Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2011

MYNAMEIKA nak wish SELAMAT HARI RAYA ni =)

" Riuh rendah sungguh kampung laman.. Sembah salam sahut sahutan..Manis wajah senyum pun terukir..Budak budak kehulur hilir... lalalallalal...."


Wah !! siap bernyanyi nyanyi ye ika hari ni... yela setelah sebulan berpuasa.. berdepan dengan bermacam macam jenis dugaan dan cabaran.. hari ni walaupon ika dah berumur 23 tahun.. semangat nak raya masih tetap berkobar kobar... sama macam ika kecik kecik dulu... ah! tak kisah la kali ni dapat duit raya ke tak kan... tapi selagi ika di beri peluang untuk raya, ika tetap nak raya dengan syok and best!!!
So, di kesempatan ni, pada Syawal yang pertama ni ika nak ucapkan selamat hari raya aidil fitri maaf zahir dan batin.. Sekiranya sepanjang ika mengupdate blog ni, ika ada tersentuh isu isu sensitif blogger2 semua ,tak pon ika ada buat entri yang bagi u all semua terasa hati dengan ika ke... yela kita ni buat salah kadang kadang kita tak sedar bila kita buat kan.... so kesempatan ni ika nak minta la ampun dari u all semua..
**YANG MANA DU…

Wifi free dah kena block la... tu yang terencat nak update blog ni... al-kisahnya.....

Assalam semua ^_^


Akhirnya tuan rumah kedaung tu dah tau dah yang we all curi line ternet ghumah die.... hahahhahah al-kisahnya gini lorrr.... ketika ia bermula kitorang pon tak sedar... tup tup tengah on je laptop nampak plak wireless sesape ntah... cube  punye cube di access kan... hhhmmm rezekii... dapat plak connect internet.... apa lagi...  takkan la we all nak lepaskan peluang kan.... so guna je la rezeki yang ada kat depn mata tu...


So bile ibu we all tak bayar bil ternet lagi.... waaa hati talak worry wooo.. apa de hal... ternet free ada.... tapi ada masa masanya gak.... so kalo we all nak on kena tunggu time time tertentu... contonh nye....

PAGI : dalam pukol 10 macam tu so die akan direct sampai la pukol 5 petang cenggitu la....
MALAM : dalam pukol 10 malam.... ada masanya sampai pukol 5 pagi... tapi sekali je la....

Dan semua ni berlqku masatime puasa ni la... masa awal2 bulan dulu ada gak ternet free ni... tapi tuan rumag kedaung tu jarang on... maybe anak die belom pandai…

ANNAS EASKEY photographer buat promotion!!!! Come Grap it now!!!!!

PROMOTION : December Beauty and Potrait Shoot

U all semua tak yah la nak tengok pic ika kat dalam tu, takde pon... haaa tu semua adalah pic pic  mereka yang pernah menjadi MODEL @ yang melanggan ANNAS EASKEY ni... AMACAM!!! CANTIK TAK?? kalo tengok dari pic tu ika JAMIN and GUARANTEE yang korang takkan menyesal la dengan hasil tangan kerja si ANNAS ni....

Dari apa yang ika tau, photography  untuk profile pic je normally price charge hanya RM650... wooo??? agak mahal gak la.... haaaaa tau takpe,,, dan di sebab itu la kali ni ANNAS buat promotion kali kedua yang mana harga telah di turunkan kepada RM450 SAHAJA!!!!


APA YANG KITORANG BOLE DAPAT DARi OFFER NI??
haaa meh sini ika tunjuk yee.....


5 fully retouched photos+free makeup by Annas Easkey+1 session photoshoot (indoor)+CD (termasuk yang edited and yang tak edit)


Sangat berbaloi ok..... bukan senang tau sebenarnye photographer nak bagi banyak offer macam ni dengan harga yang murah... dah di mekapkan pastu SENDIRI dengan tangan ANNAS tu, p…

Nak tau tak cam ne ika belajar masak mula mula dulu [buat-buat la korang angguk kepala nak tau ye =P]

