Skip to main content

TAHAJJUD KU

Mana rasanya yang sesuai untuk aku mulakan. Bukan untuk menunjuk tapi lebih untuk berkongsi. Satu masa aku terfikir, jika Allah kata aku akan mati sekejap lagi. Apa amalan yang aku nak bawak? Sebab hanya Allah dan aku sahaja lebih kenal siapa diri aku. Tebal mana kejahilan aku. Tunduk pada dengan kekhilafan aku. Tapi saat Allah cuba mengingatkan aku tentang tujuan aku di lahirkan, Aku masih lagi hanyut dalam buaian dosa sendiri.

Tapi aku sebak.... sekotor aku sebagai hamba Dia selama ni, Dia masih lagi mahu memandang aku. Aku seorang hamba yang telah mengkhianati janji kepada Dia sebelum aku di lahirkan ke bumi ni. Allah... Allah..Allah..Allah...

Dan sekarang baru aku tahu... Apa maksud "Segala Yang Baik Datang dari Allah dan Yang Buruk Dari diri aku sendiri". Setelah 26 tahun aku hidup... baru aku nampak makna tersirat istilah ayat tersebut. Macam mana aku nampak. Aku melihatnya dengan Mata Hati aku. Mata hati yang selama ni buta dan penuh hitam. Ye. Hitam sangat.

Jauhnya aku rasa dengan Dia....

Bila aku ingat saat Tahajjud bersama Nya, Satu malam aku menyerahkan diri kepada Nya..... sekarang pon aku menitiskan air mata keinsafan aku...

"Ya Allah..... Jika semua yang berlaku bertujuan untuk mendidik Hati aku... Aku serah semuanya pada Mu Allah.... Tidak aku mampu berdiri sendiri tanpa pimpinan Mu.... Tidak aku mampu untuk aku terus kuat dan tabah tanpa dorongan Mu... Kerana aku insan terlalu kerdil di hadapan Mu"
Comments

Post a Comment

Terima Kasih Sudi Meniggalkan Komen di Blog AtikahNorbaki.Com

Popular posts from this blog

REVIEW: SEMINGGU MENGGUNAKAN PRODUK MEERACLE GEMSTONES BEAUTY

Assalamualaikum semua.
Lepas dah guna baru lah kita boleh share pada umum. Aku rasa umum dah tau kot tentang product Meeracle ni. Boleh search je kat dalam Intagram akan jumpa tentang product ni. Aku ni jenis yang susah nak guna product-product yang baru. Impact nya sebab takut muka naik jerawat atau naik benda-benda yang tak sedap dipandang. 

Kalau tengok kat gambar atas ni, gambar yang belah kanan adalah gambar muka aku yang baru lepas naik jerawat selepas stop guna product XXXX. Tak pernah-pernah muka naik jerawat tiba-tiba wujud pulak dia. Cun-cun pulak masa tu nak dekat raya. Dan kerana itulah aku susah nak pakai produk yang baru keluar dalam pasaran. Tapi dik sebabkan nak cantik cepat, so aku pon pakai la. Kesanya naik segala Ibu Bapa jerawat memenuhi wajahku. So Stresss!!!
Of course aku tak nak muka aku nampak tak cantik. jadi aku cuba gunakan Meeracle. Sebab kalau ikutkan kebaikan guna produk ni, ia mampu untuk mengecutkan dan menghilangkan pembentukkan jerawat. Jadi aku pon …

KERJAYA SEBAGAI TELEMARKETING

Setiap orang ada kelebihan dan skill tersendiri dalam bidang kerjaya masing-masing. Aku sendiri pon tak sangka yang aku mempunyai kelebihan dalam melaksanakan kerjaya sebagai Telemarketing. Ini boleh di katakan kerjaya aku untuk kali kedua sebagai seorang Telemarketing. Pertama kali aku ceburkan diri dalam bidang ni masa aku dapat peluang kerja pertama kali lepas aku graduate. 

Mula-mula aku ceburkan diri dalam kerjaya ni sebab aku kalau boleh nak dapat peluang kerja yang selaras dengan apa yang aku belajar. Sebelum ni aku amik jurusan Marketing, so kalau boleh biarlah kerja yang aku dapat ni related la dengan apa pengetahuan yang aku ada. 
Walau pon company aku dulu memang buat hal dengan staff-staff dia, tapi tanpa peluang dari sana belum tentu aku akan ada ilmu yang berkaitan dan menambahkan skill aku dalam kerjaya Telemarketing ni. Actually bukan mudah sebenarnya untuk kita create trust orang bila berurusan dalam telefon sahaja. 
Bukan aku tak pernah bercakap dengan customer yang…

PERANAN SEORANG KAKAK DAN ABANG

- Gambar adalah sumber Encik Google-
Masa time aku menepuh zaman Akil Baligh, yang menjadi peneman dan guru untuk menerangkan segala-gala yang aku perlu tahu ialah Ibu. Bila seorang anak remaja telah menempuh atau bakal menempuh zaman zaman tumbesaran ini, memang sewajarnya seorang yang rapat dengan kita (yang biasa nya Ibu) akan memberikan pendedahan awal yang harus mereka tahu.
Kebiasaan nya mungkin akan mengikut jantina la. Kalau perempuan, Ibu akan mainkan peranan. Kalau lelaki, ayah yang akan membimbing. Tapi adakah seorang kakak atau abang itu diam tanpa sebarang tangungjawab? 
Setahu aku, kita di lahirkan di bumi ini bukan sahaja untuk menikmati kehidupan dan merasai nikmat alam ALLAH s.w.t ni. Di samping menikmati, kita juga ada tanggungjawab untuk digalas. Tanpa tanggungjawab. manusia itu takkan ada nilaian di mata manusia lain. Kakak dan Abang itu di lahirkan untuk membantu Ibu dan Ayah untuk membimbing adik adik. 
Sebab sampai satu saat, tenaga minda dan daya kekuatan Ibu d…