Skip to main content

SIARAN TERTUNDA itNas: [ CERITA AIDILADHA MYNAMEIKA]

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua sahabat blog itNas A.K.A mynameika.

Lama juga ika biarkan story ni berbuku-buku lamanya sampai naik berkepam dah kat dalam 'hotak' ika ni. Maklumla masa agak singkat dah kan sejak-sejak berkerja ni.. 'wahhhh!!! busy la sangatttttt!' As usual la seperti kisah raya yang sudah biasa di war-war kan pasti akan ada kisah yang menarik setiap kali menyambut raya yang baru. Tak kisah la samada raya Aidilfitri @ raya Aidiladha... semuanya ada kisah yang tersendiri. Tapi kali ni raya Aidiladha ika agak banyak pengalaman yang ika lalui atau mungkin ianya sesuatu yang baru yang belum pernah ika alami sebelum ini.

Sebelum ini bila nak menyambut Hari Raya Aidiladha, tugas ika akan mengingatkan ibu:

"Ibu raya nanti nak MASAK LAUK apa?"

Soalan yang tak pernah tertinggal.. dan ika akan terus menyenaraikan apa lauk yang nak dimasak. Kali ni masih sama jugak.  Ika still perlu remind ibu tentang lauk lauk tu. Tapi before raya hari tu kitorang prepare agak lambat juga la..Selalu kitorang akan masak awal.. macam masak raya aidilfitri juga.. tapi masa ni tak tau la kenapa lambat. Maybe sebab ibu tak dapt cuti kot untuk beli barang masak. So kena hold sampai ibu balik keje la kan. 

Tapi sebelum hari kejadian episod memasak dan berperang di dapur, dekat sekolah ika kerja tu, kitorang ada buat kursus penyembelihan.. dan ika sempat gak amik gambar untuk di kongsikan kepada sahabat semua:

Masa ni ustaz yang dijemput untuk bagi ceramah tentang Penyembelihan 
mengikut islam tengah ajar murid-murid tahun 5&6 untuk test buat penyembelihan.
sampai ada tercabut dah kepala ayam tu budak-budak ni kerjakan sebab takut katanya.. huu pengalaman sungguh... ika pon dok jauh jauh ni.. takut kena darah nye...

Takut takut dak dak ni nak amik ayam tu.. yang kena patuk pon ada.. huuu cian ayam tu neves!

Selepas dah di sembelih.. ayam ni di basuh dulu dan dibuangkan darah darah yang ada tadi sebelumn nak di rebus untuk di 'togel'kan. =)

"Oooo.. macam ni rupanya kalau nak rebus ayam untuk ditogel kan... Baru tau.. " heee..
                                                     
Gambar 2 diatas ni Ustazah ustazah dan anak murid mereka sedang 'menogelkan' ayam ayam tersebut. Untuk pengetahuan kawan kawan semua masa kursus ni sekolah beli 15 ekor ayam untuk di 'pra-korbankan'. Haaa... memang dah bau macam pasar ayam dah hari tu.. ngeee..

 Akhir sekali ayam-ayam tadi telah di sumpah! menjadi MANUSIA... hahahah apa! ingat ini cerita Panca Dhelima ke citer P.Ramlee dulu.. heheh ni adik adik darjah satu.. saje je ngajak 'Adik jom amik gambar!' dan dan diorang semua beratur.. heheheh suka ek!

Korang mesti nak tau kan apa jadi pada ayam ayam yang telah disembelih tadi... Haaa.. selepas mengharungi detik detik cemas menyembelih! membasuh! merebus! menogel! sooooo last!! ayam itu telah menjadi ayam 
"K EP CI".. hahahahha yang ni tarakkk gambar la sebab semua sedang mengadap dan meratah ayam ayam tersebut... termasuk la ika sekali... heeee...

