Skip to main content

PENGAMBILAN JAMU DI USIA MUDA

 Pengambilan Jamu Di Usia Muda |
Sebelum ni aku memang ada ambil jamu gentel atau lebih mesra aku panggil Makjun. Tapi kali ini aku saja berjinak-jinak untuk ambil jamu serbuk untuk di amalkan. Yang ni setahu aku tak ada jual di pasaran luar. Mungkin juga ada tapi aku memang tak tahu dekat mana ada jual. 

Serbuk jamu yang aku amalkan pengambilan setiap pagi dan sebelum tidur ni aku beli dekat akak admin ofis tempat aku bekerja.Dia beli melalui makcik urut yang dia biasa pergi. Katanya makcik tukang urut tu buat sendiri jamu serbuk ni. Dia memang tak offer pada orang luar atau orang yang dia tak kenal. So aku beli ni pun dari akak admin aku ni lah.

Bagi ibu-ibu selepas bersalin mesti dia biasa dengan jamu serbuk ni. Dulu masa ibu aku dalam pantang aku biasa tengok ibu minum jamu serbuk tu. Siap minum sambil tutup hidung. Sebab tak nak rasa loya bila telan nanti jadi kena minum sambil tutup hidung dan telan terus. Jamu yang aku minum ni bukan lah yang ibu selepas bersalin tu, yang ni jamu pengambilan harian. 



Kenapa aku amalkan jamu? Semua ni sebab didikan ibu aku. Ibu aku selalu bagi tahu bila kita muda...remaja...dan belum berkahwin ni kesihatan dalaman dan luaran ni perlu di jaga. Lagi-lagi perempuan. Kecantikkan dalaman dan luaran ibarat market untuk kita. Dan macam mana tekak aku ni bole terima segala jenis jamu? Semuanya sebab ikutan dari ibu. Ada sesetengah orang belum tentu boleh telan jamu. Tapi alhamdulillah aku ok je. Tak susah sangat lah setakat telan jamu ni. 

Walau pun di luar sana banyak dah keluaran produk kecantikan dan kesihatan tapi aku lebih prefer untuk amalkan pengambilan jamu. Sebab ramuan yang terhasil itu ialah dari sumber semula jadi. Itu lah yang menguatkan aku untuk mengamalkan jamu.

Kesan nya mungkin  bukan sekarang la yang masing-masing akan dapat. Tapi bila kita konsisten dengan pengambilan tu pasti akan ada perubahan nya. Walau bukan dari kecantikan, kesihatan dalaman tu penting. Yang sahihnya... bila kita amalkan jamu ni... bila kita cecah umur veteran nanti..masa tu la akan ada kesanya. Percaya tak??

Comments

  1. tak pernah makan jamu-jamu ni..takut takleh telan

    ReplyDelete
  2. Yup..akak setuju.makan jamu ni bagus di amalkan dari muda.tu yang kita tengok ramai perempuan Indonesia awet muda.bab rasa tu jelah.

    ReplyDelete
  3. Jamu?Kak Irna x bleh makan jamu..Panas badan sgt2..Makan sebiji sehari pun dah sakit tekak..Lgpun kak Irna lak bersalin operate..Lg la x blh makan..Mak kak Irna dari dulu makan jamu dari Mustika Ratu...

    ReplyDelete
  4. Kalau tak boleh ambil yang minum, boleh try yang dijadikan pil (gentel). Telan 3 biji x 2 kali sehari selepas makan. Harga hanya RM15.00 / 100 biji & tahan sehingga 3 bulan coz tiada bahan pengawet. Buat sendiri & dijemur di bawah matahari cara memprosesnya.

    ReplyDelete
  5. Untuk tempahan boleh hubungi @ whatsapp saya 017 6325250. Saya boleh whatsapp details. Jamu ni saya amalkan sepanjang saya keguguran. Saya gugur masa 6 weeks kandungan.

