Skip to main content

#SOMEBODYLIKEME DALAM MEMBANTU PESAKIT HIV DAN AIDS

Sempena Hari Aids Sedunia pada setiap 1 Disember, pihak Durex bersama dengan artis tempatan telah mengadakan 1 video khas bersempena dengan hari tersebut sebagai tanda sokongan terhadap pesakit HIV Aids terutama di Malaysia. 


Durex Malaysia baru-baru ini telah melancarkan kempen kesedaran HIV/AIDS #SomebodyLikeMe, yang kini telah memasuki tahun kedua, dengan menyiarkan video muzik yang dibintangi oleh para selebriti untuk meningkatkan kesedaran tentang peningkatan kadar HIV/AIDS di kalangan belia Malaysia.



Antara nama-nama terkenal dalam industri muzik tempatan termasuklah, Altimet, An Honest Mistake, Catherine Leong, Danny One, Diandra Arjunaidi dan Narmi telah bergabung tenaga untuk membuat persembahan dalam video muzik #SomebodyLikeMe. 



"Walaupun HIV/AIDS telah mula dikesan sejak hampir 30 tahun, ramai yang masih memandang ringan tentang penyakit ini. Mereka lupa bahawa penyakit ini sangat mudah untuk dijangkiti, terutama sekali di kalangan orang muda. Kita perlu menggalakkan perbincangan yang lebih terbuka dan jujur tentang HIV kerana para belia akan menetapkan asas untuk generasi bebas-HIV/AIDS di masa akan datang."

- Yang Berbahagia Datin Paduka Marina Mahathir-

Penyokong utama kempen HIV/AIDS, Yang Berbahagia Datin Paduka Marina Mahathir, yang telah memberikan sokongan sepadu selama dua tahun turut membuat penampilan istimewa dalam video bersama supermodel Amber Chia. Video tersebut boleh disaksikan secara dalam talian di www.somebodylikeme.my

“Menurut Kementerian Kesihatan, seramai 3,393 orang warga Malaysia telah dijangkiti HIV pada 2013. Walaupun jumlah kes baharu HIV secara keseluruhannya semakin menurun namun kita sedang menyaksikan peningkatan HIV melalui jangkitan seks di kalangan remaja. Sebenarnya, 35 peratus daripada pesakit HIV yang baharu terdiri daripada mereka yang berumur 29 tahun ke bawah,” kata En. Abhishek Chuckarbutty, Pengarah Pemasaran Reckitt Benckiser Malaysia & Singapura.

“Dengan ketiadaan penawar, pendidikan adalah satu-satunya cara pertahanan penyakit HIV/AIDS . Kami telah meningkatkan usaha pada tahun ini dengan merentasi saluran digital serta pelaksanaan kempen di khalayak ramai. Kempen ini telah menerima galakan lanjut daripada beberapa orang selebriti tempatan yang telah memberikan sokongan mereka untuk usaha ini. Kami harap lebih ramai lagi golongan belia Malaysia akan mendapat inspirasi daripada mesej serta nasihat yang bermakna tentang HIV/AIDS,” tambah beliau lagi.


Penyayi rap, penulis lagu dan penerbit tempatan, Altimet menambah, “Muzik merupakan bahasa sejagat dan lebih mudah untuk para belia memahami betapa teruknya masalah yang dihadapi melalui kaedah ini. Lagu ini mudah difahami oleh individu daripada pelbagai budaya dan mesej kami sangat mudah - HIV/AIDS boleh dijangkiti oleh sesiapa, termasuk seseorang seperti saya. Oleh itu dengarlah mesej yang hendak kami sampaikan, nyanyikan dan kongsikan bersama-sama rakan anda," tambah beliau lagi.


Menyedari bahawa tidak semua orang mempunyai akses kepada media sosial, Durex turut bekerja dengan rakan kerjasama, Universiti Putra Malaysia dan PT Foundation untuk menggerakkan program menyampaikan mesej kepada masyarakat sasaran secara lebih berkesan. Durex bekerjasama dengan para pelajar jurusan perubatan Universiti Putra Malaysia untuk menyampaikan mesej kempen kepada masyarakat Orang Asli di Pahang selain menyokong acara Red Carnival oleh PT Foundation, iaitu acara kesedaran HIV/AIDS selama satu hari yang dijadualkan pada 29 November 2014 di Nu Sentral ( Yang lalu)

En. Chuckarbutty berkata, “Kempen #SomebodyLikeMe dan muzik video yang diterbitkan bertindak menjadi seruan kepada para belia untuk melakukan sesuatu dan mengubah sikap supaya pendidikan yang berkesan tentang HIV/AIDS dapat dilaksanakan. Kita perlu bertindak sekarang supaya generasi akan datang dapat mengalami kehidupan yang bebas HIV/AIDS pada suatu hari nanti.”


