Skip to main content

#SOMEBODYLIKEME DALAM MEMBANTU PESAKIT HIV DAN AIDS

Sempena Hari Aids Sedunia pada setiap 1 Disember, pihak Durex bersama dengan artis tempatan telah mengadakan 1 video khas bersempena dengan hari tersebut sebagai tanda sokongan terhadap pesakit HIV Aids terutama di Malaysia. 


Durex Malaysia baru-baru ini telah melancarkan kempen kesedaran HIV/AIDS #SomebodyLikeMe, yang kini telah memasuki tahun kedua, dengan menyiarkan video muzik yang dibintangi oleh para selebriti untuk meningkatkan kesedaran tentang peningkatan kadar HIV/AIDS di kalangan belia Malaysia.



Antara nama-nama terkenal dalam industri muzik tempatan termasuklah, Altimet, An Honest Mistake, Catherine Leong, Danny One, Diandra Arjunaidi dan Narmi telah bergabung tenaga untuk membuat persembahan dalam video muzik #SomebodyLikeMe. 



"Walaupun HIV/AIDS telah mula dikesan sejak hampir 30 tahun, ramai yang masih memandang ringan tentang penyakit ini. Mereka lupa bahawa penyakit ini sangat mudah untuk dijangkiti, terutama sekali di kalangan orang muda. Kita perlu menggalakkan perbincangan yang lebih terbuka dan jujur tentang HIV kerana para belia akan menetapkan asas untuk generasi bebas-HIV/AIDS di masa akan datang."

- Yang Berbahagia Datin Paduka Marina Mahathir-

Penyokong utama kempen HIV/AIDS, Yang Berbahagia Datin Paduka Marina Mahathir, yang telah memberikan sokongan sepadu selama dua tahun turut membuat penampilan istimewa dalam video bersama supermodel Amber Chia. Video tersebut boleh disaksikan secara dalam talian di www.somebodylikeme.my

“Menurut Kementerian Kesihatan, seramai 3,393 orang warga Malaysia telah dijangkiti HIV pada 2013. Walaupun jumlah kes baharu HIV secara keseluruhannya semakin menurun namun kita sedang menyaksikan peningkatan HIV melalui jangkitan seks di kalangan remaja. Sebenarnya, 35 peratus daripada pesakit HIV yang baharu terdiri daripada mereka yang berumur 29 tahun ke bawah,” kata En. Abhishek Chuckarbutty, Pengarah Pemasaran Reckitt Benckiser Malaysia & Singapura.

“Dengan ketiadaan penawar, pendidikan adalah satu-satunya cara pertahanan penyakit HIV/AIDS . Kami telah meningkatkan usaha pada tahun ini dengan merentasi saluran digital serta pelaksanaan kempen di khalayak ramai. Kempen ini telah menerima galakan lanjut daripada beberapa orang selebriti tempatan yang telah memberikan sokongan mereka untuk usaha ini. Kami harap lebih ramai lagi golongan belia Malaysia akan mendapat inspirasi daripada mesej serta nasihat yang bermakna tentang HIV/AIDS,” tambah beliau lagi.


Penyayi rap, penulis lagu dan penerbit tempatan, Altimet menambah, “Muzik merupakan bahasa sejagat dan lebih mudah untuk para belia memahami betapa teruknya masalah yang dihadapi melalui kaedah ini. Lagu ini mudah difahami oleh individu daripada pelbagai budaya dan mesej kami sangat mudah - HIV/AIDS boleh dijangkiti oleh sesiapa, termasuk seseorang seperti saya. Oleh itu dengarlah mesej yang hendak kami sampaikan, nyanyikan dan kongsikan bersama-sama rakan anda," tambah beliau lagi.


Menyedari bahawa tidak semua orang mempunyai akses kepada media sosial, Durex turut bekerja dengan rakan kerjasama, Universiti Putra Malaysia dan PT Foundation untuk menggerakkan program menyampaikan mesej kepada masyarakat sasaran secara lebih berkesan. Durex bekerjasama dengan para pelajar jurusan perubatan Universiti Putra Malaysia untuk menyampaikan mesej kempen kepada masyarakat Orang Asli di Pahang selain menyokong acara Red Carnival oleh PT Foundation, iaitu acara kesedaran HIV/AIDS selama satu hari yang dijadualkan pada 29 November 2014 di Nu Sentral ( Yang lalu)

En. Chuckarbutty berkata, “Kempen #SomebodyLikeMe dan muzik video yang diterbitkan bertindak menjadi seruan kepada para belia untuk melakukan sesuatu dan mengubah sikap supaya pendidikan yang berkesan tentang HIV/AIDS dapat dilaksanakan. Kita perlu bertindak sekarang supaya generasi akan datang dapat mengalami kehidupan yang bebas HIV/AIDS pada suatu hari nanti.”


