nak kongsikan dalam blog aku ni. Mungkin ada sesetengah yang tahu dan mungkin ada yang tidak. Dan aku sendiri pun pada awalnya tak pernah tahu ada aplikasi ni dalam Playstore android tu. Pengguna Iphone pon boleh juga search apps ni. Sebab adik aku pengguna Iphone pun aku dah suruh dia Install. 

Aplikasi My Calendar.

Sebelum ni dan kebiasaan nya kaum wanita akan menggunakan cara manual iaitu dengan menandakan di kalendar peribadi masing-masing pada hari mereka datang bulan. Kenapa pentingnya setiap wanita untuk menandakan pada tarikh tersebut adalah sebagai langkah awal dalam perancangan untuk melihat kesuburan mereka (terutama kepada mereka yang telah berkahwin) dan juga persediaan bagi kedatangan bagi bulan seterusnya.

Tidak dinafikan ada juga wanita yang masih kurang arif dalam pengiraan waktu kesuburan mereka dan juga dalam menentukan keuzuran bagi bulan seterusnya. Jadi bagi mereka yang rasa perlu untuk tahu kitaran kesuburan dan sebaliknya boleh download/install My Calendar dalam smartphone masing-masing. 

Memandangkan zaman sekarang segala urusan hanya dihujung jari anda sahaja, jadi pasti takkan ada masalah terlupa atau terlepas untuk rekod peribadi masing-masing ini. 


Cara nak download as usual search pada Playstore dalam handphone "My Calendar" dan pilih seperti gambar yang pertama di atas tu. Dan gambar yang kedua ini adalah gambaran dalaman yang ada dalam apps tersebut. Jadi boleh lihat di situ apps tersebut akan bantu untuk kirakan berapa hari kita sedang datang bulan dan di berikan juga anggaran berapa hari bulan bagi kedatangan bagi bulan berikut.

Bagi "Next Fertile" pula adalah jangkaan bagi waktu kesuburan seseorang tersebut. Jadi bagi pasangan yang mungkin sedang dalam perancangan bagi menginginkan cahaya mata boleh lah rujuk apps ini sebagai bantuan tambahan dalam merancang kehamilan.

Dalam gambar diatas anda semua boleh lihat pada 8/7 adalah hari pertama datang bulan dan tertera disitu juga kiraan bagi hari pertama hingga pada hari terakhir. Mesti anda terfikir macam mana dan bagaimana apps ni boleh bantu kirakan jumlah berapa hari kita datang bulan dari hari pertama sampai hari terakhir (biasanya 7 hari normal datang bulan). 

Ok macam ni, masa mula-mula kita nak gunakan apps ni, kita kena setkan bila last hari pertama kita datang bulan dan bila tarikh kitaran tersebut habis. Kalau ada yang masih ingat dan ada di tanda pada calendar masing-masing untuk waktu datang bulan sebelum ini, boleh la setkan siap-siap dalam 'My Calendar'. Jadi untuk datang bulan seterusnya apps ni akan siap calculate kan terus. 


Cara kita nak setkan tarikh hari pertama datang bulan, anda boleh klik pada tarikh tersebut dan akan keluar 'Period Start' dan klik. Pada bila mana datang bulan anda berakhir, dengan method yang sama anda klik pada tarikh berkaitan dan klik pada ' Period Ends' seperti dalam gambar diatas.

Wanita yang telah berkahwin, sebagai bantuan kepada anda dalam merancang dan memilih tarikh atau hari yang bersesuaian untuk merancang kehamilan anda juga boleh merujuk pada apps ini. Seperti yang saya terangkan tadi selepas tempoh kita datang bulan akan ada sebenarnya hari dimana waktu kita adalah subur. Jadi anda boleh lihat seperti gambar diatas, sebagai contoh dari tarikh 15 hingga 21 haribulan ianya adalah expectation tarikh yang mana anda boleh gunakan untuk perancangan kehamilan. Walaupon mungkin ada yang berfikir "kalau" tak jadi macam mana?

Apa yang penting kita perlu ingat ketetapan rezeki itu perlu berserah kepada Allah s.w.t. Aplikasi ini hanyalah sebagai langkah atau rujukan dan asbab semata-mata untuk membantu anda semua dalam merancang dan juga mengambil berat tentang kesihatan masing-masing. Sebagai wanita, kitaran haid ini adalah sangat penting dan tidak boleh di pandang remeh. Jadi selagi ada cara yang boleh memabntu diri kita, tidak salah untuk kita gunakan sebagai rujukan diri. 

