Skip to main content

HANTARAN MAHAL: Dilema aku sebagai gadis bujang


Gambar sharing dari FB ABG BEN

Tajuk yang amat menggerunkan aku. 'Ramai Membunjang Lantaran Hantaran Mahal'. Aku pon seperti manusia biasa jugak. Siapa yang tak nak kawin kan. Tengok lelaki pon dah terdetik 'hensem nya' 'kacaknya' tapi tak de naluri nak berkahwin. Tipu la! Dan kali ini blog aku It Not About Size akan bercerita sedikit delima wang hantaran ni. 

Actually ini lah yang membebankan fikiran aku sebenarnya. Even aku takde la nak kawin dalam masa terdekat ni kan. Tapi perancangan ke arah tu kadang-kadang tergugat oleh hantaran. Mesti ada yang pelik kan kenapa pulak aku yang pening-pening. Sebab biasanya keluarga pihak perempuan yang akan letak kan syarat wang hantaran Mostly memang macam tu.

Aku akui, kadang-kadang bila bab hantaran ni, orang akan kata pihak perempuan kejam sangat, macam nak jual anak ke, bla bla bla bla. Tapi kena di fikirkan jugak, kadang-kadang hantaran tersebut di pengaruhi dengan kos persediaan. Baju pengantin. Hantaran. Kalau yang amik catering kos catering lagi. Ada yang lengkap dengan khemah, meja kerusi. Kalau yang ni ada extra cas jugak. Memang ada yang pakej sekali Catering + Khemah + Kerusi + Meja ( termasuk dengan alas meja, kerusi) pon ada la dalam RM10k gak. 


Kalau yang tak buat kat rumah, dewan. Each tambahan kena cas. Aku pon takde la planning nak buat havoc havoc semua. Tengah pikir yang simple simple pon mau kena puluh ribu jugak. Jadi kalau nak cakap tentang HANTARAN ni, banyak aspek kena tengok. Kena research balik. Banyak benda kena di nilai kan. Bukan sesedap je nak letak harga kan. Kecuali la ada yang memang jenis nak ketuk lebih lebih tu, aku no komen. Sebab manusia ni semua tak sama. Masing masing ada niat tersendiri. Nak menunjuk ke. Nak bermegah ke. Itu kena Tepuk Dada, tanya la hati masing-masing.

Lagi satu, aku nak bagi contoh satu rancangan kat Astro. Raikan Cinta. Korang mesti ada tengok kan. Aku pon tengok gak. Sebab tu la aku bagi contoh untuk masalah wang hantaran berlebih ni. Tapi aku tak kan salah kan 100% pada rancangan tu. Tapi actually impact rancangan tu sebenarnya mempengaruhi mereka-mereka termasuk aku yang belum berkahwin ni. Sebab apa? Sebab perkahwinan ni telah di jadikan TREND. Bukan WAJIB. Faham tak maksud aku? 

Trend Majlis. Trend Baju. Trend Pelamin. Trend fotografi. Trend Video. Dan kerana TREND ini lah yang membuatkan masing-masing terbeban. Dan dari situ, mereka yang menyediakan service berkenaan meletakkan harga yang melambung tinggi. Disebabkan terlalu banyak persaigan di luar. Ada yang expect kalau murah, akan dapat yang cincai je. Kalau mahal, dapat yang perfect sikit. Yang part ni kena pikir hal lain pulak. So banyak benda nak kena nilai bab Wang Hantaran Tinggi ni. Jadi ayat untuk sedapkan hati dan hakikatnya, Berbelanja Ikut Kemampuan. Itu lebih afdal.

Perancangan perkahwinan aku, aku ingat nak buat yang wajib
- NIKAH.
- Jamu tetamu makan je.
- Tak nak pelamin besanding.
- Makan beradab
- Photography (Perluuu..kenangan tu weeiii)
- Gift. 

Agak-agak berapa kos nya ek?