    ReplyDelete

Post a Comment

Terima Kasih Sudi Meniggalkan Komen di Blog AtikahNorbaki.Com

Popular posts from this blog

MOTHERHOOD.COM.MY

MOTHERHOOD.COM.MY | Assalamualaikum semua. Hari ni disebabkan aku rasa terlalu banyak masa free, so aku nak kongsi sesuatu yang mungkin berguna kepada anda semua. Terutama untuk ibu-ibu, bakal-bakal ibu, dan untuk mereka yang baru melangkah ke alam rumahtangga, mari sini aku nak share something.

Ada yang pernah dengar tak tentang MOTHERHOOD.COM.MY ? Pernah google website MOTHERHOOD.COM.MY? Pernah terjumpa dimana-mana media sosial tentang MOTHERHOOD.COM.MY?
Aku harap semua yang baca ni belum tahu lah ye tentang page tu. Kalau dah tau nanti aku tak boleh nak celoteh panjang-panjang untuk perkongsian ni. (hahahahahah) Haaa la dah kalau korang dah tau, apa yang aku boleh kongsikan. Ye dak? 
Heheheh ok! Saja melawak je. Takpelah yang mana dah tau tu anggap jelah sebagai bacaan ilmiah yang memberi manfaat kepada korang. 

REVIEW: SEMINGGU MENGGUNAKAN PRODUK MEERACLE GEMSTONES BEAUTY

Assalamualaikum semua.
Lepas dah guna baru lah kita boleh share pada umum. Aku rasa umum dah tau kot tentang product Meeracle ni. Boleh search je kat dalam Intagram akan jumpa tentang product ni. Aku ni jenis yang susah nak guna product-product yang baru. Impact nya sebab takut muka naik jerawat atau naik benda-benda yang tak sedap dipandang. 

Kalau tengok kat gambar atas ni, gambar yang belah kanan adalah gambar muka aku yang baru lepas naik jerawat selepas stop guna product XXXX. Tak pernah-pernah muka naik jerawat tiba-tiba wujud pulak dia. Cun-cun pulak masa tu nak dekat raya. Dan kerana itulah aku susah nak pakai produk yang baru keluar dalam pasaran. Tapi dik sebabkan nak cantik cepat, so aku pon pakai la. Kesanya naik segala Ibu Bapa jerawat memenuhi wajahku. So Stresss!!!
Of course aku tak nak muka aku nampak tak cantik. jadi aku cuba gunakan Meeracle. Sebab kalau ikutkan kebaikan guna produk ni, ia mampu untuk mengecutkan dan menghilangkan pembentukkan jerawat. Jadi aku pon …

KERJAYA SEBAGAI TELEMARKETING

Setiap orang ada kelebihan dan skill tersendiri dalam bidang kerjaya masing-masing. Aku sendiri pon tak sangka yang aku mempunyai kelebihan dalam melaksanakan kerjaya sebagai Telemarketing. Ini boleh di katakan kerjaya aku untuk kali kedua sebagai seorang Telemarketing. Pertama kali aku ceburkan diri dalam bidang ni masa aku dapat peluang kerja pertama kali lepas aku graduate. 

Mula-mula aku ceburkan diri dalam kerjaya ni sebab aku kalau boleh nak dapat peluang kerja yang selaras dengan apa yang aku belajar. Sebelum ni aku amik jurusan Marketing, so kalau boleh biarlah kerja yang aku dapat ni related la dengan apa pengetahuan yang aku ada. 
Walau pon company aku dulu memang buat hal dengan staff-staff dia, tapi tanpa peluang dari sana belum tentu aku akan ada ilmu yang berkaitan dan menambahkan skill aku dalam kerjaya Telemarketing ni. Actually bukan mudah sebenarnya untuk kita create trust orang bila berurusan dalam telefon sahaja. 
Bukan aku tak pernah bercakap dengan customer yang…