Skip to main content

[Entri Tertunda] Macam mana nak ‘create’ cerita yang best untuk blog? [ika tak la ‘pro’ tapi try bagi idea je la, sudi kan la baca ye]


Assalam semua ^_^

Masa ika taip entri ni, ika baru je lepas sahur... bau telur dadar yang makan tadi pon ada melekat kat mulut ni haaa... =P  dan secara tiba tiba ika terfikir nak bagi idea kat korang untuk di nilaikan... (macam la bagos sangat kakkk ko nak citer panjang kat sini kan?!) ffuuhhh! Bagus tu tak la, tapi saja nak sumbang idea kat hang pa... kot kot la ada yang berkenan kan... ye dak? Ngee~~

**Eemmm cam ne nak taip entri ni ek?nak citer ape?pasal ape?pasal Negara ke?pasal rumah tangga ke?pasal pakwe@makwe aku ke? Bla bla bla blab la.....

Korang semua mesti selalu pikirkan kan citer ape la yang aku nak bagi kat reader semua baca.. ika pon gitu gak... kalo takat lost idea tu,jangan cakap la... bukan sekali, tapi berkali kali gak la jadi cam tu.. sebab tu la heden tak fofular macam blogger yang ramai dok suka tu... kalo tak... dahhh setaraf dahh niii....

Actually, semua yang ika state kat atas tu tentang ape yang kita nak citer,semua kita bole jadikan entri... Cuma kita nak tau je cam ne nak jadikan cerita tu satu cerita yang menarik... Dannn... selepas kajian di buat... yang mana nilaian dan penyelidikkan ini di laksanakan... (waahhh!!! Ayat nak gempak jee) unsur unsur yang bole di masukkan kedalam entri adalah seperti berikut :
1)    

          ** Masa kita taip entri tu, kita bayangkan macam kita tengah borak dengan somebody... so korang bayangkan la camne kalo korang borak dgn kawan kawan... mesti ada intonasinye kan? 
     
     ** Wujud kan feeling untuk bagi orang nak baca... means, kata la korang nak buat citer lawak.. so create la  mood lawak dalam tu.. so kena main dengan imaginasi sikit la...

**Ada unsur unsur dialog... kadang kadang citer yang ada dialog samada original dialog atau dialog tambahan.. orang suka baca... dia jadi macam bace komek lak... sonok tau!

**Kalo bole JANGAN la korang nak citer tentang perkara perkara sensitive masyarakat kita cth: politik, keagamaan,perkauman, DLL...

**Buat cerita yang biasanya ada kena mengena dengan real life korang... sebab korang sendiri yang hadapi situasi tu kan... so korang mungkin dapat express kan nye dengan perjalanan cerita yang menarik! 

so idea ni maybe tak la bernas macam beras bernas tu... tapi hope fully korang dapat terima la... atau maybe korang nak share idea dengan ika... why not!!! I’m waiting ur ideas here.... =)


Comments

  1. Menulis tentang pengalaman dan perkara yang berkaitan dgn diri kita adalah lebih mudah...

    ReplyDelete
  2. betul tu... sebab kita sendiri tau apa yang berlaku.. n kita yang menghadapinye,,,,

    ReplyDelete
  3. betul tu... sebab kita sendiri tau apa yang berlaku.. n kita yang menghadapinye,,,,

    ReplyDelete

Post a Comment

Terima Kasih Sudi Meniggalkan Komen di Blog AtikahNorbaki.Com

Popular posts from this blog

REVIEW: SEMINGGU MENGGUNAKAN PRODUK MEERACLE GEMSTONES BEAUTY

Assalamualaikum semua.
Lepas dah guna baru lah kita boleh share pada umum. Aku rasa umum dah tau kot tentang product Meeracle ni. Boleh search je kat dalam Intagram akan jumpa tentang product ni. Aku ni jenis yang susah nak guna product-product yang baru. Impact nya sebab takut muka naik jerawat atau naik benda-benda yang tak sedap dipandang. 

Kalau tengok kat gambar atas ni, gambar yang belah kanan adalah gambar muka aku yang baru lepas naik jerawat selepas stop guna product XXXX. Tak pernah-pernah muka naik jerawat tiba-tiba wujud pulak dia. Cun-cun pulak masa tu nak dekat raya. Dan kerana itulah aku susah nak pakai produk yang baru keluar dalam pasaran. Tapi dik sebabkan nak cantik cepat, so aku pon pakai la. Kesanya naik segala Ibu Bapa jerawat memenuhi wajahku. So Stresss!!!
Of course aku tak nak muka aku nampak tak cantik. jadi aku cuba gunakan Meeracle. Sebab kalau ikutkan kebaikan guna produk ni, ia mampu untuk mengecutkan dan menghilangkan pembentukkan jerawat. Jadi aku pon …

PENGALAMAN MESYUARAT DI NOVA HIGHLANDS RESORT & RESIDENCE, CAMERON HIGHLANDS

Pengalaman Mesyuarat Di Nova Highlands Resort & Residence, Cameron Highlands | Assalamualaikum  semua. Alhamdulillah  selesai mesyuarat bersama semua Pegawai Pentadbir jabatan tempat aku bekerja sekarang selama 3 hari 2 malam di Nova Highlands Resort & Residence, Cameron Highlands. 
Actually, jujurnya aku tak suka pergi 2 tempat. Pertama Genting Highlands. Kedua Cameron Highlands. Kenapa? Haaa sebab jalan dia bengkang-bengkok. Aku ni dah lah spisis cepat pitam dan mual. Ya Allah... Ya Rabbi... pening dan mual nya aku masa tu rasa macam tak boleh nak di bendung. Dalam hati "cepat lah sampai, cepat lah sampai". Lagi nak sampai ke destinasi makin galak pulak rasa mual aku masa tu. Angin dalam perut usah cakap lah. Kalau aku sedawa ni bukan angin je keluar. Dengan isi-isi nya sekali aku rasa akan keluar nanti.
(ok! stop kisah sadis aku ni!!!) 
Selama 6 jam lebih perjalanan (sampai agak lewat sebab cuaca hujan. So bas bawa slow sikit), kami pun sampai ke destinasi yang di…

ORANG DIET PUN BOLEH MINUM DAIRY GO TEH TARIK

ORANG DIET PUN BOLEH MINUM DAIRY GO TEH TARIK  | Tiada Kolestrol. Tiada Bahan Pengawet. Tiada Pewarna.  Assalamualaikum semua. Sesejak aku mengamalkan tempoh berdiet since setahun yang lalu, until now sebenarnya aku berjaga-jaga nak  ambil sebarang makanan dan minuman. Mostly nya dari segi minuman lah. Makanan? Hahahah jangan tanya lah. But I'm still control ok. Hahahah...

Sebab kalau ikut pembacaan aku, pengambilan air manis yang terlalu banyak, lagi cepat menjadikan gula tersebut transform kepada lemak kalau tak dibakar. Dan aku pon takdelah hard sangat workout. Buat tu memang buat tapi takut tak cukup lagi effort. So sia-sia la usaha aku control segala nya kan. Jadi jalan yang terbaik tak payah amik lansung.
Teh Tarik. 

Ramai aku rasa yang minat teh tarik kan? Mostly rakyat Malaysia suka kan teh tarik. Siap order teh tarik kaww la! Teh tarik panjang-panjang la! Teh tarik buih lebih la! Macam-macam la version teh tarik. Lagi-lagi sekarang ni makin mencanak-canak naik market teh t…