Skip to main content

Kisah seorang kawan

Bangun pagi tak pegang phone buka Wassap, WeChat, Mesej ( tapi sekarang dah jarang dah sebab semua dah jimat kredit guna yang free je ) memang tak sah. Dan tu la kerja harian aku yang memaksa aku tengok handphone tiap masa.

Tengah godek godek handphone sambil berbalas Wechat kawan, tengok ada orang add aku. Aku approve la macam biasa. Yela ayat falsafah pernah berkata

"Berkawan biar beribu, Bercinta biar satu"

so aku pon click 'Accept' . Ok done!

Perbualan bermula:

Dia: 'Hye, thanks approve'
Aku: 'Assalamualaikum... Terima kasih ye add saya'
Dia: 'Wasalam.. terima kasih approve saya. So u kat mane sekarang?' 
heheh tak tahan kau ayat U , I lagi... tapi aku tetap ber'saya' 'awk' hehehhe kampung gurl kata kan...
Aku: 'Saya di Klang. Awk?'
Dia: 'I kat Rembau N9'
Aku: 'Jauh gak dari Klang kan...'

So perbualan berterusan mana asal umur bla..bla..bla.. bla...

Dia : 'Klang kat mana? sebab dulu Mama I pernah mengajar kat sana'
Aku: 'Oooo anak cikgu la ni ye.. So anak dia pon cikgu la ye?'
Dia: 'Anak dia KULI je. Awk plak keje mane?'
 Aku: ' Haaaa... awak patut bersyukur tau ada keje. Kuli pon rezeki Allah juga. Halal lagi kerja tu. Saya ni tengah tunggu panggilan kerja. Sepatutnya awak bersyukur tau ada kerja.'

**Macam ni manusia pon ada. Dah ada kerja, rasa terhina je pula sebab kuli. Lupa ke tu kan rezeki Allah. Allah dah bagi pon merungut lagi. Bila Dia tak bagi nanti merungut la apa la. Bersyukur la kawan ye. **
 



Comments

Popular posts from this blog

REVIEW: SEMINGGU MENGGUNAKAN PRODUK MEERACLE GEMSTONES BEAUTY

Assalamualaikum semua.
Lepas dah guna baru lah kita boleh share pada umum. Aku rasa umum dah tau kot tentang product Meeracle ni. Boleh search je kat dalam Intagram akan jumpa tentang product ni. Aku ni jenis yang susah nak guna product-product yang baru. Impact nya sebab takut muka naik jerawat atau naik benda-benda yang tak sedap dipandang. 

Kalau tengok kat gambar atas ni, gambar yang belah kanan adalah gambar muka aku yang baru lepas naik jerawat selepas stop guna product XXXX. Tak pernah-pernah muka naik jerawat tiba-tiba wujud pulak dia. Cun-cun pulak masa tu nak dekat raya. Dan kerana itulah aku susah nak pakai produk yang baru keluar dalam pasaran. Tapi dik sebabkan nak cantik cepat, so aku pon pakai la. Kesanya naik segala Ibu Bapa jerawat memenuhi wajahku. So Stresss!!!
Of course aku tak nak muka aku nampak tak cantik. jadi aku cuba gunakan Meeracle. Sebab kalau ikutkan kebaikan guna produk ni, ia mampu untuk mengecutkan dan menghilangkan pembentukkan jerawat. Jadi aku pon …

PENGALAMAN MESYUARAT DI NOVA HIGHLANDS RESORT & RESIDENCE, CAMERON HIGHLANDS

Pengalaman Mesyuarat Di Nova Highlands Resort & Residence, Cameron Highlands | Assalamualaikum  semua. Alhamdulillah  selesai mesyuarat bersama semua Pegawai Pentadbir jabatan tempat aku bekerja sekarang selama 3 hari 2 malam di Nova Highlands Resort & Residence, Cameron Highlands. 
Actually, jujurnya aku tak suka pergi 2 tempat. Pertama Genting Highlands. Kedua Cameron Highlands. Kenapa? Haaa sebab jalan dia bengkang-bengkok. Aku ni dah lah spisis cepat pitam dan mual. Ya Allah... Ya Rabbi... pening dan mual nya aku masa tu rasa macam tak boleh nak di bendung. Dalam hati "cepat lah sampai, cepat lah sampai". Lagi nak sampai ke destinasi makin galak pulak rasa mual aku masa tu. Angin dalam perut usah cakap lah. Kalau aku sedawa ni bukan angin je keluar. Dengan isi-isi nya sekali aku rasa akan keluar nanti.
(ok! stop kisah sadis aku ni!!!) 
Selama 6 jam lebih perjalanan (sampai agak lewat sebab cuaca hujan. So bas bawa slow sikit), kami pun sampai ke destinasi yang di…

ORANG DIET PUN BOLEH MINUM DAIRY GO TEH TARIK

ORANG DIET PUN BOLEH MINUM DAIRY GO TEH TARIK  | Tiada Kolestrol. Tiada Bahan Pengawet. Tiada Pewarna.  Assalamualaikum semua. Sesejak aku mengamalkan tempoh berdiet since setahun yang lalu, until now sebenarnya aku berjaga-jaga nak  ambil sebarang makanan dan minuman. Mostly nya dari segi minuman lah. Makanan? Hahahah jangan tanya lah. But I'm still control ok. Hahahah...

Sebab kalau ikut pembacaan aku, pengambilan air manis yang terlalu banyak, lagi cepat menjadikan gula tersebut transform kepada lemak kalau tak dibakar. Dan aku pon takdelah hard sangat workout. Buat tu memang buat tapi takut tak cukup lagi effort. So sia-sia la usaha aku control segala nya kan. Jadi jalan yang terbaik tak payah amik lansung.
Teh Tarik. 

Ramai aku rasa yang minat teh tarik kan? Mostly rakyat Malaysia suka kan teh tarik. Siap order teh tarik kaww la! Teh tarik panjang-panjang la! Teh tarik buih lebih la! Macam-macam la version teh tarik. Lagi-lagi sekarang ni makin mencanak-canak naik market teh t…