Skip to main content

BERHATI-HATI DENGAN SINDIKET TARIK KERETA




Sindiket Tarik Kereta| Kejadian ini betul- betul berlaku pada ahli keluarga aku sendiri. Jadi aku rasa aku nak share dalam blog aku ini supaya mereka yang di luar sana terutama yang rasa payment bayaran bulanan ada tertangguh dalam 2 ke 3 bulan, better sentiasa berhati-hati. Kalau u all semua di datangi oleh beberapa orang yang mendakwa ingin menarik kereta tanpa mempamirkan sebarang surat atau notice dari pihak bank  terus buat laporan polis serta merta atau untuk lebih sahih contact terus bank untuk dapatkan pengesahan.

Macam mana boleh berlaku? Tempoh hari adik aku whatsapp bagi tahu yang ada orang tarik kereta jumpa dia bagi tahu nak tarik kereta dia. Padahal adik aku tertunggak untuk dua bulan je. Normally pihak bank akan hantar surat dalam tempoh 3 bulan bila tak settle kan lagi bayaran.


Kejadian ni berlaku sekitar area Jalan Tengku Abdul Rahman. Masa tu adik aku dia nak withdraw duit dia dekat CIMB area sana. Then dia di datangi 3 lelaki india yang mendakwa nak tarik kereta adik. Tapi before dia nak cakap dengan adik, dia siap soh adik cakap kat tempat lain. Tak nak depan bank tu. Katanya nanti bank akan minta surat la apa la...




Lepas dapat tahu perkara ni jadi kat adik aku, aku terus minta ibu aku call kan bahagian bank terus untuk tanya betul ke bank dah hantar orang tarik kereta adik. Then aku soh ibu tanyakan jugak apa prosuder pihak bank untuk nak tarik kereta. Dan bila dah call memang sah bank tak ada hantar mana-mana pihak untuk tarik kereta adik aku. 

Biasanya pihak bank memang akan keluarkan surat dulu before kereta mereka tarik. Dan situasi apa yang berlaku pada keluarga aku tu sebenarnya dah banyak kali berlaku. Agen tarik kereta ni mereka nak mencuba nasih untuk tahan dan dapatkan duit penyelesaian sekiranya mangsa tak mahu kereta di tarik. Macam family aku kena ni dia siap dah bayar RM180. Walaupon dah bayar kat orang tu, belum pasti jamin keselamatan dia kat luar sana. Aku risau sangat. Cuma yang aku pelik, kalau pihak bank dah tahu perkara macam ni memang pernah terjadi, takkan tak ada apa-apa tindakan untuk banteras.

Aku rasa mereka ni target owner kereta yang muda-muda. Yela sebab mereka takde pengalaman handle situasa macam tu. Lagi-lagi mangsa yang mereka aim tu perempuan. So tumbuh tanduk lah mereka kena kan kaww!! Kaww!!

Jika benar taktik tarik kereta ini dah berleluasa, apa tindakan pihak atasan akan buat demi keselamatan kita?? So aku nak ingat kan owner kenderaan semua..exspecial perempauan dan yang muda-muda belaka ini..make sure kalau korang rasa korang memang ada tertunda bayar kereta, berhati-hati. Jangan terpedaya dengan sindiket tarik kereta ini. Minta apa-apa saja approve bagi menunjukkan mereka mewakili pihak bank. Kalau rasa was- was please call polis dan bank. 

Berhati-hati ye semua. 



Comments

Popular posts from this blog

REVIEW: SEMINGGU MENGGUNAKAN PRODUK MEERACLE GEMSTONES BEAUTY

Assalamualaikum semua.
Lepas dah guna baru lah kita boleh share pada umum. Aku rasa umum dah tau kot tentang product Meeracle ni. Boleh search je kat dalam Intagram akan jumpa tentang product ni. Aku ni jenis yang susah nak guna product-product yang baru. Impact nya sebab takut muka naik jerawat atau naik benda-benda yang tak sedap dipandang. 

Kalau tengok kat gambar atas ni, gambar yang belah kanan adalah gambar muka aku yang baru lepas naik jerawat selepas stop guna product XXXX. Tak pernah-pernah muka naik jerawat tiba-tiba wujud pulak dia. Cun-cun pulak masa tu nak dekat raya. Dan kerana itulah aku susah nak pakai produk yang baru keluar dalam pasaran. Tapi dik sebabkan nak cantik cepat, so aku pon pakai la. Kesanya naik segala Ibu Bapa jerawat memenuhi wajahku. So Stresss!!!
Of course aku tak nak muka aku nampak tak cantik. jadi aku cuba gunakan Meeracle. Sebab kalau ikutkan kebaikan guna produk ni, ia mampu untuk mengecutkan dan menghilangkan pembentukkan jerawat. Jadi aku pon …

ORANG DIET PUN BOLEH MINUM DAIRY GO TEH TARIK

ORANG DIET PUN BOLEH MINUM DAIRY GO TEH TARIK  | Tiada Kolestrol. Tiada Bahan Pengawet. Tiada Pewarna.  Assalamualaikum semua. Sesejak aku mengamalkan tempoh berdiet since setahun yang lalu, until now sebenarnya aku berjaga-jaga nak  ambil sebarang makanan dan minuman. Mostly nya dari segi minuman lah. Makanan? Hahahah jangan tanya lah. But I'm still control ok. Hahahah...

Sebab kalau ikut pembacaan aku, pengambilan air manis yang terlalu banyak, lagi cepat menjadikan gula tersebut transform kepada lemak kalau tak dibakar. Dan aku pon takdelah hard sangat workout. Buat tu memang buat tapi takut tak cukup lagi effort. So sia-sia la usaha aku control segala nya kan. Jadi jalan yang terbaik tak payah amik lansung.
Teh Tarik. 

Ramai aku rasa yang minat teh tarik kan? Mostly rakyat Malaysia suka kan teh tarik. Siap order teh tarik kaww la! Teh tarik panjang-panjang la! Teh tarik buih lebih la! Macam-macam la version teh tarik. Lagi-lagi sekarang ni makin mencanak-canak naik market teh t…

PERANAN SEORANG KAKAK DAN ABANG

- Gambar adalah sumber Encik Google-
Masa time aku menepuh zaman Akil Baligh, yang menjadi peneman dan guru untuk menerangkan segala-gala yang aku perlu tahu ialah Ibu. Bila seorang anak remaja telah menempuh atau bakal menempuh zaman zaman tumbesaran ini, memang sewajarnya seorang yang rapat dengan kita (yang biasa nya Ibu) akan memberikan pendedahan awal yang harus mereka tahu.
Kebiasaan nya mungkin akan mengikut jantina la. Kalau perempuan, Ibu akan mainkan peranan. Kalau lelaki, ayah yang akan membimbing. Tapi adakah seorang kakak atau abang itu diam tanpa sebarang tangungjawab? 
Setahu aku, kita di lahirkan di bumi ini bukan sahaja untuk menikmati kehidupan dan merasai nikmat alam ALLAH s.w.t ni. Di samping menikmati, kita juga ada tanggungjawab untuk digalas. Tanpa tanggungjawab. manusia itu takkan ada nilaian di mata manusia lain. Kakak dan Abang itu di lahirkan untuk membantu Ibu dan Ayah untuk membimbing adik adik. 
Sebab sampai satu saat, tenaga minda dan daya kekuatan Ibu d…