Skip to main content

Berhadapan dengan REJECTION!


Ini bukan la pertama kali aku berhadapan dengan REJECTION. Waahhh nampak havoc sangat statment aku ni bila dah guna capital later perkataan rejection tu kan. Tapi memang serius ini bukan pengalam pertama aku di rejct oleh orang. Reject oleh orang means dalam kerjaya ye. Bukan 'relationship'. Dalam perhubungan pon ada gak kena reject. Sodihhhh mak tau.

Pengalaman aku mungkin tak sehebat pengalaman orang-orang lama yang dah biasa dengan rejection ni. Terutama dalam kerjaya yang memerlukan kita deal dengan orang dan paling penting secara berhadapan. Mengikut pengalam aku, tapi bukan la hebat mana pengalaman ni kan BUT aku boleh jadikan dia sebagai sumber motivasi diri aku.


Previously aku pernah kerja sebagai Telemarketer untuk product UNIFI (TM). Masa tu aku baru je habis belaja so sangat excited la bila dapat kerja. Kebetulan pulak aku masa belaja dulu amik Marketing. Dapat postion TELEMARKETING ingat senang la kan. Sedangkan aku sendiri tak tahu macam mana nak buat call  plus nak cakap tentang product dengan customer melalui Phone. Woooo.. bukan senang ok kita nak influence orang dalam phone ni. Sebab now orang kurang percaya. Banyak penipuan plus dalam phone kot. Siapa boleh jamin urusan through phone ni adalah kerja mudah. Cara kita bercakap sebenrnya yang mampu buat orang percaya tentang kita. So everything kena plan clear la/

Pengalam kena reject? Huuuu jangan cakap la. Kena tengking, kena maki, kena marah, kata-kata kesat semua ada tau. Masa firstime kena tu nak nangis rasa. Tapi kena tahan la sebab keje kan. Tapi kisah atau pengalaman REJECTION aku tu bukan berakhir di situ je. Depan muka pon pernah kena tau.

Masa tu aku masih lagi bawak product UNIFI. Dulu company aku ni sabtu pon nak keje. Kerja luar pulak tu. Aku ingat lagi masa mula-mula aku dapat tau aku kena keluar... pergi rumah orang....ketuk pintu rumah orang... dan buat sales untuk UNIFI. Huuiisshhhh! terkejut aku seh.. aku tak imagine aku kena buat kerja ni. Masa tu aku dah pikir bukan bukan dah. Malu dan rasa macam aku tak layak buat kerja tu. Tapi sebab time tu ingat kerja je kan. So buat gak la.

Masa ni lagi best..ketuk pintu rumah orang..orang buat-buat tak dengar (macam pernah buat je dulu,heheh), orang buat buat tak dengar je ape kita cakap. Yang x bole bla nye..masa aku dok citer pasal UNIFI, aku je dok depan pintu.. tuan rumah boleh pegi dok kat sofa..jauhhh dari pintu. Ko rasa aku ok dalam keadaan tu/ for sure aku rasa macam bodoh-bodoh. Tapi lama-lama aku buat kerja yang pada awalnye menjengkilkan..at the end aku dapat face semua perkara tu.

Ayat biasa customer akan REJECT

'TAK MAU..TAK MAU!!'
'SORI..SORI TAK MINAT LA'
'BYK KJE LA. LAIN KALI LA YE'
'BUSY BUSY'
'TUNGGU ADA DISCOUNT LA BARU SAYA SIGN UP UNIFI'
'BANYAK LA NAK PAKAI DUIT. NAK BYR SEWA RUMAH..BRG DAPUR N dll'
'TAK BYK PAKAI INTERNET LA'
'TAKDE ORANG KAT RUMAH LA...

Haaa..ini la sebilangan REJECT yang aku face dulu.

So untuk bisnes .......


aku akan cuba sedaya upaya buat lebih lagi dari usaha sekarang. Perkara penting yang aku nak buat

I'M ENJOY FACING WITH REJECTION!!!

