Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2014

Update Atas Highway

Dengan adanya  teknologi sekarang yang bernama Smartphone, sekaligus kita pon menjadi sangat 'Smart' dalam menggunakan nya. Orang yang di namakan 'Smart' itu adalah aku. Hahaahah amik masuk bakul angkat sendiri aku. Nak buat macam mana, kalau dok tunggu pujian manusia mahu riak aku di buatnya. So puji sendiri je la. Takde sape nak marah.
Sebab berjauhan dengan 'Princess' aku untuk 2 hari ni, jadi Tab Lenovo ni la peneman setia aku. Sekarang aku tengah on the way ke Parit Buntar, Perak.
Perjalanan hari ni Alhamdulillah lancar dan dengan bantuan GPS si penunjuk jalan jadinya perjalanan umpama kita ni bijak dan tahu arah tuju jalan. Ok! Tunggu update aku jap lagi ye untuk cerita seterusnya.

SSsß

AMALAN MINUM MADU

*Gambar sumber Google*
Walau badan maintain besar/gemuk/XXL sekalipon, aku tetap akan maintain kan untuk jaga kesihatan aku. Aku kalau bab bab kesihatan ni aku suka sangat. Kenapa aku suka? First sebab kegemukkan aku ni. Memang suatu perkara yang ramai tahu, bila badan overweight ni selalu akan di kaitkan dengan penyakit. Dan aku tak pernah sangkal kan point tu. 
So sebab aku sendiri tak tahu macam mana tahap kesihatan aku, jadinya aku suka amalkan pengambilan madu. Setiap pagi dan malam sebelum tido. 
Ada 2 cara untuk pengambilan madu ni:
1) Ambil madu + air cawan segelas
ATAU
2) Ambil madu 1 sudu dan telan.
Haaaa.. amalkan setiap pagi dan malam.
Kebaikan Madu Lebah ---->[klik]

SATU MALAM DI KUALA LUMPUR

Aku ni bukan taksub sangat dengan sosial yang ada kat Kuala Lumpur ni. Cuma aku suka tengok suasana malam di Kuala Lumpur. Tengok karenah manusia manusia yang ada kat sana. Dan bukan nak ikut apa yang diorang semua buat. Macam pesanan orang dulu-dulu.
Ada mata pandang, Ada telinga dengar,Ada mulut diam.
Pertama kali aku jejak kaki ke Kuala Lumpur untuk melihat suasana malam nya macam mana masa time aku belajar dulu. Kawan aku sanggup bawak aku jalan demi menunaikan impian aku ini. Siap bohong sunat lagi dengan Ibu cakap ada assignment nak kena siapkan. So aku perlu tidur rumah kawan aku tu. Jujur nya aku dulu jarang untuk di kenalkan dan di dedahkan dengan dunia luar. Dan aku sebagai remaja yang membesar dalam zaman serba baru ni, nak tak nak, aku kena aware dengan apa yang ada di sekeliling. At least pengalaman itu ada. Bukan aku nak gunakan peluang itu untuk berfoya-foya. 
Dan sekarang, aku masih lagi menyimpan hasrat yang sama juga. 



*Ni masa hari Jumaat 23/5/2014, Jam 10.00 malam …

PREVIEW FILEM AWAK NAK KAHWIN DENGAN SAYA?

Pertama sekali Thank You! Thank You! Thank You! to kakak aku Suaidahnorbaki.com sebab dia bagi aku peluang untuk hadiri preview filem baru Komedi Romantik keluaran yang ke 92 bagi MIG, 'Awak Nak Kahwin Dengan Saya?'. Actually aku hadir bukan dari invitation wakil media macam preview filem  animasi  SUPERSQUAD sebelum ni. Kakak aku dia ada menang contest dari MIG ONLINE yang aku sendiri tak tau contest apa dia masuk, then dia tetiba offer 'Sape nak tengok Erin Malik?' Apa lagi, aku grap je la. Di tolak kang rugi aku. Yela peluang bukan selalu datang. So, amik je peluang depan mata ni. Mana tau ada lagi rezeki lepas ni untuk aku dapat peluang untuk preview filem kan?

Ini adalah barisan pelakon bagi filem Awak Nak Kahwin Dengan Saya yang terdiri dari Fezrul Khan, Erin Malek, Zalif Sidek, Emily Chan, Shima Anuar dan Mak Mah yang hadir pada malam preview pada 20 Mei 2014 (Selasa), 8.00 Malam, TGV Sunway Pyramid. 
Filem ini bagi aku sangat berbeza dengan filem-filem komedi …

TAYANGAN PERDANA FILEM ANIMASI SUPERSQUAD

Assalamualaikum semua. Baru sekarang aku berkesempatan untuk update blog. Dah siap kerja harian rumah baru lah aku ada masa nak penuhkan entry kat blog aku ni. Actually sebelum ni aku asyik dok tengok orang lain update entry atau pic dapat review citer awal awal kan. So kali ni aku pulak la di beri kesempatan untuk hadiri tayangan perdana.