Comments

Popular posts from this blog

REVIEW: SEMINGGU MENGGUNAKAN PRODUK MEERACLE GEMSTONES BEAUTY

Assalamualaikum semua.
Lepas dah guna baru lah kita boleh share pada umum. Aku rasa umum dah tau kot tentang product Meeracle ni. Boleh search je kat dalam Intagram akan jumpa tentang product ni. Aku ni jenis yang susah nak guna product-product yang baru. Impact nya sebab takut muka naik jerawat atau naik benda-benda yang tak sedap dipandang. 

Kalau tengok kat gambar atas ni, gambar yang belah kanan adalah gambar muka aku yang baru lepas naik jerawat selepas stop guna product XXXX. Tak pernah-pernah muka naik jerawat tiba-tiba wujud pulak dia. Cun-cun pulak masa tu nak dekat raya. Dan kerana itulah aku susah nak pakai produk yang baru keluar dalam pasaran. Tapi dik sebabkan nak cantik cepat, so aku pon pakai la. Kesanya naik segala Ibu Bapa jerawat memenuhi wajahku. So Stresss!!!
Of course aku tak nak muka aku nampak tak cantik. jadi aku cuba gunakan Meeracle. Sebab kalau ikutkan kebaikan guna produk ni, ia mampu untuk mengecutkan dan menghilangkan pembentukkan jerawat. Jadi aku pon …

PENGALAMAN MESYUARAT DI NOVA HIGHLANDS RESORT & RESIDENCE, CAMERON HIGHLANDS

Pengalaman Mesyuarat Di Nova Highlands Resort & Residence, Cameron Highlands | Assalamualaikum  semua. Alhamdulillah  selesai mesyuarat bersama semua Pegawai Pentadbir jabatan tempat aku bekerja sekarang selama 3 hari 2 malam di Nova Highlands Resort & Residence, Cameron Highlands. 
Actually, jujurnya aku tak suka pergi 2 tempat. Pertama Genting Highlands. Kedua Cameron Highlands. Kenapa? Haaa sebab jalan dia bengkang-bengkok. Aku ni dah lah spisis cepat pitam dan mual. Ya Allah... Ya Rabbi... pening dan mual nya aku masa tu rasa macam tak boleh nak di bendung. Dalam hati "cepat lah sampai, cepat lah sampai". Lagi nak sampai ke destinasi makin galak pulak rasa mual aku masa tu. Angin dalam perut usah cakap lah. Kalau aku sedawa ni bukan angin je keluar. Dengan isi-isi nya sekali aku rasa akan keluar nanti.
(ok! stop kisah sadis aku ni!!!) 
Selama 6 jam lebih perjalanan (sampai agak lewat sebab cuaca hujan. So bas bawa slow sikit), kami pun sampai ke destinasi yang di…

ORANG DIET PUN BOLEH MINUM DAIRY GO TEH TARIK

ORANG DIET PUN BOLEH MINUM DAIRY GO TEH TARIK  | Tiada Kolestrol. Tiada Bahan Pengawet. Tiada Pewarna.  Assalamualaikum semua. Sesejak aku mengamalkan tempoh berdiet since setahun yang lalu, until now sebenarnya aku berjaga-jaga nak  ambil sebarang makanan dan minuman. Mostly nya dari segi minuman lah. Makanan? Hahahah jangan tanya lah. But I'm still control ok. Hahahah...

Sebab kalau ikut pembacaan aku, pengambilan air manis yang terlalu banyak, lagi cepat menjadikan gula tersebut transform kepada lemak kalau tak dibakar. Dan aku pon takdelah hard sangat workout. Buat tu memang buat tapi takut tak cukup lagi effort. So sia-sia la usaha aku control segala nya kan. Jadi jalan yang terbaik tak payah amik lansung.
Teh Tarik. 

Ramai aku rasa yang minat teh tarik kan? Mostly rakyat Malaysia suka kan teh tarik. Siap order teh tarik kaww la! Teh tarik panjang-panjang la! Teh tarik buih lebih la! Macam-macam la version teh tarik. Lagi-lagi sekarang ni makin mencanak-canak naik market teh t…