Skip to main content

BERHATI-HATI DENGAN SINDIKET TARIK KERETA




Sindiket Tarik Kereta| Kejadian ini betul- betul berlaku pada ahli keluarga aku sendiri. Jadi aku rasa aku nak share dalam blog aku ini supaya mereka yang di luar sana terutama yang rasa payment bayaran bulanan ada tertangguh dalam 2 ke 3 bulan, better sentiasa berhati-hati. Kalau u all semua di datangi oleh beberapa orang yang mendakwa ingin menarik kereta tanpa mempamirkan sebarang surat atau notice dari pihak bank  terus buat laporan polis serta merta atau untuk lebih sahih contact terus bank untuk dapatkan pengesahan.

Macam mana boleh berlaku? Tempoh hari adik aku whatsapp bagi tahu yang ada orang tarik kereta jumpa dia bagi tahu nak tarik kereta dia. Padahal adik aku tertunggak untuk dua bulan je. Normally pihak bank akan hantar surat dalam tempoh 3 bulan bila tak settle kan lagi bayaran.


Kejadian ni berlaku sekitar area Jalan Tengku Abdul Rahman. Masa tu adik aku dia nak withdraw duit dia dekat CIMB area sana. Then dia di datangi 3 lelaki india yang mendakwa nak tarik kereta adik. Tapi before dia nak cakap dengan adik, dia siap soh adik cakap kat tempat lain. Tak nak depan bank tu. Katanya nanti bank akan minta surat la apa la...




Lepas dapat tahu perkara ni jadi kat adik aku, aku terus minta ibu aku call kan bahagian bank terus untuk tanya betul ke bank dah hantar orang tarik kereta adik. Then aku soh ibu tanyakan jugak apa prosuder pihak bank untuk nak tarik kereta. Dan bila dah call memang sah bank tak ada hantar mana-mana pihak untuk tarik kereta adik aku. 

Biasanya pihak bank memang akan keluarkan surat dulu before kereta mereka tarik. Dan situasi apa yang berlaku pada keluarga aku tu sebenarnya dah banyak kali berlaku. Agen tarik kereta ni mereka nak mencuba nasih untuk tahan dan dapatkan duit penyelesaian sekiranya mangsa tak mahu kereta di tarik. Macam family aku kena ni dia siap dah bayar RM180. Walaupon dah bayar kat orang tu, belum pasti jamin keselamatan dia kat luar sana. Aku risau sangat. Cuma yang aku pelik, kalau pihak bank dah tahu perkara macam ni memang pernah terjadi, takkan tak ada apa-apa tindakan untuk banteras.

Aku rasa mereka ni target owner kereta yang muda-muda. Yela sebab mereka takde pengalaman handle situasa macam tu. Lagi-lagi mangsa yang mereka aim tu perempuan. So tumbuh tanduk lah mereka kena kan kaww!! Kaww!!

Jika benar taktik tarik kereta ini dah berleluasa, apa tindakan pihak atasan akan buat demi keselamatan kita?? So aku nak ingat kan owner kenderaan semua..exspecial perempauan dan yang muda-muda belaka ini..make sure kalau korang rasa korang memang ada tertunda bayar kereta, berhati-hati. Jangan terpedaya dengan sindiket tarik kereta ini. Minta apa-apa saja approve bagi menunjukkan mereka mewakili pihak bank. Kalau rasa was- was please call polis dan bank. 

Berhati-hati ye semua. 



Comments

Popular posts from this blog

REVIEW: SEMINGGU MENGGUNAKAN PRODUK MEERACLE GEMSTONES BEAUTY

Assalamualaikum semua.
Lepas dah guna baru lah kita boleh share pada umum. Aku rasa umum dah tau kot tentang product Meeracle ni. Boleh search je kat dalam Intagram akan jumpa tentang product ni. Aku ni jenis yang susah nak guna product-product yang baru. Impact nya sebab takut muka naik jerawat atau naik benda-benda yang tak sedap dipandang. 

Kalau tengok kat gambar atas ni, gambar yang belah kanan adalah gambar muka aku yang baru lepas naik jerawat selepas stop guna product XXXX. Tak pernah-pernah muka naik jerawat tiba-tiba wujud pulak dia. Cun-cun pulak masa tu nak dekat raya. Dan kerana itulah aku susah nak pakai produk yang baru keluar dalam pasaran. Tapi dik sebabkan nak cantik cepat, so aku pon pakai la. Kesanya naik segala Ibu Bapa jerawat memenuhi wajahku. So Stresss!!!
Of course aku tak nak muka aku nampak tak cantik. jadi aku cuba gunakan Meeracle. Sebab kalau ikutkan kebaikan guna produk ni, ia mampu untuk mengecutkan dan menghilangkan pembentukkan jerawat. Jadi aku pon …

KERJAYA SEBAGAI TELEMARKETING

Setiap orang ada kelebihan dan skill tersendiri dalam bidang kerjaya masing-masing. Aku sendiri pon tak sangka yang aku mempunyai kelebihan dalam melaksanakan kerjaya sebagai Telemarketing. Ini boleh di katakan kerjaya aku untuk kali kedua sebagai seorang Telemarketing. Pertama kali aku ceburkan diri dalam bidang ni masa aku dapat peluang kerja pertama kali lepas aku graduate. 

Mula-mula aku ceburkan diri dalam kerjaya ni sebab aku kalau boleh nak dapat peluang kerja yang selaras dengan apa yang aku belajar. Sebelum ni aku amik jurusan Marketing, so kalau boleh biarlah kerja yang aku dapat ni related la dengan apa pengetahuan yang aku ada. 
Walau pon company aku dulu memang buat hal dengan staff-staff dia, tapi tanpa peluang dari sana belum tentu aku akan ada ilmu yang berkaitan dan menambahkan skill aku dalam kerjaya Telemarketing ni. Actually bukan mudah sebenarnya untuk kita create trust orang bila berurusan dalam telefon sahaja. 
Bukan aku tak pernah bercakap dengan customer yang…

MOTHERHOOD.COM.MY

MOTHERHOOD.COM.MY | Assalamualaikum semua. Hari ni disebabkan aku rasa terlalu banyak masa free, so aku nak kongsi sesuatu yang mungkin berguna kepada anda semua. Terutama untuk ibu-ibu, bakal-bakal ibu, dan untuk mereka yang baru melangkah ke alam rumahtangga, mari sini aku nak share something.

Ada yang pernah dengar tak tentang MOTHERHOOD.COM.MY ? Pernah google website MOTHERHOOD.COM.MY? Pernah terjumpa dimana-mana media sosial tentang MOTHERHOOD.COM.MY?
Aku harap semua yang baca ni belum tahu lah ye tentang page tu. Kalau dah tau nanti aku tak boleh nak celoteh panjang-panjang untuk perkongsian ni. (hahahahahah) Haaa la dah kalau korang dah tau, apa yang aku boleh kongsikan. Ye dak? 
Heheheh ok! Saja melawak je. Takpelah yang mana dah tau tu anggap jelah sebagai bacaan ilmiah yang memberi manfaat kepada korang.