Skip to main content

KENANGAN LUCU ZAMAN KANAK-KANAK - #CABARAN30HARI


Kenangan paling istimewa yang sentiasa akan aku ingat sampai bila-bila ialah kenangan zaman kecil ku. Saat bermain...bergurau..bergaduh dengan adik beradik aku. Haaaa... bayang lah adik beradik ada tujuh. Mau tak havoc rumah aku ni.

Kitorang memang sangat nakal. Kalau tak, takde lah ibu aku tu garang kalah 'singa'. Sampai ke besar kot kitorang ni masih takut dengan ibu. Nak citer, memang banyak. Tak tercerita aku rasa. Atau pon sebenarnya aku tak tahu nak citer kisah yang mana. Sebab semuanya best! best!!!

KELUAR MAIN PETANG-PETANG, IBU TERCEGAT DENGAN ROTAN


Pagi kitorang sekolah , Tengahari sekolah gak.. so? Waktu petang la kitorang selalu main-main dengan jiran. Sampai tu dah dekat maghrib pon tak reti reti nak masuk umah. Pastu akan terdengar la suara yang tak di duga..

'Alongggg....!! Angahhh!!.. Pipahh!!! Tak reti balik ke??"

Dari jauh dah nampak bayang Ibu kat pintu... kat tangan ada rotan... Ooo..Oooo... dah kitorang masing-masing dok tolak masing-masing... 'Ko masuk dulu la... ko la masuk duluuu'. Dalam kepala ingat nak lari laju supaya terlepas dari sebatan Ibu.... sekaliiiiii... hampehhh.... Zaaaappppppp!!!!! 

BERANGAN TIME MAKAN

Masa kecik... makan nasi putih dengan telur dan kicap pon dah cukup sedap dah bagi kitorang adik beradik. Lagi-lagi bila telur mata di goreng pastu telur kuning dia cantik and ada cair-cair sikit. Entah kenapa setiap kali time makan je aku, kakak aku, dengan adik aku kitorang suka berangan. Konon makan bole terbang la... pinggan terapung la... main belanja-belanja makan la... Pastu bile ibu datang kat dapur je nanti bising la dia.... 'Makan main-main??'

KENA KURUNG KAT LUAR SEBAB DEGIL

Macam aku kata tadi, kitorang ni degil. Agaknya memang kesabaran ibu aku tu dah 'merah' agaknya. Dah menggelegak. Nak layan kedegilan kitorang ni, haaaaa kena kurung la kat luar. Kadang-kadang bukan sebab degil je, tak pandai mengaji pon kena kurung, tak tahu belajar pon kena kurung... Tapi kerana pengajaran macam tu la anak Ibu ni jadi orang. Kadang-kadang tu bila kena kurung kat luar, nak tunjuk kesian kat ibu, buat-buat la tidur kat kerusi luar. Ingat Ibu aku layan??? Mimpi laaaa... lama gila nak bagi kitorang masuk. 

MAIN COP-COP HERO


Power Rangers. Bagi tau aku sape yang tak layan citer ni? Kitorang adik beradik dengan cousin kitorang layan gila citer ni. Setiap kali ada je citer ni, mula la masing-masing nak cop cop.

'Aku Hitam!'
'Aku Pink!'
'Aku Biru!'

Haaaa macam tu la kitorang. Apa je la citer yang pattern macam ni, sape yang nak jadi hero memang kena cop awal-awal la. Selalu nya kakak aku yang selalu budget kuat tu berangan nak jadi hero. Hahahaha!!

Haiiiissshhh kalau aku citer untuk satu entri ni memang takkan cukup. Kenangan 26 tahun lalu memang takkan dapat aku lupakan. Sampai bila-bila. =)

Comments

Post a Comment

Terima Kasih Sudi Meniggalkan Komen di Blog AtikahNorbaki.Com

Popular posts from this blog

REVIEW: SEMINGGU MENGGUNAKAN PRODUK MEERACLE GEMSTONES BEAUTY

Assalamualaikum semua.
Lepas dah guna baru lah kita boleh share pada umum. Aku rasa umum dah tau kot tentang product Meeracle ni. Boleh search je kat dalam Intagram akan jumpa tentang product ni. Aku ni jenis yang susah nak guna product-product yang baru. Impact nya sebab takut muka naik jerawat atau naik benda-benda yang tak sedap dipandang. 

