Skip to main content

RESEPI HOMEMADE SPAGHETTI MEATBALL CABONARA



Yeahhhh!!! Akhirnya tercapai jugak aku nak makan Spaghetti Cabonara + Meatball. Nak makan kat luar?Beli je kat pizza hut? Dari aku layangkan duit aku RM9-RM10, baik aku buat kat umah je. Puas makan! Boleh tambah lagi kalau nak. Haaa aku tambah meatball tu sebab tetiba rasa nak makan Meatball Ikea. Jadinya nak kesana takde sape nak bawa, plus poket berabuk je. So buat je la kat rumah. Walaupon gambar tu tak menggambarkan rasa nya yang korang rasa maybe tak sedap. Tapi percaya lah. ianya sangat sedap! ngeeee puji diri sendiri sat. 

So korang yang rasa nak makan sepuas-puas nye di rumah, meh aku ajar korang buat. Simple je. Senang bangat!.

Korang perlu sediakan:


Ok? Dapat semua kawan-kawan? So macam mana pulak nak masak nye?

Bawang besar yang di potong dadu, Bawang putih di ketuk, dan bahan 2,3,4 di tumis sehingga naik bau dan menjadi sebati. Eh betol ke ayat aku ni. Alaaa korang tengok la gambar kat bawah ni.


Haaa macam ni la rupanya. Bila bahan bahan tadi di tumiskan, dia akan rupa macam ni la. Ok, bila dah naik bau, dah macam sebati bahan bahan nye, korang perlu masukkan bahan ke 6, iaitu Carbonara Prego dan ada dua lagi bahan tambahan. Iaitu:


Susu segar ni digunakan sebagai ganti air untuk jadikan kuah atau tambahan sebagai kuah Carbonara ni la. Kalau letak air biasa, memang takkan jadi. Ni pon kawan aku punya kawan. Dia Chef. So dia ajar kawan aku. Kawan aku ajar aku. Dan baru la aku tau.Cheese pulak untuk tambah kan keenakkan dan kelemakkan creamy kuah Carbonara tu. So bila korang dah masukkan susu dan cheese tadi, dia akan jadi macam ni


Ada yang mungkin biasa tambah udang, tak kisah la korang nak tambah apa apa pon. Janji sedap. Kalau nak add lada hitam sikit pon boleh. Tapi aku tak letak pon. So bila dah mendidih, masukkan garam dan serbuk perasa. Jadi siap untuk di hidang. =) 

Jadi dari membazir bayar mahal mahal yang hanya bole makan sepinggan sahaja, baik korang beli bahan-bahan sendiri dan boleh hidang makan dengan family. So done aku share resepi untuk korang. =)




Comments

Popular posts from this blog

REVIEW: SEMINGGU MENGGUNAKAN PRODUK MEERACLE GEMSTONES BEAUTY

Assalamualaikum semua.
Lepas dah guna baru lah kita boleh share pada umum. Aku rasa umum dah tau kot tentang product Meeracle ni. Boleh search je kat dalam Intagram akan jumpa tentang product ni. Aku ni jenis yang susah nak guna product-product yang baru. Impact nya sebab takut muka naik jerawat atau naik benda-benda yang tak sedap dipandang. 

Kalau tengok kat gambar atas ni, gambar yang belah kanan adalah gambar muka aku yang baru lepas naik jerawat selepas stop guna product XXXX. Tak pernah-pernah muka naik jerawat tiba-tiba wujud pulak dia. Cun-cun pulak masa tu nak dekat raya. Dan kerana itulah aku susah nak pakai produk yang baru keluar dalam pasaran. Tapi dik sebabkan nak cantik cepat, so aku pon pakai la. Kesanya naik segala Ibu Bapa jerawat memenuhi wajahku. So Stresss!!!
Of course aku tak nak muka aku nampak tak cantik. jadi aku cuba gunakan Meeracle. Sebab kalau ikutkan kebaikan guna produk ni, ia mampu untuk mengecutkan dan menghilangkan pembentukkan jerawat. Jadi aku pon …

PENGALAMAN MESYUARAT DI NOVA HIGHLANDS RESORT & RESIDENCE, CAMERON HIGHLANDS

Pengalaman Mesyuarat Di Nova Highlands Resort & Residence, Cameron Highlands | Assalamualaikum  semua. Alhamdulillah  selesai mesyuarat bersama semua Pegawai Pentadbir jabatan tempat aku bekerja sekarang selama 3 hari 2 malam di Nova Highlands Resort & Residence, Cameron Highlands. 
Actually, jujurnya aku tak suka pergi 2 tempat. Pertama Genting Highlands. Kedua Cameron Highlands. Kenapa? Haaa sebab jalan dia bengkang-bengkok. Aku ni dah lah spisis cepat pitam dan mual. Ya Allah... Ya Rabbi... pening dan mual nya aku masa tu rasa macam tak boleh nak di bendung. Dalam hati "cepat lah sampai, cepat lah sampai". Lagi nak sampai ke destinasi makin galak pulak rasa mual aku masa tu. Angin dalam perut usah cakap lah. Kalau aku sedawa ni bukan angin je keluar. Dengan isi-isi nya sekali aku rasa akan keluar nanti.
(ok! stop kisah sadis aku ni!!!) 
Selama 6 jam lebih perjalanan (sampai agak lewat sebab cuaca hujan. So bas bawa slow sikit), kami pun sampai ke destinasi yang di…

ORANG DIET PUN BOLEH MINUM DAIRY GO TEH TARIK

ORANG DIET PUN BOLEH MINUM DAIRY GO TEH TARIK  | Tiada Kolestrol. Tiada Bahan Pengawet. Tiada Pewarna.  Assalamualaikum semua. Sesejak aku mengamalkan tempoh berdiet since setahun yang lalu, until now sebenarnya aku berjaga-jaga nak  ambil sebarang makanan dan minuman. Mostly nya dari segi minuman lah. Makanan? Hahahah jangan tanya lah. But I'm still control ok. Hahahah...

Sebab kalau ikut pembacaan aku, pengambilan air manis yang terlalu banyak, lagi cepat menjadikan gula tersebut transform kepada lemak kalau tak dibakar. Dan aku pon takdelah hard sangat workout. Buat tu memang buat tapi takut tak cukup lagi effort. So sia-sia la usaha aku control segala nya kan. Jadi jalan yang terbaik tak payah amik lansung.
Teh Tarik. 

Ramai aku rasa yang minat teh tarik kan? Mostly rakyat Malaysia suka kan teh tarik. Siap order teh tarik kaww la! Teh tarik panjang-panjang la! Teh tarik buih lebih la! Macam-macam la version teh tarik. Lagi-lagi sekarang ni makin mencanak-canak naik market teh t…