Skip to main content

Entri Hari Jumaat..

Assalam semua ^_^

Selamat Hari Jumaat semua buat blogger yang tengah2 dok nak blog walking tu kan... dan hari ni ika rasa macam nak tulis apa yang ika nak tulis... sesuatu yang may be bukan fakta tapi datang dari hati. Dan apa yang ika nak citer ni bukan la menyentuh sensitiviti masyarakat, atau berkenaan tentang politik , agama, negara dan seangkatan dengan nya... Entri ni cukup formal dan selagi ika rasa ika tak menyebut nama, atau mention kan sesiapa pon, then ika rasa ika tak buat sesuatu yang bole mendatangkan malu pada sesiapa. So if you free to read my entry then make sure your mind it free to accept it. 

Betul la bila orang cakap, makin kita dewasa dalam hidup ni, makin banyak orang yang akan kita kenal, makin banyak cabaran dan ujian yang akan datang dan kadang-kadang tu sampai kita tak tertanggung semua benda tu. Adakala semuanya akan datang dalam tempoh masa yang sama. Bila kita rasa kita kuat tapi sebenarnya tidak... Allah akan bagi ujian yang bertimpa-timpa sebab nak uji kekuatan diri kita sendiri. 

Antara perkara yang paling sukar untuk kita lalui apabila melibat kan hati dan perasaan manusia dan juga hati kita sendiri. Bila kita dah bagi terlalu banyak ruang pada mereka, kadang-kadang bole terlepas padang akan kepentingan diri kita. Bila kita terlalu menjagan hati dan perasaan orang, kadang-kadang terpaksa gadai kan perasaan sendiri. Dan sampai bila kita harus tahan dalm situais tu?? Adakala kita perlu tegas dengan pendirian dan cara kita. Bukan untuk menunjuk kita segalanya perfect, tapi untuk menegaskan yang kita berdiri di atas kata-kata dan prindip yang kita pegang.

Memang lumrah hidup manusia kan untuk tidak bole menerima kelemahan diri sendiri. Sesiapa saja termasuk diri aku sendiri.. dan aku akui kata-kata sebegitu benar dan aku tak menafikan. Sebab dah tertulis dalam sejarah manusia yang ini lah realiti manusia sebenar. Dan kerana kelemahan manusia ini la ALLAH kurniakan akal pada manusia supaya dia berfikir. Bukan bertindak ikut perasaan dan tidak memikirkan perasaan orang lain. Itula salah satu keistimewaan manusia yang membezakan diri mereka dengan  makhluk ALLAH yang lain.

Dan bila ika cuba berhadapan dengan masalah yang ika alami, memang sakit tapi tersirat keindahan di sebalik kedukaan. Kalau tak ika sendiri yang menyokong dan mendokong diri ika, tak ada orang lain yang akan sanggup bersama ika. Pahit manis dah pon ika telan... dan kini... Ika rasa sangan tenang.... HHMMMM 

** ALHAMDULILLAH**

Comments

Popular posts from this blog

REVIEW: SEMINGGU MENGGUNAKAN PRODUK MEERACLE GEMSTONES BEAUTY

Assalamualaikum semua.
Lepas dah guna baru lah kita boleh share pada umum. Aku rasa umum dah tau kot tentang product Meeracle ni. Boleh search je kat dalam Intagram akan jumpa tentang product ni. Aku ni jenis yang susah nak guna product-product yang baru. Impact nya sebab takut muka naik jerawat atau naik benda-benda yang tak sedap dipandang. 

Kalau tengok kat gambar atas ni, gambar yang belah kanan adalah gambar muka aku yang baru lepas naik jerawat selepas stop guna product XXXX. Tak pernah-pernah muka naik jerawat tiba-tiba wujud pulak dia. Cun-cun pulak masa tu nak dekat raya. Dan kerana itulah aku susah nak pakai produk yang baru keluar dalam pasaran. Tapi dik sebabkan nak cantik cepat, so aku pon pakai la. Kesanya naik segala Ibu Bapa jerawat memenuhi wajahku. So Stresss!!!
Of course aku tak nak muka aku nampak tak cantik. jadi aku cuba gunakan Meeracle. Sebab kalau ikutkan kebaikan guna produk ni, ia mampu untuk mengecutkan dan menghilangkan pembentukkan jerawat. Jadi aku pon …

PENGALAMAN MESYUARAT DI NOVA HIGHLANDS RESORT & RESIDENCE, CAMERON HIGHLANDS

Pengalaman Mesyuarat Di Nova Highlands Resort & Residence, Cameron Highlands | Assalamualaikum  semua. Alhamdulillah  selesai mesyuarat bersama semua Pegawai Pentadbir jabatan tempat aku bekerja sekarang selama 3 hari 2 malam di Nova Highlands Resort & Residence, Cameron Highlands. 
Actually, jujurnya aku tak suka pergi 2 tempat. Pertama Genting Highlands. Kedua Cameron Highlands. Kenapa? Haaa sebab jalan dia bengkang-bengkok. Aku ni dah lah spisis cepat pitam dan mual. Ya Allah... Ya Rabbi... pening dan mual nya aku masa tu rasa macam tak boleh nak di bendung. Dalam hati "cepat lah sampai, cepat lah sampai". Lagi nak sampai ke destinasi makin galak pulak rasa mual aku masa tu. Angin dalam perut usah cakap lah. Kalau aku sedawa ni bukan angin je keluar. Dengan isi-isi nya sekali aku rasa akan keluar nanti.
(ok! stop kisah sadis aku ni!!!) 
Selama 6 jam lebih perjalanan (sampai agak lewat sebab cuaca hujan. So bas bawa slow sikit), kami pun sampai ke destinasi yang di…

ORANG DIET PUN BOLEH MINUM DAIRY GO TEH TARIK

ORANG DIET PUN BOLEH MINUM DAIRY GO TEH TARIK  | Tiada Kolestrol. Tiada Bahan Pengawet. Tiada Pewarna.  Assalamualaikum semua. Sesejak aku mengamalkan tempoh berdiet since setahun yang lalu, until now sebenarnya aku berjaga-jaga nak  ambil sebarang makanan dan minuman. Mostly nya dari segi minuman lah. Makanan? Hahahah jangan tanya lah. But I'm still control ok. Hahahah...

Sebab kalau ikut pembacaan aku, pengambilan air manis yang terlalu banyak, lagi cepat menjadikan gula tersebut transform kepada lemak kalau tak dibakar. Dan aku pon takdelah hard sangat workout. Buat tu memang buat tapi takut tak cukup lagi effort. So sia-sia la usaha aku control segala nya kan. Jadi jalan yang terbaik tak payah amik lansung.
Teh Tarik. 

Ramai aku rasa yang minat teh tarik kan? Mostly rakyat Malaysia suka kan teh tarik. Siap order teh tarik kaww la! Teh tarik panjang-panjang la! Teh tarik buih lebih la! Macam-macam la version teh tarik. Lagi-lagi sekarang ni makin mencanak-canak naik market teh t…