Skip to main content

KELOMPOK KERJA


Bila orang tak pakar tapi nak berbicara tentang bidang yang memerlukan kepakaran adalah sangat pelik. Tapi apa kan daya, aku nak juga menyusun abjad nak bercerita. 

Lain tempat kerja, lain situasi nya. Lain tempat kerja, lain la juga perangai makhluk-makhluk didalamnya. Cara orang, perangai orang bukan kita boleh ubah. Nak pulak bila kita ni baru je masuk dalam sesuatu organisasi yang dah diduduki mereka yang dah bertahun-tahun lamanya. 

So kau rasa kau nak ubah habit diorang? Memang tak lah kan.

Masa mula-mula masuk 'everything is ok'
Diorang kata A, kau pon A lah.
Diorang kata P, kau pon P lah.

Lepas tu sampai la satu saat dimana untuk sekali dua kau tak sekata, seiring, senada dengan diorang. Haaaa masa tu kau tengok la perangai sorang-sorang. Yang ok tu ok la kan. Yang tak ok ni. Kau rasa? 

Lagi satu. Hipokrit dan Talam Dua Muka. Banyakkkkk... 
Bila mereka bertanya seolah mengambil berat, jangan la terus 'expect' mereka sangat alert dengan kita. Actually not! 

Bila jumpa dan dok ghalik bercerita, haaa masa tu akan terkeluar lah topik tentang kita yang mana selama ni mereka dok bual-bual kan. Masa tu baru la kita realize yang 

"Ok! korang cakap tentang aku"

Mana tak nya bila dah dok kata 'selama ni dok perhati je tindak tanduk kita, means selama ni memang dok cakap topik tentang diri kita la kan.

AKAN TETAPI,

Walaupon secara kasarnya nampak mereka seperti salah, tapi sebenarnya solution itu perlu datang pada kita. 

Kita perlu letak effort untuk kenal siapa mereka. Kenal means bukan kena tahu background mereka semua. Tapi kita kena tahu dengan siapa kita bekerja. 

Lagi satu JADI DIRI SENDIRI. Contoh lah kalau kau bukan jenis yang suka merayap tempat orang, lepastu borak-borak kosong pon bukan cara kau, so be it la. Tetap dengan cara diri kita. Bercakap, berjumpa bila perlu.

Mula-mula tu memang diorang akan sebok hal kau. Tapi percayalah lama-lama diorang pon penat dengan apa yang diorang buat. So kau boleh terus dengan kerja kau dan fokus.

INI ADALAH KISAH AKU.

Yup! 


Comments

Post a Comment

Terima Kasih Sudi Meniggalkan Komen di Blog AtikahNorbaki.Com

Popular posts from this blog

REVIEW: SEMINGGU MENGGUNAKAN PRODUK MEERACLE GEMSTONES BEAUTY

Assalamualaikum semua.
Lepas dah guna baru lah kita boleh share pada umum. Aku rasa umum dah tau kot tentang product Meeracle ni. Boleh search je kat dalam Intagram akan jumpa tentang product ni. Aku ni jenis yang susah nak guna product-product yang baru. Impact nya sebab takut muka naik jerawat atau naik benda-benda yang tak sedap dipandang. 

Kalau tengok kat gambar atas ni, gambar yang belah kanan adalah gambar muka aku yang baru lepas naik jerawat selepas stop guna product XXXX. Tak pernah-pernah muka naik jerawat tiba-tiba wujud pulak dia. Cun-cun pulak masa tu nak dekat raya. Dan kerana itulah aku susah nak pakai produk yang baru keluar dalam pasaran. Tapi dik sebabkan nak cantik cepat, so aku pon pakai la. Kesanya naik segala Ibu Bapa jerawat memenuhi wajahku. So Stresss!!!
Of course aku tak nak muka aku nampak tak cantik. jadi aku cuba gunakan Meeracle. Sebab kalau ikutkan kebaikan guna produk ni, ia mampu untuk mengecutkan dan menghilangkan pembentukkan jerawat. Jadi aku pon …

PENGALAMAN MESYUARAT DI NOVA HIGHLANDS RESORT & RESIDENCE, CAMERON HIGHLANDS

Pengalaman Mesyuarat Di Nova Highlands Resort & Residence, Cameron Highlands | Assalamualaikum  semua. Alhamdulillah  selesai mesyuarat bersama semua Pegawai Pentadbir jabatan tempat aku bekerja sekarang selama 3 hari 2 malam di Nova Highlands Resort & Residence, Cameron Highlands. 
Actually, jujurnya aku tak suka pergi 2 tempat. Pertama Genting Highlands. Kedua Cameron Highlands. Kenapa? Haaa sebab jalan dia bengkang-bengkok. Aku ni dah lah spisis cepat pitam dan mual. Ya Allah... Ya Rabbi... pening dan mual nya aku masa tu rasa macam tak boleh nak di bendung. Dalam hati "cepat lah sampai, cepat lah sampai". Lagi nak sampai ke destinasi makin galak pulak rasa mual aku masa tu. Angin dalam perut usah cakap lah. Kalau aku sedawa ni bukan angin je keluar. Dengan isi-isi nya sekali aku rasa akan keluar nanti.
(ok! stop kisah sadis aku ni!!!) 
Selama 6 jam lebih perjalanan (sampai agak lewat sebab cuaca hujan. So bas bawa slow sikit), kami pun sampai ke destinasi yang di…

ORANG DIET PUN BOLEH MINUM DAIRY GO TEH TARIK

ORANG DIET PUN BOLEH MINUM DAIRY GO TEH TARIK  | Tiada Kolestrol. Tiada Bahan Pengawet. Tiada Pewarna.  Assalamualaikum semua. Sesejak aku mengamalkan tempoh berdiet since setahun yang lalu, until now sebenarnya aku berjaga-jaga nak  ambil sebarang makanan dan minuman. Mostly nya dari segi minuman lah. Makanan? Hahahah jangan tanya lah. But I'm still control ok. Hahahah...

Sebab kalau ikut pembacaan aku, pengambilan air manis yang terlalu banyak, lagi cepat menjadikan gula tersebut transform kepada lemak kalau tak dibakar. Dan aku pon takdelah hard sangat workout. Buat tu memang buat tapi takut tak cukup lagi effort. So sia-sia la usaha aku control segala nya kan. Jadi jalan yang terbaik tak payah amik lansung.
Teh Tarik. 

Ramai aku rasa yang minat teh tarik kan? Mostly rakyat Malaysia suka kan teh tarik. Siap order teh tarik kaww la! Teh tarik panjang-panjang la! Teh tarik buih lebih la! Macam-macam la version teh tarik. Lagi-lagi sekarang ni makin mencanak-canak naik market teh t…