Skip to main content

Percubaan yang berjaya... Paprik Daging..


Hari ni kerana kerajinan yang melampau, semua di sebabkan aku buntu dan tak tahu dah nak masak apa. Segala macam jenis lauk kat Malaysia ni dah aku buat. Nak masak kari..baru beberapa hari lepas masak, nak masak kuah lemak..minggu lepas dah buat.. nak masak kicap... eemm jemu la pulak..masak sup baru je beberapa hari lalu masak sup tulang. Lauk last aku masak kuah pindang ikan. Pastu otak aku 'blank'. Dah blur.

So hari ini tetiba terfikirkan daging, sos cili dan tomata, teringat cili padi yang kehijauan dalam peti ais aku tu. Dan bau-bau daun limau purut. Tup tup! aku terbayangkan lauk PAPRIK. So tangan laju on ternet YES 4G aku ni dan search...'Masak Paprik'... sambil di dapur aku dok rebus daging sat.

Resipi Masak Paprik:
Ayam/Daging
Bawang putih (di ketuk)
Halia (dihiris)
Cili Boh/Cili kisar
kicap manis
sos cili
sos tomato (aku yang tambah sendiri.
 Dalam original resepi takde. 
So ini ikut kreativiti ye)
Pes Tomyam (Yang ni aku terkejut dalam resepi ada.
But bila dah masak sedap jugak rasanya. Any brand,tp td aku guna Adabi.)
Sos ikan (aku tak letak garam. Dan memang 
dlm original resepi dia pakai.)
Sayur kacang panjang, carrot,kobis bunga.
Cili Padi

Cara masak:

Mula mula aku tumis bawang putih yang aku ketuk tadi. Tadi aku amik dalam 6 ketul bawang putih sebab aku masak kuantiti banyak. So bahan-bahan tu depend pada masakkan korang samada banyak or sikit. Ok pastu lepas masuk bawang putih aku masukkan halia yang dh dihiris. Dalam 1-2 minit tumis tu aku masukkan cili Boh tadi/ cili kisar.

Aku kecik kan api sikit taknak bagi hangit, then aku masukkan kicap satu senduk,sos cili, dan sos tomato. Then aku masukkan daging yang dah di rebus tadi. Aku amik air rebusan untuk tambah sebagai kuah. Pastu masukkan sayur kacang carrot dan cili padi. Last aku letak serbuk perasa dan sos ikan dan daun limau purut.

Selesai. Now start berfikir lauk untuk esok pulak. Hmmmm...



Comments

Popular posts from this blog

REVIEW: SEMINGGU MENGGUNAKAN PRODUK MEERACLE GEMSTONES BEAUTY

Assalamualaikum semua.
Lepas dah guna baru lah kita boleh share pada umum. Aku rasa umum dah tau kot tentang product Meeracle ni. Boleh search je kat dalam Intagram akan jumpa tentang product ni. Aku ni jenis yang susah nak guna product-product yang baru. Impact nya sebab takut muka naik jerawat atau naik benda-benda yang tak sedap dipandang. 

Kalau tengok kat gambar atas ni, gambar yang belah kanan adalah gambar muka aku yang baru lepas naik jerawat selepas stop guna product XXXX. Tak pernah-pernah muka naik jerawat tiba-tiba wujud pulak dia. Cun-cun pulak masa tu nak dekat raya. Dan kerana itulah aku susah nak pakai produk yang baru keluar dalam pasaran. Tapi dik sebabkan nak cantik cepat, so aku pon pakai la. Kesanya naik segala Ibu Bapa jerawat memenuhi wajahku. So Stresss!!!
Of course aku tak nak muka aku nampak tak cantik. jadi aku cuba gunakan Meeracle. Sebab kalau ikutkan kebaikan guna produk ni, ia mampu untuk mengecutkan dan menghilangkan pembentukkan jerawat. Jadi aku pon …

PENGALAMAN MESYUARAT DI NOVA HIGHLANDS RESORT & RESIDENCE, CAMERON HIGHLANDS

Pengalaman Mesyuarat Di Nova Highlands Resort & Residence, Cameron Highlands | Assalamualaikum  semua. Alhamdulillah  selesai mesyuarat bersama semua Pegawai Pentadbir jabatan tempat aku bekerja sekarang selama 3 hari 2 malam di Nova Highlands Resort & Residence, Cameron Highlands. 
Actually, jujurnya aku tak suka pergi 2 tempat. Pertama Genting Highlands. Kedua Cameron Highlands. Kenapa? Haaa sebab jalan dia bengkang-bengkok. Aku ni dah lah spisis cepat pitam dan mual. Ya Allah... Ya Rabbi... pening dan mual nya aku masa tu rasa macam tak boleh nak di bendung. Dalam hati "cepat lah sampai, cepat lah sampai". Lagi nak sampai ke destinasi makin galak pulak rasa mual aku masa tu. Angin dalam perut usah cakap lah. Kalau aku sedawa ni bukan angin je keluar. Dengan isi-isi nya sekali aku rasa akan keluar nanti.
(ok! stop kisah sadis aku ni!!!) 
Selama 6 jam lebih perjalanan (sampai agak lewat sebab cuaca hujan. So bas bawa slow sikit), kami pun sampai ke destinasi yang di…

ORANG DIET PUN BOLEH MINUM DAIRY GO TEH TARIK

ORANG DIET PUN BOLEH MINUM DAIRY GO TEH TARIK  | Tiada Kolestrol. Tiada Bahan Pengawet. Tiada Pewarna.  Assalamualaikum semua. Sesejak aku mengamalkan tempoh berdiet since setahun yang lalu, until now sebenarnya aku berjaga-jaga nak  ambil sebarang makanan dan minuman. Mostly nya dari segi minuman lah. Makanan? Hahahah jangan tanya lah. But I'm still control ok. Hahahah...

Sebab kalau ikut pembacaan aku, pengambilan air manis yang terlalu banyak, lagi cepat menjadikan gula tersebut transform kepada lemak kalau tak dibakar. Dan aku pon takdelah hard sangat workout. Buat tu memang buat tapi takut tak cukup lagi effort. So sia-sia la usaha aku control segala nya kan. Jadi jalan yang terbaik tak payah amik lansung.
Teh Tarik. 

Ramai aku rasa yang minat teh tarik kan? Mostly rakyat Malaysia suka kan teh tarik. Siap order teh tarik kaww la! Teh tarik panjang-panjang la! Teh tarik buih lebih la! Macam-macam la version teh tarik. Lagi-lagi sekarang ni makin mencanak-canak naik market teh t…