Pada hari Sabtu, 17 Mei 2014, Aku telah di beri peluang untuk menghadiri Tayangan Perdana Filem Animasi SuperSquad di Cineleisure Cinema, E-curve Damansara. Ianya boleh aku kategorikan sebagai filem animasi untuk kanak-kanak alaf baru. Kenapa aku cakap Alaf Baru? Sebab filem ini bukan sahaja menghidangkan hiburan animasi semata-mata malah ianya juga memberi pendekatan sebagai Edutainment. Yang mana berunsur Education pluss Entertainment
Dari sudut hiburan memang kanak-kanak akan lebih suka. Kenapa? Kanak-kanak suka untuk menjadi seorang Hero. Akan tetapi, hero macam mana diorang boleh jadi? So, dalam Filem SuperSquad ni memang banyak mengajar kan…

SELAMAT HARI GURU MALAYSIA

Dah telambat aku nak post entri sempena hari guru semalam. Dek kerana melunaskan tanggungjawab untuk kerja harian aku, even kerja kat rumah sekali pon aku perlu juga langsaikan kerana ia sebahagian tanggungjawab aku. So waktu macam ni la selalunya aku ada untuk aku update apa apa topik dalam blog aku ni.
Actually selepas 9 tahun aku meninggalkan zaman sekolah ( Makkk oiiii dah 9 tahun ek?) aku dah lupa date date important macam hari ibu, hari bapa dan hari guru. So sangat beruntung sebenarnya ada social media ni, so bila orang ramai keep reminding, o dari situ la aku baru alert.
Jadinya...bermanafaat la jugak la social media ni pada kita. Walaupon adakalanya lebih banyak buruk dari kebaikkan nye kan?
Dalam hidup aku, ramai sebenarnya yang menjadi guru selama aku hidup ni. Ramai yang membantu aku itu dan ini dalam mencorak langkah aku sehingga kini. Pertama nya, guru dunia akhirat IBU & AYAH aku. Meraka yang memberi didikan pada aku, even aku kerap ulang kesalahan yang di tegah, t…

PERSEDIAAN MENTAL DAN FIZIKAL

Sekarang ni dah takde lagi episod kerisauan untuk aku macam sebelum sebelum ni. Nak tunggu hari kelas driving bila. Nak berhadapan dengan cikgu. Nak belajar bukit, parking yang masa tu asyik dok fikir 'boleh lepas ke tidak...boleh ke tidak?'. Haaaa tu yang aku dok fikir selagi aku belum lepas kelas driving dan belum dapat lesen P lagi.
Now alhamdulillah, aku dah lepas level yang menggerunkan. Lesen P pon bakal bertempat dalam dompet aku tak lama lagi. Akan tetapi.....
Aku amat memerlukan persediaan Mental dan Fizikal 

Kekuatan untuk berada di tengah tengah jalan raya. Kekuatan mental mengawal perasaan aku dan debaran aku. Dan bagi aku kekuatan mental yang harus aku perkukuhkan. Fikir yang aku boleh! boleh! boleh! dan boleh! Aku kena ready 200% atau lebih dari itu. Aku tak nak semua yang aku kecapi dengan kepayahan itu menjadi sia sia. 
Any advice for me? Huuuuu boleh motivate aku lebih lagi untuk berhadapan dengan ketakutan. Wahhh dah macam Fear Factor pulak kan. 




PENGALAMAN JPJ KU

Tetiba senyap pulak Blog aku ni untuk beberapa hari. Maklum lah kepala aku dok stress memikirkan Kelas Driving aku, then JPJ lagi. So tensy mensy aku untuk beberapa hari ni. Memang terlalu banyak benda yang aku nak fikirkan. But for a while ni, aku lebih fokuskan tentang lesen aku. Masalah lain aku letak ke tepi dulu. Tak pon aku campak je kemana mana masalah tu. So let me fokus tentang LESEN only.
Hari berganti hari. Waktu berganti waktu. Haiiissshhhh awat neves melampau aku ni. Setiap kali nak pergi kelas driving je mesti aku neves. Dan aku selalu harap bila pakcik yang amik aku nak pegi kelas nanti dia yang akan drive kereta tu. TAPI..... sangkaan aku salah. Bila aku keluar pagar je menuju ke kereta. Dia pon keluar dari tempat memandu dan duduk kat sebelah. " AAARRGGHHHH..kena drive.."



Ni la peangai aku. Nak belajar. Tapi bila kena bawak, merungut. Ok2 fine. Masa tu aku kena jadi positif. Dan fikirkan apa impian aku nak dapatkan lesen tu. Aku bukan apa, aku takut nak red…

BILA ORKID BERBICARA DALAM DIAM

Secara zahirnya, kalau tengok memang aku rasa nak buang je pokok orkid ni. Ini pokok orkid kat laman rumah aku. Memang favorite Ibu aku pokok orkid ni. Pokok lain dia tak berapa suka. Kalau mata dia terpandang kedai bunga yang ada pokok orkid ni memang gila la. Entah kenapa Ibu aku ni fans sangat pon tak tau lah.


Setiap kali kalau aku kemas laman rumah aku, hati memang nak je buang ni. Yela tinggal batang je. Takde daun. Tapi tahan gak hati ni dari melakukan kekejaman tu. Tak pasal pasal  kalau Ibu aku tanya mana pokok dia. Jenuh aku nak explain pulak. So aku biarkan je la. Tertanam dalam pasu dan arang tu. Hari-hari di siramkan jugak air. Dengan harapan dia masih boleh hidup. Kalau nak buang, biar Ibu aku je yang buat. Biar dari tangan dia sendiri. 
Pastu baru tadi aku perasan yang pokok bunga Ibu aku ni ada kuntum bunga yang baru nak berbunga. Unexpected!. Dan ada pokok orkid Ibu aku ni yang aku tak perasan dah pon berbunga. 

Kalau melihat dari mata kasar, aku memang tak kan faham …