Untuk maklumat lanjut, sila layari www.somebodylikeme.my.

Anda juga boleh mengikuti Durex melalui laman Facebook di www.facebook.com/DurexMalaysia dan Twitter di www.twitter.com/DurexMY untuk mengetahui bagaimana anda juga boleh membantu memerangi HIV/AIDS.



Comments

Popular posts from this blog

REVIEW: SEMINGGU MENGGUNAKAN PRODUK MEERACLE GEMSTONES BEAUTY

Assalamualaikum semua.
Lepas dah guna baru lah kita boleh share pada umum. Aku rasa umum dah tau kot tentang product Meeracle ni. Boleh search je kat dalam Intagram akan jumpa tentang product ni. Aku ni jenis yang susah nak guna product-product yang baru. Impact nya sebab takut muka naik jerawat atau naik benda-benda yang tak sedap dipandang. 

Kalau tengok kat gambar atas ni, gambar yang belah kanan adalah gambar muka aku yang baru lepas naik jerawat selepas stop guna product XXXX. Tak pernah-pernah muka naik jerawat tiba-tiba wujud pulak dia. Cun-cun pulak masa tu nak dekat raya. Dan kerana itulah aku susah nak pakai produk yang baru keluar dalam pasaran. Tapi dik sebabkan nak cantik cepat, so aku pon pakai la. Kesanya naik segala Ibu Bapa jerawat memenuhi wajahku. So Stresss!!!
Of course aku tak nak muka aku nampak tak cantik. jadi aku cuba gunakan Meeracle. Sebab kalau ikutkan kebaikan guna produk ni, ia mampu untuk mengecutkan dan menghilangkan pembentukkan jerawat. Jadi aku pon …

PENGALAMAN MESYUARAT DI NOVA HIGHLANDS RESORT & RESIDENCE, CAMERON HIGHLANDS

Pengalaman Mesyuarat Di Nova Highlands Resort & Residence, Cameron Highlands | Assalamualaikum  semua. Alhamdulillah  selesai mesyuarat bersama semua Pegawai Pentadbir jabatan tempat aku bekerja sekarang selama 3 hari 2 malam di Nova Highlands Resort & Residence, Cameron Highlands. 
Actually, jujurnya aku tak suka pergi 2 tempat. Pertama Genting Highlands. Kedua Cameron Highlands. Kenapa? Haaa sebab jalan dia bengkang-bengkok. Aku ni dah lah spisis cepat pitam dan mual. Ya Allah... Ya Rabbi... pening dan mual nya aku masa tu rasa macam tak boleh nak di bendung. Dalam hati "cepat lah sampai, cepat lah sampai". Lagi nak sampai ke destinasi makin galak pulak rasa mual aku masa tu. Angin dalam perut usah cakap lah. Kalau aku sedawa ni bukan angin je keluar. Dengan isi-isi nya sekali aku rasa akan keluar nanti.
(ok! stop kisah sadis aku ni!!!) 
Selama 6 jam lebih perjalanan (sampai agak lewat sebab cuaca hujan. So bas bawa slow sikit), kami pun sampai ke destinasi yang di…

ORANG DIET PUN BOLEH MINUM DAIRY GO TEH TARIK

ORANG DIET PUN BOLEH MINUM DAIRY GO TEH TARIK  | Tiada Kolestrol. Tiada Bahan Pengawet. Tiada Pewarna.  Assalamualaikum semua. Sesejak aku mengamalkan tempoh berdiet since setahun yang lalu, until now sebenarnya aku berjaga-jaga nak  ambil sebarang makanan dan minuman. Mostly nya dari segi minuman lah. Makanan? Hahahah jangan tanya lah. But I'm still control ok. Hahahah...

Sebab kalau ikut pembacaan aku, pengambilan air manis yang terlalu banyak, lagi cepat menjadikan gula tersebut transform kepada lemak kalau tak dibakar. Dan aku pon takdelah hard sangat workout. Buat tu memang buat tapi takut tak cukup lagi effort. So sia-sia la usaha aku control segala nya kan. Jadi jalan yang terbaik tak payah amik lansung.
Teh Tarik. 

Ramai aku rasa yang minat teh tarik kan? Mostly rakyat Malaysia suka kan teh tarik. Siap order teh tarik kaww la! Teh tarik panjang-panjang la! Teh tarik buih lebih la! Macam-macam la version teh tarik. Lagi-lagi sekarang ni makin mencanak-canak naik market teh t…