Skip to main content

HUJAN DAN KENANGAN




Sekarang ni tak petang pasti malam,mesti akan hujan. Kita masing-masing pon dah boleh baca dah cuaca sekarang ni. Bila masuk waktu petang je terus tengok langit. Asal dah mendung tu,haaa hujan la jap lagi ni. 

Jadi pesanan buat abang-abang... kakak-kakak... terutama yang bawak motor tu,hati-hati ye. Abang yang buat delivery barang tu pon sama gak. Hati-hati bawak motor time hujan ni. Risau kita.... Ooopppss!! Eerrrrr.. ok tukar topik!

Sekarang ni cuti sekolah,ibu bapa semua pantau aktiviti anak-anak sekalian. Jangan bagi main di luar waktu hujan ni. Nanti demam. Kalau kawasan yang kerap banjir tu tengok kan anak-anak kome semua. Hindari bahaya sebelum terlambat.

Hamboiii aku. Dah macam pesanan penaja pulak. Berjela jela. Mungkin masa awal-awal bulan sebelum ni langit kita ni panas terik. Jadi sekarang Allah nak bagi sejuk la pulak bumi dia ni kan. Hujan rahmat untuk kita ni.



Cuma... bila waktu hujan ni.. aku akan teringat balik saat aku dan keluarga berniaga kedai makan di uptown sebelum ni. Bila aku tengok orang-orang berniaga kat pasar,pastu kena redah hujan lebat terutama yang berniaga makanan. Makanan mana boleh nak simpan pastu jual esok pulak. Memang tak boleh la jawabnya. Kalau tak habis, buang. Tak pon makan sendiri. Tidak pon sedekah lah pada orang sekeliling. 

Dugaan dalam berniaga ni tak untung, rugi. Teringat lagi aku masa kami sekeluarga berniaga, pernah sekali hujan lebat sangat. Ada sekali khemah niaga kami nak terbang. Apa lagi masing-masing bertaut kat tiang-tiang untuk tahan. Uptown kan operasinya malam je. Bila hujan lebat,takde la orang datang uptown. Bila orang tak datang,takde lah kami customer malam tu. Pastu bila hujan dah berhenti, ada customer order makanan kami, jualan malam tu RM3.50 pon kami bersyukur sangat. Sebab tu aku respek orang yang berniaga ni. Kerana mereka ini ada jiwa yang sangat kental. 

Tapi itu lah, pada aku setiap manusia ada kisah keperitan masing-masing. Tujuan nya 1 sahaja. Belajar untuk menjadi dewasa dan matang dalam kehidupan. Keperitan yang kita lalui ini belum tentu orang lain mampu hadapi.

Kehidupan adalah pelajaran.


Comments

  1. Minggu lepas..queenpink makan yong tau fu kat uptown :) hujan juga masa 2.

    ReplyDelete

Post a Comment

Terima Kasih Sudi Meniggalkan Komen di Blog AtikahNorbaki.Com

Popular posts from this blog

MOTHERHOOD.COM.MY

MOTHERHOOD.COM.MY | Assalamualaikum semua. Hari ni disebabkan aku rasa terlalu banyak masa free, so aku nak kongsi sesuatu yang mungkin berguna kepada anda semua. Terutama untuk ibu-ibu, bakal-bakal ibu, dan untuk mereka yang baru melangkah ke alam rumahtangga, mari sini aku nak share something.

Ada yang pernah dengar tak tentang MOTHERHOOD.COM.MY ? Pernah google website MOTHERHOOD.COM.MY? Pernah terjumpa dimana-mana media sosial tentang MOTHERHOOD.COM.MY?
Aku harap semua yang baca ni belum tahu lah ye tentang page tu. Kalau dah tau nanti aku tak boleh nak celoteh panjang-panjang untuk perkongsian ni. (hahahahahah) Haaa la dah kalau korang dah tau, apa yang aku boleh kongsikan. Ye dak? 
Heheheh ok! Saja melawak je. Takpelah yang mana dah tau tu anggap jelah sebagai bacaan ilmiah yang memberi manfaat kepada korang. 

REVIEW: SEMINGGU MENGGUNAKAN PRODUK MEERACLE GEMSTONES BEAUTY

Assalamualaikum semua.
Lepas dah guna baru lah kita boleh share pada umum. Aku rasa umum dah tau kot tentang product Meeracle ni. Boleh search je kat dalam Intagram akan jumpa tentang product ni. Aku ni jenis yang susah nak guna product-product yang baru. Impact nya sebab takut muka naik jerawat atau naik benda-benda yang tak sedap dipandang. 

Kalau tengok kat gambar atas ni, gambar yang belah kanan adalah gambar muka aku yang baru lepas naik jerawat selepas stop guna product XXXX. Tak pernah-pernah muka naik jerawat tiba-tiba wujud pulak dia. Cun-cun pulak masa tu nak dekat raya. Dan kerana itulah aku susah nak pakai produk yang baru keluar dalam pasaran. Tapi dik sebabkan nak cantik cepat, so aku pon pakai la. Kesanya naik segala Ibu Bapa jerawat memenuhi wajahku. So Stresss!!!
Of course aku tak nak muka aku nampak tak cantik. jadi aku cuba gunakan Meeracle. Sebab kalau ikutkan kebaikan guna produk ni, ia mampu untuk mengecutkan dan menghilangkan pembentukkan jerawat. Jadi aku pon …

KERJAYA SEBAGAI TELEMARKETING

Setiap orang ada kelebihan dan skill tersendiri dalam bidang kerjaya masing-masing. Aku sendiri pon tak sangka yang aku mempunyai kelebihan dalam melaksanakan kerjaya sebagai Telemarketing. Ini boleh di katakan kerjaya aku untuk kali kedua sebagai seorang Telemarketing. Pertama kali aku ceburkan diri dalam bidang ni masa aku dapat peluang kerja pertama kali lepas aku graduate. 

Mula-mula aku ceburkan diri dalam kerjaya ni sebab aku kalau boleh nak dapat peluang kerja yang selaras dengan apa yang aku belajar. Sebelum ni aku amik jurusan Marketing, so kalau boleh biarlah kerja yang aku dapat ni related la dengan apa pengetahuan yang aku ada. 
Walau pon company aku dulu memang buat hal dengan staff-staff dia, tapi tanpa peluang dari sana belum tentu aku akan ada ilmu yang berkaitan dan menambahkan skill aku dalam kerjaya Telemarketing ni. Actually bukan mudah sebenarnya untuk kita create trust orang bila berurusan dalam telefon sahaja. 
Bukan aku tak pernah bercakap dengan customer yang…