Assalam semua ^_^
Eh eh eh!! Korang suka ye tajuk citer ika kali ni? (eemm mana ada, kitorang kena paksa untuk baca ok!)... heheh suka la ika tengok korang datang baca ika post citer kali ni... (sambil pandang keatas, tangan dibahu)
Di sebabkan korang sudi la nak dengar story ika kali ni, so ika akan teruskan la apa yang ika citer tadi... hhmmm biasa la, orang pompuan kan... pandai macam mana, tangan licin cam ne, muka cantik mana pon... akhirnye tempat pompuan juga la kat dapur tu...
So masa ika kecik kecik dulu, dalam umur 9,10,11 cam tu la... tak sure masa bila, first ibu ajar ika and akak masak adalah kitorang kena masak nasi.. standard la kan... permulaan sebagai pompuan untuk tau masak kena la belajar masak nasi dulu.. haa tu yang paling asas sekali... takkan la terus skip masak nasi tapi terus belajar masak lauk.. hhmm tak sesuai kan...
Masak air?hhmm masak air la paling senang... letak je kat dalam ceret, hidup kan api kat atas dapur masak tu.. letak kan die, then tunggu la sampa…

Cita cita kamu dah besar nanti nak jadi ape?[nak jadi permaisuri bole?]

Assalam semua ^_^
Saya dah lama dah simpan hasrat ni... dulu masa kecik kecik saya selalu tengok citer snow white, Cinderella, sleeping beauty,... sejak dari tu saya dah simpan angan angan merangkap cita cita yang saya nak jadi permaisuri...


Mula mula saya pilih nak jadi macam snow white.. jenuh dah saya borak dengan burung, arnab, tupai,kura kura,kijang,tapi diorang buat bodoh je dengan saya... eee geram nyee... takpe takpe saya bole bersabar lagi... kali ni saya nak tunggu salji pulak.. jenuh saya dok tunggu,masa krismas... tak gak salji turun kat Malaysia ni... aarrgghhh!!! Dah mula la fedup nii.... takpe takpe.. dalam citer snow white tu, pas nenek tua bagi makan apple, die pengsan pastu baru prince datang kan? So saya buat keputusan untuk pergi umah orang tua tua.. kot kot ada nenek tu nak bagi makan apple... bile dah sampai je... memang dah rezeki saya la katakan... ada nenek tua datang... tapiiii... dia bagi saya karipap yang die tak habis makan... ahhhh!!! Sakit nye hati... so s…

Bole tak tolong KOMEN?

Assalam semua ^_^
Kakak....abang... adik... ika nak minta tolong bole? Ika bukan apa, ika nak minta korang semua datang and komen blog ika... huuu yela...sape la ika ni kan... dan di sebabkan ‘sape la ika’ ni la, ika nak u all semua komen blog ika...
Tak kisah la korang nak cakap benda ok ke tak ke, ape ke... ika terima... untuk menjadi lebih baik mestila berani menerima teguran kan.. walaupon mungkin akan ada teguran yang ‘pedas dan panas’... tapi demi menaikkan lagi blog ika... kenapa tidak kan??
Korang bole komen apa apa je kat dalam blog ni... background ke, header ke, entry ke, chat box ke, warna ke, and apa apa je la yang terdapat dalam blog ni... semua korang bole komen... insyaALLAH... pas korang dah bagi komen tu, ika akan cuba improvekan la yang mana mampu...
** pecah kaca pecah gelas, bila dah pecah gelas... conform kena marah dengan ibu nanti... ngeee~~ ni bukan pantun... saja nak merapu... =)

[Entri Tertunda] Macam mana nak ‘create’ cerita yang best untuk blog? [ika tak la ‘pro’ tapi try bagi idea je la, sudi kan la baca ye]

