Skip to main content

Kemurungan Remaja & Cara aku aplikasi kepada adik-adik remaja ku.

Pelajaran hari ini. Tadi tengok ceramah pagi kat TV9 'Nasi Lemak Kopi O' . Tak sempat pon nak tengok dari mula. Tengok ceramah separuh jalan je. Actually bukan la ceramah pon. Dia lebih kepada motivasi pagi. Tajuk talk pagi tadi tentang kemurungan remaja masa kini. 

Sekarang ni aku sedang berjinak jinak untuk ambil masa dengar ceramah@motivasi untuk pengetahuan atau perubahan diri aku sendiri. Buka buka je aku dah mula tertarik dengan tajuk tu. 

" Masa anak-anak tengah marah, kita jangan marah lagi dia nanti dia lagi marah. Sebagai ibu bapa mereka perlu ambil jalan seperti bawa anak pergi kaunseling atau cuba lebih akrab dengan anak-anak. Kerana takut anak-anak yang sedang kemurungan ini akan buat sesuatu dibelakang ibubapa dan akan buat keputusan untuk memalukan ibubapa mereka pula atas sebab rasa marah pada mereka kerana gagal memahami perasaan mereka kala itu."

Pendapat aku, anak-anak @ remaja sekarang tak sama naluri nya seperti zaman aku atau zaman ibu bapa kita.  Walaupon saat zaman aku remaja dulu takdelah yang perfect nya tapi untuk remaja generasi sekaranga zaman mereka adalah zaman paling mencabar. 

Apa yang aku katakan dengan MENCABAR ialah kerana teknologi  sekarang. Aku sedar kita tak boleh nak salahkan kehadiran teknologi dalam dunia yang serba membangun ni. Tapi apabila manusia bisa mengawal dan mendapatkan apa yang mereka mahu itulah punca-punca kelemahan nya. Keinginan manusia tiada terbatasnya. Bila manusia mula memikirkan mahu mendapatkan apa yang mereka nak,adakala mereka lebih dikawal NAFSU berbanding AKAL FIKIRAN yang waras. 

Itulah realitinya dunia sekarang. Saat yang mana manusia ini diuji dengan ajaran agama atau lebih memikirkan logik akal semata-mata. Sebagai ibu bapa nak bertindak agresif dalam mendidik anak-anak atau mengawal mereka bukan lagi jalan yang relevan. Kalau dulu tindakan mengurung anak atau pesan anak-anak jangan keluar rumah adalah jalan yang selamat, tapi tidak lagi boleh diguna pakai untuk kala ini. 

Pendekatan atau hubugan rohani antara ibu bapa dan anak-anak sangat memainkan peranan. Walaupon aku belum lagi menjadi seorang Ibu, tapi aku rasa itulah salah satu caranya yang berkesan untuk kita mendekati anak-anak remaja. Sebab aku selalu aplikasikan cara ini dengan adik-adik.

Aku kerap ambil masa untuk luang dengar cerita mereka, tak kisahlah cerita tentang kawan-kawan ke even aku tak kenal siapa kawan-kawan diorang tu, tak pun aku dengar kisah cerita cinta monyet mereka dan masa aku dengar cerita ini aku tak akan terus marah. YES! aku agree yangsaat sekarang adik-adik aku ni belum lagi tiba masanya harus berfikirkan soal cinta, tapi aku kena ingat aku jua pernah berada di tempat mereka masa dulu. Jadi aku tau apa yang mereka rasakan dan apa yang mereka harapkan feedback dari aku.

Dan masa mereka menanti feedback dari aku itu lah aku akan cuba keluarkan idea-idea yang bernas dan relevan. Aku lebih suka memberikan mereka gambaran atau perasaan yang sebenar maksud aku. Sebab aku nak mereka rasa setiap mesej yang aku cuba nak sampaikan. Masa tu aku harus memainkan peranan penting dengan cuba merasai apa yang mereka rasa. Jadi disitulah kita boleh tahu samada kita ni berjaya menjiwai perasaan mereka atau tidak. 

Pendekatan 'heart to heart' penting sebenarnya untuk ibubapa menyelami dan menjiwai diri anak remaja.

