Skip to main content

BANJIR #BAH2014 #PRAYFORPANTAITIMUR DAN SUKARELAWAN DIPERLUKAN

#Bah2014 #Prayforpantaitimur | Sudah beberapa hari aku tak ada mood nak update apa-apa status samada di FB, Instagram mahu pun di ruangan entri blog aku ini. Kalau ada pon di FB aku hanya share kan info-info berguna dan maklumat berkenaan banjir sahaja.

Nak cerita tentang aku pergi mana? Aku buat apa? Aku makan apa? Aku beli apa? Atau apa sahaja post berkenaan perkara harian yang aku buat. Aku tak tertekan button 'post' atau pon 'send'. Bila aku nak update, aku akan teringat nasib mereka yang mendapat musibah banjir ni. 

Mereka duduk macam mana. Makan.Minum.Pakaian.Tempat tidur. Yang dapat berlindung dalam dewan alhamdulillah. Tapi yang tak sempat ke mana-mana tu. Yang terpaksa menyelamatkan diri ke bukit,gunung. Macam mana? Malam sejuk boleh ke mereka tahan? Orang tua? Kanak-kanak? Bayi? Ibu mengandung? 

Ya Allah.... jika aku di tempat mereka...aku tak daya Ya Allah. Mungkin pada mereka harta benda memang mustahil untuk di selamatkan. Yang mungkin mereka fikir nyawa ahli keluarga masing-masing. Tapi nanti tatkala Allah izinkan banjir untuk surut, mana mereka nak tinggal? Bagi mangsa yang rumah hancur musnah dik banjir, mana mereka nak berlindung? 

Ya Allah....besar sungguh ujian Kau buat hamba Mu Ya Allah. Memang benar...Kau takkan uji mereka pada suatu yang mereka tak daya. Jika sebenarnya mereka adalah hamba Kau yang terpilih kerana kekuatan yang ada pada mereka.. kau permudahkan segala nya Ya Allah. Surutkan lah kembali banjir yang melanda mereka Ya Allah. Kau Maha Pengasih, Penyayang...kasihanilah mereka Ya Allah.

Ujian Kau Ya Allah... hanya 1 sahaja. Banjir. Tapi hikmah dari ujian Mu ini...1000 hikmahnya. Pelbagai benar sudut hikmah yang Kau nak beri. Tapi aku yakin, musibah ini juga adalah teguran untuk aku. Allah nak aku beringat. Allah nak aku perbetulkan diri aku yang silap. Kerana Allah sayangkan aku dan semua saudara islam ku. 

SUKARELAWAN DIPERLUKAN:

Sukarelawan diperlukan untuk membantu mangsa banjir di Pahang, Terengganu dan Kelantan.

Tarikh: 3/1/2015-5/1/2015
Masa: akan diberitahu
Tempat: Kementerian Belia dan Sukan Putrajaya

Tugas: membantu membersihkan kawasan 
banjir, menyampaikan bantuan makanan kepada mangsa.

Jumlah diperlukan: 700 orang

Bergerak ke lokasi bencana apabila banjir surut. Segala maklumat akan diberitahu kemudian melalui whatsapp secara individu.

Boleh daftar nama untuk jadi sukarelawan:


Jika tak dapat sertai,tolong sebarkan untuk kebaikan bersama...

Comments

Popular posts from this blog

REVIEW: SEMINGGU MENGGUNAKAN PRODUK MEERACLE GEMSTONES BEAUTY

Assalamualaikum semua.
Lepas dah guna baru lah kita boleh share pada umum. Aku rasa umum dah tau kot tentang product Meeracle ni. Boleh search je kat dalam Intagram akan jumpa tentang product ni. Aku ni jenis yang susah nak guna product-product yang baru. Impact nya sebab takut muka naik jerawat atau naik benda-benda yang tak sedap dipandang. 

Kalau tengok kat gambar atas ni, gambar yang belah kanan adalah gambar muka aku yang baru lepas naik jerawat selepas stop guna product XXXX. Tak pernah-pernah muka naik jerawat tiba-tiba wujud pulak dia. Cun-cun pulak masa tu nak dekat raya. Dan kerana itulah aku susah nak pakai produk yang baru keluar dalam pasaran. Tapi dik sebabkan nak cantik cepat, so aku pon pakai la. Kesanya naik segala Ibu Bapa jerawat memenuhi wajahku. So Stresss!!!
Of course aku tak nak muka aku nampak tak cantik. jadi aku cuba gunakan Meeracle. Sebab kalau ikutkan kebaikan guna produk ni, ia mampu untuk mengecutkan dan menghilangkan pembentukkan jerawat. Jadi aku pon …

KERJAYA SEBAGAI TELEMARKETING

Setiap orang ada kelebihan dan skill tersendiri dalam bidang kerjaya masing-masing. Aku sendiri pon tak sangka yang aku mempunyai kelebihan dalam melaksanakan kerjaya sebagai Telemarketing. Ini boleh di katakan kerjaya aku untuk kali kedua sebagai seorang Telemarketing. Pertama kali aku ceburkan diri dalam bidang ni masa aku dapat peluang kerja pertama kali lepas aku graduate. 

Mula-mula aku ceburkan diri dalam kerjaya ni sebab aku kalau boleh nak dapat peluang kerja yang selaras dengan apa yang aku belajar. Sebelum ni aku amik jurusan Marketing, so kalau boleh biarlah kerja yang aku dapat ni related la dengan apa pengetahuan yang aku ada. 
Walau pon company aku dulu memang buat hal dengan staff-staff dia, tapi tanpa peluang dari sana belum tentu aku akan ada ilmu yang berkaitan dan menambahkan skill aku dalam kerjaya Telemarketing ni. Actually bukan mudah sebenarnya untuk kita create trust orang bila berurusan dalam telefon sahaja. 
Bukan aku tak pernah bercakap dengan customer yang…

PERANAN SEORANG KAKAK DAN ABANG

- Gambar adalah sumber Encik Google-
Masa time aku menepuh zaman Akil Baligh, yang menjadi peneman dan guru untuk menerangkan segala-gala yang aku perlu tahu ialah Ibu. Bila seorang anak remaja telah menempuh atau bakal menempuh zaman zaman tumbesaran ini, memang sewajarnya seorang yang rapat dengan kita (yang biasa nya Ibu) akan memberikan pendedahan awal yang harus mereka tahu.
Kebiasaan nya mungkin akan mengikut jantina la. Kalau perempuan, Ibu akan mainkan peranan. Kalau lelaki, ayah yang akan membimbing. Tapi adakah seorang kakak atau abang itu diam tanpa sebarang tangungjawab? 
Setahu aku, kita di lahirkan di bumi ini bukan sahaja untuk menikmati kehidupan dan merasai nikmat alam ALLAH s.w.t ni. Di samping menikmati, kita juga ada tanggungjawab untuk digalas. Tanpa tanggungjawab. manusia itu takkan ada nilaian di mata manusia lain. Kakak dan Abang itu di lahirkan untuk membantu Ibu dan Ayah untuk membimbing adik adik. 
Sebab sampai satu saat, tenaga minda dan daya kekuatan Ibu d…