Skip to main content

Nak tau tak cam ne ika belajar masak mula mula dulu [buat-buat la korang angguk kepala nak tau ye =P]


Assalam semua ^_^

Eh eh eh!! Korang suka ye tajuk citer ika kali ni? (eemm mana ada, kitorang kena paksa untuk baca ok!)... heheh suka la ika tengok korang datang baca ika post citer kali ni... (sambil pandang keatas, tangan dibahu)

Di sebabkan korang sudi la nak dengar story ika kali ni, so ika akan teruskan la apa yang ika citer tadi... hhmmm biasa la, orang pompuan kan... pandai macam mana, tangan licin cam ne, muka cantik mana pon... akhirnye tempat pompuan juga la kat dapur tu...

So masa ika kecik kecik dulu, dalam umur 9,10,11 cam tu la... tak sure masa bila, first ibu ajar ika and akak masak adalah kitorang kena masak nasi.. standard la kan... permulaan sebagai pompuan untuk tau masak kena la belajar masak nasi dulu.. haa tu yang paling asas sekali... takkan la terus skip masak nasi tapi terus belajar masak lauk.. hhmm tak sesuai kan...

Masak air?hhmm masak air la paling senang... letak je kat dalam ceret, hidup kan api kat atas dapur masak tu.. letak kan die, then tunggu la sampai die berbunyiii.... tak payak belajar pon takpe... masak nasi tu yang penting sekali... kena tau ukuran nye,air sampai gat mana,semua kena di titik beratkan.. kalo salah je measure, hhmm nasi pon bole jadi bubur, tak pon korang makan beras balik... kan?

Lepastu, slow slow belajar goreng telur mata, then beralih kepada sayur goreng, and last baru la ke level memasak bermacam jenis lauk... kari ke, kuah lemak ke,sambal ke, asam pedas ke, masak kicap ke... dan lain lain... =) di atas didikan tu la... sekarang ika dah pandai masak... hehehhe (itu pon nak bangga!!?) eehhh mesti la... itu la kelebihan yang akan di nilai oleh bakal mak mertua kita nanti... kan abang abang semua?? ;) dengan nada gatal!! Auwww!!!

Haaaa !!! ni ada satu citer,,ika ingat lagi dulu ika nak belajar masak Maggie.. haa Maggie la... knp?terkejut?sekarang kalo ika cakap ika nak belajar masak Maggie memang la sesuai korang nak buat muka terkejut tu.. dah dah tak payah nak berkerut sangat dahi tuu... dengor je ika citer ni yee... ok .. masa kecik dulu kalo nak makan Maggie selalu nye ibu yang masakkan... tak pon nenek ika yang masakkan... kita budak budak dulu mana nak makan kongsi kongsi... kalo bole nak hadap sorang je.... 

so kalo diorang yang masakkan terpaksa la makan kongsi dengan adik beradik and sepupu semua.. hmmm x best... so ada satu hari tu, ika Nampak kakak sedara ika masak Maggie, ika tgk die just tuang air pastu letak serbuk perasa... dalam hati ika cakap “ ala.... cam tu je ke masaknye...hhmm senang sangat” wah! Berlagak tu.. pastu balik ika try la buat, amik Maggie , letak air , pastu perasanya... so bila makan, Maggie tu tak lembut lak... hhmm mana tak nya.. ika pakai air sejuk je... huhuh so apa la rupa Maggie di buat pakai air sejuk kan... heheh dah lama tu baru la tau.. rupe rupe nye pakai air panas..

**korang pulak? Cam ne korang belajar masak mula mula dulu?share la dengan ika... =)


Comments

  1. fist masakan aku kambing gulai tempoyak masak asam pedas.