Comments

Popular posts from this blog

REVIEW: SEMINGGU MENGGUNAKAN PRODUK MEERACLE GEMSTONES BEAUTY

Assalamualaikum semua.
Lepas dah guna baru lah kita boleh share pada umum. Aku rasa umum dah tau kot tentang product Meeracle ni. Boleh search je kat dalam Intagram akan jumpa tentang product ni. Aku ni jenis yang susah nak guna product-product yang baru. Impact nya sebab takut muka naik jerawat atau naik benda-benda yang tak sedap dipandang. 

Kalau tengok kat gambar atas ni, gambar yang belah kanan adalah gambar muka aku yang baru lepas naik jerawat selepas stop guna product XXXX. Tak pernah-pernah muka naik jerawat tiba-tiba wujud pulak dia. Cun-cun pulak masa tu nak dekat raya. Dan kerana itulah aku susah nak pakai produk yang baru keluar dalam pasaran. Tapi dik sebabkan nak cantik cepat, so aku pon pakai la. Kesanya naik segala Ibu Bapa jerawat memenuhi wajahku. So Stresss!!!
Of course aku tak nak muka aku nampak tak cantik. jadi aku cuba gunakan Meeracle. Sebab kalau ikutkan kebaikan guna produk ni, ia mampu untuk mengecutkan dan menghilangkan pembentukkan jerawat. Jadi aku pon …

PENGALAMAN MESYUARAT DI NOVA HIGHLANDS RESORT & RESIDENCE, CAMERON HIGHLANDS

Pengalaman Mesyuarat Di Nova Highlands Resort & Residence, Cameron Highlands | Assalamualaikum  semua. Alhamdulillah  selesai mesyuarat bersama semua Pegawai Pentadbir jabatan tempat aku bekerja sekarang selama 3 hari 2 malam di Nova Highlands Resort & Residence, Cameron Highlands. 
Actually, jujurnya aku tak suka pergi 2 tempat. Pertama Genting Highlands. Kedua Cameron Highlands. Kenapa? Haaa sebab jalan dia bengkang-bengkok. Aku ni dah lah spisis cepat pitam dan mual. Ya Allah... Ya Rabbi... pening dan mual nya aku masa tu rasa macam tak boleh nak di bendung. Dalam hati "cepat lah sampai, cepat lah sampai". Lagi nak sampai ke destinasi makin galak pulak rasa mual aku masa tu. Angin dalam perut usah cakap lah. Kalau aku sedawa ni bukan angin je keluar. Dengan isi-isi nya sekali aku rasa akan keluar nanti.
(ok! stop kisah sadis aku ni!!!) 
Selama 6 jam lebih perjalanan (sampai agak lewat sebab cuaca hujan. So bas bawa slow sikit), kami pun sampai ke destinasi yang di…

ORANG DIET PUN BOLEH MINUM DAIRY GO TEH TARIK

ORANG DIET PUN BOLEH MINUM DAIRY GO TEH TARIK  | Tiada Kolestrol. Tiada Bahan Pengawet. Tiada Pewarna.  Assalamualaikum semua. Sesejak aku mengamalkan tempoh berdiet since setahun yang lalu, until now sebenarnya aku berjaga-jaga nak  ambil sebarang makanan dan minuman. Mostly nya dari segi minuman lah. Makanan? Hahahah jangan tanya lah. But I'm still control ok. Hahahah...

Sebab kalau ikut pembacaan aku, pengambilan air manis yang terlalu banyak, lagi cepat menjadikan gula tersebut transform kepada lemak kalau tak dibakar. Dan aku pon takdelah hard sangat workout. Buat tu memang buat tapi takut tak cukup lagi effort. So sia-sia la usaha aku control segala nya kan. Jadi jalan yang terbaik tak payah amik lansung.
Teh Tarik. 

Ramai aku rasa yang minat teh tarik kan? Mostly rakyat Malaysia suka kan teh tarik. Siap order teh tarik kaww la! Teh tarik panjang-panjang la! Teh tarik buih lebih la! Macam-macam la version teh tarik. Lagi-lagi sekarang ni makin mencanak-canak naik market teh t…