S.E.K.I.A.N

Yang Benar,

NOR 'ATIKAH BINTI NORBAKI


Comments

Popular posts from this blog

REVIEW: SEMINGGU MENGGUNAKAN PRODUK MEERACLE GEMSTONES BEAUTY

Assalamualaikum semua.
Lepas dah guna baru lah kita boleh share pada umum. Aku rasa umum dah tau kot tentang product Meeracle ni. Boleh search je kat dalam Intagram akan jumpa tentang product ni. Aku ni jenis yang susah nak guna product-product yang baru. Impact nya sebab takut muka naik jerawat atau naik benda-benda yang tak sedap dipandang. 

Kalau tengok kat gambar atas ni, gambar yang belah kanan adalah gambar muka aku yang baru lepas naik jerawat selepas stop guna product XXXX. Tak pernah-pernah muka naik jerawat tiba-tiba wujud pulak dia. Cun-cun pulak masa tu nak dekat raya. Dan kerana itulah aku susah nak pakai produk yang baru keluar dalam pasaran. Tapi dik sebabkan nak cantik cepat, so aku pon pakai la. Kesanya naik segala Ibu Bapa jerawat memenuhi wajahku. So Stresss!!!
Of course aku tak nak muka aku nampak tak cantik. jadi aku cuba gunakan Meeracle. Sebab kalau ikutkan kebaikan guna produk ni, ia mampu untuk mengecutkan dan menghilangkan pembentukkan jerawat. Jadi aku pon …

PENGALAMAN MESYUARAT DI NOVA HIGHLANDS RESORT & RESIDENCE, CAMERON HIGHLANDS

Pengalaman Mesyuarat Di Nova Highlands Resort & Residence, Cameron Highlands | Assalamualaikum  semua. Alhamdulillah  selesai mesyuarat bersama semua Pegawai Pentadbir jabatan tempat aku bekerja sekarang selama 3 hari 2 malam di Nova Highlands Resort & Residence, Cameron Highlands. 
Actually, jujurnya aku tak suka pergi 2 tempat. Pertama Genting Highlands. Kedua Cameron Highlands. Kenapa? Haaa sebab jalan dia bengkang-bengkok. Aku ni dah lah spisis cepat pitam dan mual. Ya Allah... Ya Rabbi... pening dan mual nya aku masa tu rasa macam tak boleh nak di bendung. Dalam hati "cepat lah sampai, cepat lah sampai". Lagi nak sampai ke destinasi makin galak pulak rasa mual aku masa tu. Angin dalam perut usah cakap lah. Kalau aku sedawa ni bukan angin je keluar. Dengan isi-isi nya sekali aku rasa akan keluar nanti.
(ok! stop kisah sadis aku ni!!!) 
Selama 6 jam lebih perjalanan (sampai agak lewat sebab cuaca hujan. So bas bawa slow sikit), kami pun sampai ke destinasi yang di…

ORANG DIET PUN BOLEH MINUM DAIRY GO TEH TARIK

ORANG DIET PUN BOLEH MINUM DAIRY GO TEH TARIK  | Tiada Kolestrol. Tiada Bahan Pengawet. Tiada Pewarna.  Assalamualaikum semua. Sesejak aku mengamalkan tempoh berdiet since setahun yang lalu, until now sebenarnya aku berjaga-jaga nak  ambil sebarang makanan dan minuman. Mostly nya dari segi minuman lah. Makanan? Hahahah jangan tanya lah. But I'm still control ok. Hahahah...

Sebab kalau ikut pembacaan aku, pengambilan air manis yang terlalu banyak, lagi cepat menjadikan gula tersebut transform kepada lemak kalau tak dibakar. Dan aku pon takdelah hard sangat workout. Buat tu memang buat tapi takut tak cukup lagi effort. So sia-sia la usaha aku control segala nya kan. Jadi jalan yang terbaik tak payah amik lansung.
Teh Tarik. 

Ramai aku rasa yang minat teh tarik kan? Mostly rakyat Malaysia suka kan teh tarik. Siap order teh tarik kaww la! Teh tarik panjang-panjang la! Teh tarik buih lebih la! Macam-macam la version teh tarik. Lagi-lagi sekarang ni makin mencanak-canak naik market teh t…