#switchtopositive


Comments

Popular posts from this blog

REVIEW: SEMINGGU MENGGUNAKAN PRODUK MEERACLE GEMSTONES BEAUTY

Assalamualaikum semua.
Lepas dah guna baru lah kita boleh share pada umum. Aku rasa umum dah tau kot tentang product Meeracle ni. Boleh search je kat dalam Intagram akan jumpa tentang product ni. Aku ni jenis yang susah nak guna product-product yang baru. Impact nya sebab takut muka naik jerawat atau naik benda-benda yang tak sedap dipandang. 

Kalau tengok kat gambar atas ni, gambar yang belah kanan adalah gambar muka aku yang baru lepas naik jerawat selepas stop guna product XXXX. Tak pernah-pernah muka naik jerawat tiba-tiba wujud pulak dia. Cun-cun pulak masa tu nak dekat raya. Dan kerana itulah aku susah nak pakai produk yang baru keluar dalam pasaran. Tapi dik sebabkan nak cantik cepat, so aku pon pakai la. Kesanya naik segala Ibu Bapa jerawat memenuhi wajahku. So Stresss!!!
Of course aku tak nak muka aku nampak tak cantik. jadi aku cuba gunakan Meeracle. Sebab kalau ikutkan kebaikan guna produk ni, ia mampu untuk mengecutkan dan menghilangkan pembentukkan jerawat. Jadi aku pon …

PENGALAMAN MESYUARAT DI NOVA HIGHLANDS RESORT & RESIDENCE, CAMERON HIGHLANDS

Pengalaman Mesyuarat Di Nova Highlands Resort & Residence, Cameron Highlands | Assalamualaikum  semua. Alhamdulillah  selesai mesyuarat bersama semua Pegawai Pentadbir jabatan tempat aku bekerja sekarang selama 3 hari 2 malam di Nova Highlands Resort & Residence, Cameron Highlands. 
Actually, jujurnya aku tak suka pergi 2 tempat. Pertama Genting Highlands. Kedua Cameron Highlands. Kenapa? Haaa sebab jalan dia bengkang-bengkok. Aku ni dah lah spisis cepat pitam dan mual. Ya Allah... Ya Rabbi... pening dan mual nya aku masa tu rasa macam tak boleh nak di bendung. Dalam hati "cepat lah sampai, cepat lah sampai". Lagi nak sampai ke destinasi makin galak pulak rasa mual aku masa tu. Angin dalam perut usah cakap lah. Kalau aku sedawa ni bukan angin je keluar. Dengan isi-isi nya sekali aku rasa akan keluar nanti.
(ok! stop kisah sadis aku ni!!!) 
Selama 6 jam lebih perjalanan (sampai agak lewat sebab cuaca hujan. So bas bawa slow sikit), kami pun sampai ke destinasi yang di…

ORANG DIET PUN BOLEH MINUM DAIRY GO TEH TARIK

ORANG DIET PUN BOLEH MINUM DAIRY GO TEH TARIK  | Tiada Kolestrol. Tiada Bahan Pengawet. Tiada Pewarna.  Assalamualaikum semua. Sesejak aku mengamalkan tempoh berdiet since setahun yang lalu, until now sebenarnya aku berjaga-jaga nak  ambil sebarang makanan dan minuman. Mostly nya dari segi minuman lah. Makanan? Hahahah jangan tanya lah. But I'm still control ok. Hahahah...

Sebab kalau ikut pembacaan aku, pengambilan air manis yang terlalu banyak, lagi cepat menjadikan gula tersebut transform kepada lemak kalau tak dibakar. Dan aku pon takdelah hard sangat workout. Buat tu memang buat tapi takut tak cukup lagi effort. So sia-sia la usaha aku control segala nya kan. Jadi jalan yang terbaik tak payah amik lansung.
Teh Tarik. 

Ramai aku rasa yang minat teh tarik kan? Mostly rakyat Malaysia suka kan teh tarik. Siap order teh tarik kaww la! Teh tarik panjang-panjang la! Teh tarik buih lebih la! Macam-macam la version teh tarik. Lagi-lagi sekarang ni makin mencanak-canak naik market teh t…