Assalam semua ^_^
Masa ika taip entri ni, ika baru je lepas sahur... bau telur dadar yang makan tadi pon ada melekat kat mulut ni haaa... =Pdan secara tiba tiba ika terfikir nak bagi idea kat korang untuk di nilaikan... (macam la bagos sangat kakkk ko nak citer panjang kat sini kan?!)ffuuhhh! Bagus tu tak la, tapi saja nak sumbang idea kat hang pa... kot kot la ada yang berkenan kan... ye dak? Ngee~~
**Eemmm cam ne nak taip entri ni ek?nak citer ape?pasal ape?pasal Negara ke?pasal rumah tangga ke?pasal pakwe@makwe aku ke? Bla bla bla blab la.....
Korang semua mesti selalu pikirkan kan citer ape la yang aku nak bagi kat reader semua baca..ika pon gitu gak... kalo takat lost idea tu,jangan cakap la... bukan sekali, tapi berkali kali gak la jadi cam tu.. sebab tu la heden tak fofular macam blogger yang ramai dok suka tu... kalo tak... dahhh setaraf dahh niii....
Actually, semua yang ika state kat atas tu tentang ape yang kita nak citer,semua kita bole jadikan entri... Cuma kita nak tau je ca…

Ika rasa macam tak percaya je dah besar sekarang ni... [mood nak muda je!]

Assalam semua ^_^
Ini bukan isu ‘badan besar’ yang memang terang terang dah korang Nampak kat pic ika tu... yang tu memang dari kecik dah comel cenggitu... tak bole kutuk lebih lebih... asset tu asset.... =P

Maksud ika disini ialah berkenaan tentang umur... oohhh!!! Nooo!!! Umur ku dah 23 tahun!!! Untuk tahun ni.. tapi kalo tahun tahun akan datang? Tak mo tua tak mo tak mo... sob sob sob
Entah kenapa tetiba ika terfikir tentang ni sekarang... yela mana tak nye bile tengok fb pic kawan tunang la, kawin la, mengandung la, dah jadi mama la... silap silap hari bulan diorang post pulak pic dapat menantu... huuuu
Tapi rasa macam baru je semalam habis tadika, pastu naik darjah satu, masuk tingkatan satu, and habis tingkatan lima... cepat je masa berlalu kan? Bila ika tengok pic kawan yang dalam kategori kategori kat atas tu, rasa macam baru je rehat sambil makan nasi lemak kat bawah pokok time sekolah dulu.. alih alih masing masing dah ada tanggunjawab sendiri.. ada yang dah jadi mama... sibuk …

Moh kita tengok ‘guane’ adik ku nak minta ibu duit belanja RM5 [tengok tau kawan kawan]

Assalam semua ^_^
Di suatu malam yang time tu baru azan isyak, ibu ku nak tukar duit note RM50 kepada 10 10 10 10 10...
“eemm angah mana tabung niaga yang korang simpan duit duit tu?” “ada kat bawah meja computer tu haaa...”ni korang dah tau jangan nak dok curi lak ek!
** Ibu pon bergerak la ke meja computer dan amik bekas tu... masa ni adik ku tengah tengok citer hagemaro kat youtube~! Kecik kecik dah pandai tengok youtube ni... sok besar jangan tengok benda lain ye dik....
Tengah ibu dok kuar kan note note duit tersebut, adik ku pon bersuara...
“ibu.... sok bole tak ibu CUBA TRY BAGI ADIK DUIT BELANJA RM5?”
dengan muka tersengih sengih bak kerang busuk! Ngok la ko ni dik! Time tu aku tengah makan bubur pisang dah tergelak dah dengar dialog spontan+tak malu adik aku tu.... Ibu dengan muka yang agak terkejut tapi nasib baik takde sakit jantung mak aku tu... !!! lalu ibu pon menjawab..
“ haaa...!!! Nampak ni!!!(sambil menunjukkn siku dekat adik ku)banyak songeh ko!”
**adik adik.... nasib bai…

Entri kali ni lebih kepada ‘PERSONAL ENTRY’ eh! Tak tak.. luahan hati kot! Ngee~~~

Assalam semua.... ^_^
Nak taip entri yang beremosi ni kena la control mood dulu... kang tak pasal pasal lebur je tak tentu pasal pulak.. tak kisah la dalam mood apa sekali pon, tension ke, marah ke, hepi ke, bengong ke, lurus ke, bendul ke, bla bla blab la..... mean DLL... ngee~~.. Dalam apa jua pon kita kena la jujur dengan segala perasaan kita.. contoh kalo kita marah, takkan nak kata tak marah.. n kalo kita sakit hati takkan nak kata kita tak sakit hati.. kan? Korang paham tak? Actually maybe susah kot untuk ika bagi bayangan pada korang apa maksud ika ni... tapi apa yang ika nak sampai kan ialah kita kena jujur dengan segala perasaan kita...

