Skip to main content

I LOVE TO COOKING

Assalam semua ^_^

MEMASAK.....

Memang kegemaran ika sejak ika di bangku sekolah lagi.. Dulu ika kira rajin juga la tolong ibu kat dapur buat macam macam. Pada mula nya tu memangla tersangat lah liat... kira macam malas la katakan.. tapi bila dah lama lama tolong ibu, terus ika jadi minat.. Ika ingat lagi dulu ika ada reka masakkan... ika masak mee... entah apa nama makanan nya pon ika tak tau.. tapi itu kira original from ika.. anak jiran siap nak belajar lagi resepi masakkan ika tu... hehhehe 

Tapi bila ika dah sambung belajar Diploma di Uitm Jengka Pahang, kira lama la juga ika tak masak.. kira macam spend masa di dapur dah kurengg sikit. Haaa masa ni ika excuses la... yela ika dok asrama.. cuti pon jarang balik.. so kurang la nak spend masa untuk masak... Cuma kalau balik raya ke, haaa cam tu ika tolong la.. tolong ibu buat kuih ke, atau masak malam raya ke... Tapi ika kalau bab bab buat kuih ke, kek, biskut ika tak minat sangat. Ika suka masak makanan yang boleh menaikkan selera ika... Heheheh mesti pelik kan? Yela nak masak makanan yang bole menaikkan selera sendiri... Sepatutnya mesti la belajar masak makanan yang bole menaikkan selera orang lain yang makan...

Bagi ika ia bukan la sesuatu yang pelik... ok before kita pilih untuk masak makanan utk orang lain, mesti kita akan pastikan yang masakan tu sedap... ye tak? So untuk kali pertama masak siapa yang kita nak dia jadi orang pertama yang rasa makanan kita? For sure la by ourselve... Kita sepatutnya kena rasa dulu, masakan tu ok ke, sedap ke, ada kurang ke... then baru bole introduce pada orang lain...

Dan KINI :

Masakan adalah rutin harian ika.. Ika akan masak makanan yang memang ika suka dan favourite.... dan konsep ika, ika akan masak makanan dan cari segala resepi makana yang ika minat untuk memakannye... kira macam kalau ika makan di luar,walaupon ika tau pada masa itu banyak lagi makanan yang sedap boleh didapati, tapi ika akan tetap beli makanan yang ika suka makan.

Dan kini, oleh kerana MINAT ika pada masakan adalah sesuatu yang sangat penting, Ika dan famili telah wujudnkan business kami :
  


Dan tak cukup dengan business ini, ika dan famili sekali lagi kami kendalikan business Mini Catering iaitu :

 

Kawan kawan sekitar klang dan yang mengenali ika, meh la sama sam lika page ika ni ye... kita sama sama sokong perniagaan anak melayu =)

Comments

Popular posts from this blog

REVIEW: SEMINGGU MENGGUNAKAN PRODUK MEERACLE GEMSTONES BEAUTY

Assalamualaikum semua.
Lepas dah guna baru lah kita boleh share pada umum. Aku rasa umum dah tau kot tentang product Meeracle ni. Boleh search je kat dalam Intagram akan jumpa tentang product ni. Aku ni jenis yang susah nak guna product-product yang baru. Impact nya sebab takut muka naik jerawat atau naik benda-benda yang tak sedap dipandang. 

Kalau tengok kat gambar atas ni, gambar yang belah kanan adalah gambar muka aku yang baru lepas naik jerawat selepas stop guna product XXXX. Tak pernah-pernah muka naik jerawat tiba-tiba wujud pulak dia. Cun-cun pulak masa tu nak dekat raya. Dan kerana itulah aku susah nak pakai produk yang baru keluar dalam pasaran. Tapi dik sebabkan nak cantik cepat, so aku pon pakai la. Kesanya naik segala Ibu Bapa jerawat memenuhi wajahku. So Stresss!!!
Of course aku tak nak muka aku nampak tak cantik. jadi aku cuba gunakan Meeracle. Sebab kalau ikutkan kebaikan guna produk ni, ia mampu untuk mengecutkan dan menghilangkan pembentukkan jerawat. Jadi aku pon …

PENGALAMAN MESYUARAT DI NOVA HIGHLANDS RESORT & RESIDENCE, CAMERON HIGHLANDS

Pengalaman Mesyuarat Di Nova Highlands Resort & Residence, Cameron Highlands | Assalamualaikum  semua. Alhamdulillah  selesai mesyuarat bersama semua Pegawai Pentadbir jabatan tempat aku bekerja sekarang selama 3 hari 2 malam di Nova Highlands Resort & Residence, Cameron Highlands. 
Actually, jujurnya aku tak suka pergi 2 tempat. Pertama Genting Highlands. Kedua Cameron Highlands. Kenapa? Haaa sebab jalan dia bengkang-bengkok. Aku ni dah lah spisis cepat pitam dan mual. Ya Allah... Ya Rabbi... pening dan mual nya aku masa tu rasa macam tak boleh nak di bendung. Dalam hati "cepat lah sampai, cepat lah sampai". Lagi nak sampai ke destinasi makin galak pulak rasa mual aku masa tu. Angin dalam perut usah cakap lah. Kalau aku sedawa ni bukan angin je keluar. Dengan isi-isi nya sekali aku rasa akan keluar nanti.
(ok! stop kisah sadis aku ni!!!) 
Selama 6 jam lebih perjalanan (sampai agak lewat sebab cuaca hujan. So bas bawa slow sikit), kami pun sampai ke destinasi yang di…

ORANG DIET PUN BOLEH MINUM DAIRY GO TEH TARIK

ORANG DIET PUN BOLEH MINUM DAIRY GO TEH TARIK  | Tiada Kolestrol. Tiada Bahan Pengawet. Tiada Pewarna.  Assalamualaikum semua. Sesejak aku mengamalkan tempoh berdiet since setahun yang lalu, until now sebenarnya aku berjaga-jaga nak  ambil sebarang makanan dan minuman. Mostly nya dari segi minuman lah. Makanan? Hahahah jangan tanya lah. But I'm still control ok. Hahahah...

Sebab kalau ikut pembacaan aku, pengambilan air manis yang terlalu banyak, lagi cepat menjadikan gula tersebut transform kepada lemak kalau tak dibakar. Dan aku pon takdelah hard sangat workout. Buat tu memang buat tapi takut tak cukup lagi effort. So sia-sia la usaha aku control segala nya kan. Jadi jalan yang terbaik tak payah amik lansung.
Teh Tarik. 

Ramai aku rasa yang minat teh tarik kan? Mostly rakyat Malaysia suka kan teh tarik. Siap order teh tarik kaww la! Teh tarik panjang-panjang la! Teh tarik buih lebih la! Macam-macam la version teh tarik. Lagi-lagi sekarang ni makin mencanak-canak naik market teh t…