Kalau tengok kat gambar atas ni, gambar yang belah kanan adalah gambar muka aku yang baru lepas naik jerawat selepas stop guna product XXXX. Tak pernah-pernah muka naik jerawat tiba-tiba wujud pulak dia. Cun-cun pulak masa tu nak dekat raya. Dan kerana itulah aku susah nak pakai produk yang baru keluar dalam pasaran. Tapi dik sebabkan nak cantik cepat, so aku pon pakai la. Kesanya naik segala Ibu Bapa jerawat memenuhi wajahku. So Stresss!!!
Of course aku tak nak muka aku nampak tak cantik. jadi aku cuba gunakan Meeracle. Sebab kalau ikutkan kebaikan guna produk ni, ia mampu untuk mengecutkan dan menghilangkan pembentukkan jerawat. Jadi aku pon …

PENGALAMAN MESYUARAT DI NOVA HIGHLANDS RESORT & RESIDENCE, CAMERON HIGHLANDS

Pengalaman Mesyuarat Di Nova Highlands Resort & Residence, Cameron Highlands | Assalamualaikum  semua. Alhamdulillah  selesai mesyuarat bersama semua Pegawai Pentadbir jabatan tempat aku bekerja sekarang selama 3 hari 2 malam di Nova Highlands Resort & Residence, Cameron Highlands. 
Actually, jujurnya aku tak suka pergi 2 tempat. Pertama Genting Highlands. Kedua Cameron Highlands. Kenapa? Haaa sebab jalan dia bengkang-bengkok. Aku ni dah lah spisis cepat pitam dan mual. Ya Allah... Ya Rabbi... pening dan mual nya aku masa tu rasa macam tak boleh nak di bendung. Dalam hati "cepat lah sampai, cepat lah sampai". Lagi nak sampai ke destinasi makin galak pulak rasa mual aku masa tu. Angin dalam perut usah cakap lah. Kalau aku sedawa ni bukan angin je keluar. Dengan isi-isi nya sekali aku rasa akan keluar nanti.
(ok! stop kisah sadis aku ni!!!) 
Selama 6 jam lebih perjalanan (sampai agak lewat sebab cuaca hujan. So bas bawa slow sikit), kami pun sampai ke destinasi yang di…

ORANG DIET PUN BOLEH MINUM DAIRY GO TEH TARIK

ORANG DIET PUN BOLEH MINUM DAIRY GO TEH TARIK  | Tiada Kolestrol. Tiada Bahan Pengawet. Tiada Pewarna.  Assalamualaikum semua. Sesejak aku mengamalkan tempoh berdiet since setahun yang lalu, until now sebenarnya aku berjaga-jaga nak  ambil sebarang makanan dan minuman. Mostly nya dari segi minuman lah. Makanan? Hahahah jangan tanya lah. But I'm still control ok. Hahahah...

Sebab kalau ikut pembacaan aku, pengambilan air manis yang terlalu banyak, lagi cepat menjadikan gula tersebut transform kepada lemak kalau tak dibakar. Dan aku pon takdelah hard sangat workout. Buat tu memang buat tapi takut tak cukup lagi effort. So sia-sia la usaha aku control segala nya kan. Jadi jalan yang terbaik tak payah amik lansung.
Teh Tarik. 

Ramai aku rasa yang minat teh tarik kan? Mostly rakyat Malaysia suka kan teh tarik. Siap order teh tarik kaww la! Teh tarik panjang-panjang la! Teh tarik buih lebih la! Macam-macam la version teh tarik. Lagi-lagi sekarang ni makin mencanak-canak naik market teh t…