    ReplyDelete
  2. siryes dh umo 24 tahun ni pun xpndai msk tau..
    ni dh jaoh dgn mak n tnggl kt rumah sewa bru la blaja pelan2...
    stakat ni, ada la pndai beberapa bijik makanan ringkas~~

    ReplyDelete
  3. huhuhuh ooo ni mesti kes kena manje dengan mak selalu kan... sebab tu x pndai masak... hahahha sekrg rasakan.... dah dok jauh... cm no la kamu makan yee... =P

    ReplyDelete

Post a Comment

Terima Kasih Sudi Meniggalkan Komen di Blog AtikahNorbaki.Com

Popular posts from this blog

REVIEW: SEMINGGU MENGGUNAKAN PRODUK MEERACLE GEMSTONES BEAUTY

Assalamualaikum semua.
Lepas dah guna baru lah kita boleh share pada umum. Aku rasa umum dah tau kot tentang product Meeracle ni. Boleh search je kat dalam Intagram akan jumpa tentang product ni. Aku ni jenis yang susah nak guna product-product yang baru. Impact nya sebab takut muka naik jerawat atau naik benda-benda yang tak sedap dipandang. 

Kalau tengok kat gambar atas ni, gambar yang belah kanan adalah gambar muka aku yang baru lepas naik jerawat selepas stop guna product XXXX. Tak pernah-pernah muka naik jerawat tiba-tiba wujud pulak dia. Cun-cun pulak masa tu nak dekat raya. Dan kerana itulah aku susah nak pakai produk yang baru keluar dalam pasaran. Tapi dik sebabkan nak cantik cepat, so aku pon pakai la. Kesanya naik segala Ibu Bapa jerawat memenuhi wajahku. So Stresss!!!
Of course aku tak nak muka aku nampak tak cantik. jadi aku cuba gunakan Meeracle. Sebab kalau ikutkan kebaikan guna produk ni, ia mampu untuk mengecutkan dan menghilangkan pembentukkan jerawat. Jadi aku pon …

PENGALAMAN MESYUARAT DI NOVA HIGHLANDS RESORT & RESIDENCE, CAMERON HIGHLANDS

Pengalaman Mesyuarat Di Nova Highlands Resort & Residence, Cameron Highlands | Assalamualaikum  semua. Alhamdulillah  selesai mesyuarat bersama semua Pegawai Pentadbir jabatan tempat aku bekerja sekarang selama 3 hari 2 malam di Nova Highlands Resort & Residence, Cameron Highlands. 
Actually, jujurnya aku tak suka pergi 2 tempat. Pertama Genting Highlands. Kedua Cameron Highlands. Kenapa? Haaa sebab jalan dia bengkang-bengkok. Aku ni dah lah spisis cepat pitam dan mual. Ya Allah... Ya Rabbi... pening dan mual nya aku masa tu rasa macam tak boleh nak di bendung. Dalam hati "cepat lah sampai, cepat lah sampai". Lagi nak sampai ke destinasi makin galak pulak rasa mual aku masa tu. Angin dalam perut usah cakap lah. Kalau aku sedawa ni bukan angin je keluar. Dengan isi-isi nya sekali aku rasa akan keluar nanti.
(ok! stop kisah sadis aku ni!!!) 
Selama 6 jam lebih perjalanan (sampai agak lewat sebab cuaca hujan. So bas bawa slow sikit), kami pun sampai ke destinasi yang di…

ORANG DIET PUN BOLEH MINUM DAIRY GO TEH TARIK

ORANG DIET PUN BOLEH MINUM DAIRY GO TEH TARIK  | Tiada Kolestrol. Tiada Bahan Pengawet. Tiada Pewarna.  Assalamualaikum semua. Sesejak aku mengamalkan tempoh berdiet since setahun yang lalu, until now sebenarnya aku berjaga-jaga nak  ambil sebarang makanan dan minuman. Mostly nya dari segi minuman lah. Makanan? Hahahah jangan tanya lah. But I'm still control ok. Hahahah...

Sebab kalau ikut pembacaan aku, pengambilan air manis yang terlalu banyak, lagi cepat menjadikan gula tersebut transform kepada lemak kalau tak dibakar. Dan aku pon takdelah hard sangat workout. Buat tu memang buat tapi takut tak cukup lagi effort. So sia-sia la usaha aku control segala nya kan. Jadi jalan yang terbaik tak payah amik lansung.
Teh Tarik. 

Ramai aku rasa yang minat teh tarik kan? Mostly rakyat Malaysia suka kan teh tarik. Siap order teh tarik kaww la! Teh tarik panjang-panjang la! Teh tarik buih lebih la! Macam-macam la version teh tarik. Lagi-lagi sekarang ni makin mencanak-canak naik market teh t…