Untuk maklumat lanjut, sila layari www.somebodylikeme.my.

Anda juga boleh mengikuti Durex melalui laman Facebook di www.facebook.com/DurexMalaysia dan Twitter di www.twitter.com/DurexMY untuk mengetahui bagaimana anda juga boleh membantu memerangi HIV/AIDS.



Comments

Popular posts from this blog

REVIEW: SEMINGGU MENGGUNAKAN PRODUK MEERACLE GEMSTONES BEAUTY

Assalamualaikum semua.
Lepas dah guna baru lah kita boleh share pada umum. Aku rasa umum dah tau kot tentang product Meeracle ni. Boleh search je kat dalam Intagram akan jumpa tentang product ni. Aku ni jenis yang susah nak guna product-product yang baru. Impact nya sebab takut muka naik jerawat atau naik benda-benda yang tak sedap dipandang. 

Kalau tengok kat gambar atas ni, gambar yang belah kanan adalah gambar muka aku yang baru lepas naik jerawat selepas stop guna product XXXX. Tak pernah-pernah muka naik jerawat tiba-tiba wujud pulak dia. Cun-cun pulak masa tu nak dekat raya. Dan kerana itulah aku susah nak pakai produk yang baru keluar dalam pasaran. Tapi dik sebabkan nak cantik cepat, so aku pon pakai la. Kesanya naik segala Ibu Bapa jerawat memenuhi wajahku. So Stresss!!!
Of course aku tak nak muka aku nampak tak cantik. jadi aku cuba gunakan Meeracle. Sebab kalau ikutkan kebaikan guna produk ni, ia mampu untuk mengecutkan dan menghilangkan pembentukkan jerawat. Jadi aku pon …

KERJAYA SEBAGAI TELEMARKETING

Setiap orang ada kelebihan dan skill tersendiri dalam bidang kerjaya masing-masing. Aku sendiri pon tak sangka yang aku mempunyai kelebihan dalam melaksanakan kerjaya sebagai Telemarketing. Ini boleh di katakan kerjaya aku untuk kali kedua sebagai seorang Telemarketing. Pertama kali aku ceburkan diri dalam bidang ni masa aku dapat peluang kerja pertama kali lepas aku graduate. 

Mula-mula aku ceburkan diri dalam kerjaya ni sebab aku kalau boleh nak dapat peluang kerja yang selaras dengan apa yang aku belajar. Sebelum ni aku amik jurusan Marketing, so kalau boleh biarlah kerja yang aku dapat ni related la dengan apa pengetahuan yang aku ada. 
Walau pon company aku dulu memang buat hal dengan staff-staff dia, tapi tanpa peluang dari sana belum tentu aku akan ada ilmu yang berkaitan dan menambahkan skill aku dalam kerjaya Telemarketing ni. Actually bukan mudah sebenarnya untuk kita create trust orang bila berurusan dalam telefon sahaja. 
Bukan aku tak pernah bercakap dengan customer yang…

MOTHERHOOD.COM.MY

MOTHERHOOD.COM.MY | Assalamualaikum semua. Hari ni disebabkan aku rasa terlalu banyak masa free, so aku nak kongsi sesuatu yang mungkin berguna kepada anda semua. Terutama untuk ibu-ibu, bakal-bakal ibu, dan untuk mereka yang baru melangkah ke alam rumahtangga, mari sini aku nak share something.

Ada yang pernah dengar tak tentang MOTHERHOOD.COM.MY ? Pernah google website MOTHERHOOD.COM.MY? Pernah terjumpa dimana-mana media sosial tentang MOTHERHOOD.COM.MY?
Aku harap semua yang baca ni belum tahu lah ye tentang page tu. Kalau dah tau nanti aku tak boleh nak celoteh panjang-panjang untuk perkongsian ni. (hahahahahah) Haaa la dah kalau korang dah tau, apa yang aku boleh kongsikan. Ye dak? 
Heheheh ok! Saja melawak je. Takpelah yang mana dah tau tu anggap jelah sebagai bacaan ilmiah yang memberi manfaat kepada korang.