Skip to main content

" Ooo.. ayah saya orang jawa.. tapi saya..?"

Assalam semua....

Selalunya kalau ayah atau mak kita...  (kalau korang ada yang tak panggil ayah atau mak, bole juga tukar ikut panggilan masing-masing ye.. =) ) memang ada mewarisi language2 keturunan macam ni mesti orang akan tanya " eh maknanya korang bole la cakap bahasa ni kan?" ooo sori... tapi ika tidak ok... TIDAK!!!.


Ika dah biasa sangat dah tengok muka-muka orang terkejut bila ika cakap " heheheh saya tak pandai la cakap jawa, jangan kata cakap faham pon tak tau!" betull... ayah ika ni die asal Perak, so memang bole di katakan la bahasa jawa yang ayah dok selalu borak dengan adik beradik die ke, sepupu sepapat die ke, memang takkan nye la cakap melayu... kalo yang cakap melayu ni semua generasi-generasi ika je.. means sepupu ika yang baya2 ika ni... and yang adik2 la...

Pelik ke?tak pelik kan? ntah ika takde rasa pon nak mengkaji atau nak belajar bahasa tu... memang kalo la ada yang nak ngutuk ika pakai bahasa jawa tu.. di silakan la... ika tak sekali2 terasa hati dengan anda semua... walaupon mungkon korang akan kutuk ika " eee budak gemuk ni... perasan lawa je..!!!" yee ika takkan marah... tapi kalo korang cakap dalam bahasa melayu... SIAP OK!!!!!! sampai lubang cacing pon ika akan akan kejar.. walupon ika tau yang ika memang takkan dapat masuk lubang cacing tu... kecik tu woooo...!!! memang giler la kan kalo nak masuk gak semata2 nak hentam orang tu... =)

Comments

  1. aikk orang perak cakap jawa ke? teman pon orang perak jugak.

    ReplyDelete

Post a Comment

Terima Kasih Sudi Meniggalkan Komen di Blog AtikahNorbaki.Com

Popular posts from this blog

REVIEW: SEMINGGU MENGGUNAKAN PRODUK MEERACLE GEMSTONES BEAUTY

Assalamualaikum semua.
Lepas dah guna baru lah kita boleh share pada umum. Aku rasa umum dah tau kot tentang product Meeracle ni. Boleh search je kat dalam Intagram akan jumpa tentang product ni. Aku ni jenis yang susah nak guna product-product yang baru. Impact nya sebab takut muka naik jerawat atau naik benda-benda yang tak sedap dipandang. 

Kalau tengok kat gambar atas ni, gambar yang belah kanan adalah gambar muka aku yang baru lepas naik jerawat selepas stop guna product XXXX. Tak pernah-pernah muka naik jerawat tiba-tiba wujud pulak dia. Cun-cun pulak masa tu nak dekat raya. Dan kerana itulah aku susah nak pakai produk yang baru keluar dalam pasaran. Tapi dik sebabkan nak cantik cepat, so aku pon pakai la. Kesanya naik segala Ibu Bapa jerawat memenuhi wajahku. So Stresss!!!
Of course aku tak nak muka aku nampak tak cantik. jadi aku cuba gunakan Meeracle. Sebab kalau ikutkan kebaikan guna produk ni, ia mampu untuk mengecutkan dan menghilangkan pembentukkan jerawat. Jadi aku pon …

PENGALAMAN MESYUARAT DI NOVA HIGHLANDS RESORT & RESIDENCE, CAMERON HIGHLANDS

Pengalaman Mesyuarat Di Nova Highlands Resort & Residence, Cameron Highlands | Assalamualaikum  semua. Alhamdulillah  selesai mesyuarat bersama semua Pegawai Pentadbir jabatan tempat aku bekerja sekarang selama 3 hari 2 malam di Nova Highlands Resort & Residence, Cameron Highlands. 
Actually, jujurnya aku tak suka pergi 2 tempat. Pertama Genting Highlands. Kedua Cameron Highlands. Kenapa? Haaa sebab jalan dia bengkang-bengkok. Aku ni dah lah spisis cepat pitam dan mual. Ya Allah... Ya Rabbi... pening dan mual nya aku masa tu rasa macam tak boleh nak di bendung. Dalam hati "cepat lah sampai, cepat lah sampai". Lagi nak sampai ke destinasi makin galak pulak rasa mual aku masa tu. Angin dalam perut usah cakap lah. Kalau aku sedawa ni bukan angin je keluar. Dengan isi-isi nya sekali aku rasa akan keluar nanti.
(ok! stop kisah sadis aku ni!!!) 
Selama 6 jam lebih perjalanan (sampai agak lewat sebab cuaca hujan. So bas bawa slow sikit), kami pun sampai ke destinasi yang di…

ORANG DIET PUN BOLEH MINUM DAIRY GO TEH TARIK

ORANG DIET PUN BOLEH MINUM DAIRY GO TEH TARIK  | Tiada Kolestrol. Tiada Bahan Pengawet. Tiada Pewarna.  Assalamualaikum semua. Sesejak aku mengamalkan tempoh berdiet since setahun yang lalu, until now sebenarnya aku berjaga-jaga nak  ambil sebarang makanan dan minuman. Mostly nya dari segi minuman lah. Makanan? Hahahah jangan tanya lah. But I'm still control ok. Hahahah...

Sebab kalau ikut pembacaan aku, pengambilan air manis yang terlalu banyak, lagi cepat menjadikan gula tersebut transform kepada lemak kalau tak dibakar. Dan aku pon takdelah hard sangat workout. Buat tu memang buat tapi takut tak cukup lagi effort. So sia-sia la usaha aku control segala nya kan. Jadi jalan yang terbaik tak payah amik lansung.
Teh Tarik. 

Ramai aku rasa yang minat teh tarik kan? Mostly rakyat Malaysia suka kan teh tarik. Siap order teh tarik kaww la! Teh tarik panjang-panjang la! Teh tarik buih lebih la! Macam-macam la version teh tarik. Lagi-lagi sekarang ni makin mencanak-canak naik market teh t…