Skip to main content

HUJAN DAN KENANGAN




Sekarang ni tak petang pasti malam,mesti akan hujan. Kita masing-masing pon dah boleh baca dah cuaca sekarang ni. Bila masuk waktu petang je terus tengok langit. Asal dah mendung tu,haaa hujan la jap lagi ni. 

Jadi pesanan buat abang-abang... kakak-kakak... terutama yang bawak motor tu,hati-hati ye. Abang yang buat delivery barang tu pon sama gak. Hati-hati bawak motor time hujan ni. Risau kita.... Ooopppss!! Eerrrrr.. ok tukar topik!

Sekarang ni cuti sekolah,ibu bapa semua pantau aktiviti anak-anak sekalian. Jangan bagi main di luar waktu hujan ni. Nanti demam. Kalau kawasan yang kerap banjir tu tengok kan anak-anak kome semua. Hindari bahaya sebelum terlambat.

Hamboiii aku. Dah macam pesanan penaja pulak. Berjela jela. Mungkin masa awal-awal bulan sebelum ni langit kita ni panas terik. Jadi sekarang Allah nak bagi sejuk la pulak bumi dia ni kan. Hujan rahmat untuk kita ni.



Cuma... bila waktu hujan ni.. aku akan teringat balik saat aku dan keluarga berniaga kedai makan di uptown sebelum ni. Bila aku tengok orang-orang berniaga kat pasar,pastu kena redah hujan lebat terutama yang berniaga makanan. Makanan mana boleh nak simpan pastu jual esok pulak. Memang tak boleh la jawabnya. Kalau tak habis, buang. Tak pon makan sendiri. Tidak pon sedekah lah pada orang sekeliling. 

Dugaan dalam berniaga ni tak untung, rugi. Teringat lagi aku masa kami sekeluarga berniaga, pernah sekali hujan lebat sangat. Ada sekali khemah niaga kami nak terbang. Apa lagi masing-masing bertaut kat tiang-tiang untuk tahan. Uptown kan operasinya malam je. Bila hujan lebat,takde la orang datang uptown. Bila orang tak datang,takde lah kami customer malam tu. Pastu bila hujan dah berhenti, ada customer order makanan kami, jualan malam tu RM3.50 pon kami bersyukur sangat. Sebab tu aku respek orang yang berniaga ni. Kerana mereka ini ada jiwa yang sangat kental. 

Tapi itu lah, pada aku setiap manusia ada kisah keperitan masing-masing. Tujuan nya 1 sahaja. Belajar untuk menjadi dewasa dan matang dalam kehidupan. Keperitan yang kita lalui ini belum tentu orang lain mampu hadapi.

Kehidupan adalah pelajaran.


Comments

  1. Minggu lepas..queenpink makan yong tau fu kat uptown :) hujan juga masa 2.

    ReplyDelete

Post a Comment

Terima Kasih Sudi Meniggalkan Komen di Blog AtikahNorbaki.Com

Popular posts from this blog

REVIEW: SEMINGGU MENGGUNAKAN PRODUK MEERACLE GEMSTONES BEAUTY

Assalamualaikum semua.
Lepas dah guna baru lah kita boleh share pada umum. Aku rasa umum dah tau kot tentang product Meeracle ni. Boleh search je kat dalam Intagram akan jumpa tentang product ni. Aku ni jenis yang susah nak guna product-product yang baru. Impact nya sebab takut muka naik jerawat atau naik benda-benda yang tak sedap dipandang. 

Kalau tengok kat gambar atas ni, gambar yang belah kanan adalah gambar muka aku yang baru lepas naik jerawat selepas stop guna product XXXX. Tak pernah-pernah muka naik jerawat tiba-tiba wujud pulak dia. Cun-cun pulak masa tu nak dekat raya. Dan kerana itulah aku susah nak pakai produk yang baru keluar dalam pasaran. Tapi dik sebabkan nak cantik cepat, so aku pon pakai la. Kesanya naik segala Ibu Bapa jerawat memenuhi wajahku. So Stresss!!!
Of course aku tak nak muka aku nampak tak cantik. jadi aku cuba gunakan Meeracle. Sebab kalau ikutkan kebaikan guna produk ni, ia mampu untuk mengecutkan dan menghilangkan pembentukkan jerawat. Jadi aku pon …

ORANG DIET PUN BOLEH MINUM DAIRY GO TEH TARIK

ORANG DIET PUN BOLEH MINUM DAIRY GO TEH TARIK  | Tiada Kolestrol. Tiada Bahan Pengawet. Tiada Pewarna.  Assalamualaikum semua. Sesejak aku mengamalkan tempoh berdiet since setahun yang lalu, until now sebenarnya aku berjaga-jaga nak  ambil sebarang makanan dan minuman. Mostly nya dari segi minuman lah. Makanan? Hahahah jangan tanya lah. But I'm still control ok. Hahahah...

Sebab kalau ikut pembacaan aku, pengambilan air manis yang terlalu banyak, lagi cepat menjadikan gula tersebut transform kepada lemak kalau tak dibakar. Dan aku pon takdelah hard sangat workout. Buat tu memang buat tapi takut tak cukup lagi effort. So sia-sia la usaha aku control segala nya kan. Jadi jalan yang terbaik tak payah amik lansung.
Teh Tarik. 

Ramai aku rasa yang minat teh tarik kan? Mostly rakyat Malaysia suka kan teh tarik. Siap order teh tarik kaww la! Teh tarik panjang-panjang la! Teh tarik buih lebih la! Macam-macam la version teh tarik. Lagi-lagi sekarang ni makin mencanak-canak naik market teh t…

PERANAN SEORANG KAKAK DAN ABANG

- Gambar adalah sumber Encik Google-
Masa time aku menepuh zaman Akil Baligh, yang menjadi peneman dan guru untuk menerangkan segala-gala yang aku perlu tahu ialah Ibu. Bila seorang anak remaja telah menempuh atau bakal menempuh zaman zaman tumbesaran ini, memang sewajarnya seorang yang rapat dengan kita (yang biasa nya Ibu) akan memberikan pendedahan awal yang harus mereka tahu.
Kebiasaan nya mungkin akan mengikut jantina la. Kalau perempuan, Ibu akan mainkan peranan. Kalau lelaki, ayah yang akan membimbing. Tapi adakah seorang kakak atau abang itu diam tanpa sebarang tangungjawab? 
Setahu aku, kita di lahirkan di bumi ini bukan sahaja untuk menikmati kehidupan dan merasai nikmat alam ALLAH s.w.t ni. Di samping menikmati, kita juga ada tanggungjawab untuk digalas. Tanpa tanggungjawab. manusia itu takkan ada nilaian di mata manusia lain. Kakak dan Abang itu di lahirkan untuk membantu Ibu dan Ayah untuk membimbing adik adik. 
Sebab sampai satu saat, tenaga minda dan daya kekuatan Ibu d…