-Amin Ya Rabb Al-'alamin-


Comments

Popular posts from this blog

REVIEW: SEMINGGU MENGGUNAKAN PRODUK MEERACLE GEMSTONES BEAUTY

Assalamualaikum semua.
Lepas dah guna baru lah kita boleh share pada umum. Aku rasa umum dah tau kot tentang product Meeracle ni. Boleh search je kat dalam Intagram akan jumpa tentang product ni. Aku ni jenis yang susah nak guna product-product yang baru. Impact nya sebab takut muka naik jerawat atau naik benda-benda yang tak sedap dipandang. 

Kalau tengok kat gambar atas ni, gambar yang belah kanan adalah gambar muka aku yang baru lepas naik jerawat selepas stop guna product XXXX. Tak pernah-pernah muka naik jerawat tiba-tiba wujud pulak dia. Cun-cun pulak masa tu nak dekat raya. Dan kerana itulah aku susah nak pakai produk yang baru keluar dalam pasaran. Tapi dik sebabkan nak cantik cepat, so aku pon pakai la. Kesanya naik segala Ibu Bapa jerawat memenuhi wajahku. So Stresss!!!
Of course aku tak nak muka aku nampak tak cantik. jadi aku cuba gunakan Meeracle. Sebab kalau ikutkan kebaikan guna produk ni, ia mampu untuk mengecutkan dan menghilangkan pembentukkan jerawat. Jadi aku pon …

PENGALAMAN MESYUARAT DI NOVA HIGHLANDS RESORT & RESIDENCE, CAMERON HIGHLANDS

Pengalaman Mesyuarat Di Nova Highlands Resort & Residence, Cameron Highlands | Assalamualaikum  semua. Alhamdulillah  selesai mesyuarat bersama semua Pegawai Pentadbir jabatan tempat aku bekerja sekarang selama 3 hari 2 malam di Nova Highlands Resort & Residence, Cameron Highlands. 
Actually, jujurnya aku tak suka pergi 2 tempat. Pertama Genting Highlands. Kedua Cameron Highlands. Kenapa? Haaa sebab jalan dia bengkang-bengkok. Aku ni dah lah spisis cepat pitam dan mual. Ya Allah... Ya Rabbi... pening dan mual nya aku masa tu rasa macam tak boleh nak di bendung. Dalam hati "cepat lah sampai, cepat lah sampai". Lagi nak sampai ke destinasi makin galak pulak rasa mual aku masa tu. Angin dalam perut usah cakap lah. Kalau aku sedawa ni bukan angin je keluar. Dengan isi-isi nya sekali aku rasa akan keluar nanti.
(ok! stop kisah sadis aku ni!!!) 
Selama 6 jam lebih perjalanan (sampai agak lewat sebab cuaca hujan. So bas bawa slow sikit), kami pun sampai ke destinasi yang di…

ORANG DIET PUN BOLEH MINUM DAIRY GO TEH TARIK

ORANG DIET PUN BOLEH MINUM DAIRY GO TEH TARIK  | Tiada Kolestrol. Tiada Bahan Pengawet. Tiada Pewarna.  Assalamualaikum semua. Sesejak aku mengamalkan tempoh berdiet since setahun yang lalu, until now sebenarnya aku berjaga-jaga nak  ambil sebarang makanan dan minuman. Mostly nya dari segi minuman lah. Makanan? Hahahah jangan tanya lah. But I'm still control ok. Hahahah...

Sebab kalau ikut pembacaan aku, pengambilan air manis yang terlalu banyak, lagi cepat menjadikan gula tersebut transform kepada lemak kalau tak dibakar. Dan aku pon takdelah hard sangat workout. Buat tu memang buat tapi takut tak cukup lagi effort. So sia-sia la usaha aku control segala nya kan. Jadi jalan yang terbaik tak payah amik lansung.
Teh Tarik. 

Ramai aku rasa yang minat teh tarik kan? Mostly rakyat Malaysia suka kan teh tarik. Siap order teh tarik kaww la! Teh tarik panjang-panjang la! Teh tarik buih lebih la! Macam-macam la version teh tarik. Lagi-lagi sekarang ni makin mencanak-canak naik market teh t…