Takkan la semata mata nak jaga perasaan orang kita yang sanggup makan hati kan? Dan kita pulak akan di pandang sebagai sorang yang ‘jahat’ maybe sebab terlalu terus terang atas apa yang kita rasa... mereka yang lain pon kena faham yang kita ni turut mempunyai perasaan dan hati. Kita juga macam mereka yang mana bole marah, suka , nangis, terasa da…

Adik tu panggil ika MAKCIK!!!! [Dah tua ke saya?]

Assalam semua...
TAK MO! TAK MO! TAK MO!!!
Adik... akak ni muda lagi tau.. umo pon baru 23 tahun... bangun pagi pon ibu yang masih kejutkan... nak makan pon ibu masih masakkan, nak minum pon ibu masih botol kan... (haaa poyo je!!)
Huuu tu la dia hakikat yang tak dapat nak di terima akal... sebab selalu nak rasa muda, alih alih budak kecik pulak panggil ika ni ‘makcik!” waaaa!!! Dah tua ke saya??? Agak agak nye kan, mesti kakak kakak, atau abang abang yang ika pernah panggil dulu dengan gelaran makcik @pakcik tu terasa dengan panggilan ika kan? Dan kali ni.... ika pulak yang kena.... (dah menitis dah air mata ni!!!)
Biasalah.... budak kecik... kalo takat umo yang 5 6 tahun tu, mana la dia tau nak panggil kita apa... kalo dalam adik beradik die, for sure abang n kakak dia umo dalam 10 11 tahun... nak di bandingkan dengan kakak yang macam GIANT ni... memang tak la die pikir nak panggil ‘akak’ kan... yang berdiri pon dah sama tinggi dengan mak bapak die juga.... sabo jela dengan adik adik tu…

Jom Cari JODOH !! [ Di FACEBOOK]

Assalam semua...

Ok mood malam ni ika nak cerita tentang JODOH FACEBOOK!

Bagi sesape yang rasa rasa susah nak cari jodoh@ pasangan seumur sehidup semati dalam dunia realiti ni, haaa korang guna la cara ber'facebook' ye... tak yah nak guna cara face to face... kalo di ikutkn sebenarnye, lebih baik la berface to face dari alam maya kan... tapi bila terlalu banyak dugaan dalam alam realaiti ni... baik kita gunakan alam maya....

TAPI!!! ika tak la kata jodoh dari dunia maya ni baik dan di jamin... tapi dah nama JODOH kan... jumpe dengan cara macam mana sekali pon, mesti akan jadi punye... kalo betul la die memang dah tertulis untuk kita... ye dak?

Lagi p0n macam yang kita tau, ada gak di kalangan artis negara kita ni yang berjumpe jodoh masing masing yang bermula 'hanya kenalan' di facebook sahaja.... CONTOH NYE...


zed zaidi [pic from google]

yasin senario [pic google je]
Ni je la artis yang ika tau... maybe ada la kot yang ika tak tau sangat... di sebabkan adanye la benda ni…

Adduuhhh!!! Time time ni la gigi nak sakit kan [nak tumbuh gigi]

Assalam semua...

Saat ni ika sedang menahan sakit nak tumbuh gigi!!! rasa rasanya gigi kat belakang tu a.k.a gigi geraham yang ujung tu kan, dah lama dah tumbuh dulu.. tapi dia tumbuh tak habis pulak! tu yang kadang kadang sakit tiba tiba... tapi tumbuh sepenuhnye tak pulak!! lagi lagi bulan posa ni kan...

ssssss..... haaaa cam ni la ika satu hari ni.... menahan tak tentu pasal... rasa macam nak rodokkk je gigi tu dgn benda tajam.... !!! Tapi ada orang cakap kalo gigi nak tumbuh jangan cungkil dengan benda benda tajam, nanti dia terbantut nak tumbuh.. betul ke??

lebih kurang macam ni la keadaan gigi ika sakit yang kat belakang tu.... pastu terhalang dengan gusi tu.. kenapa ek?? sape tau??

ANNOUNCEMENT : SAPE SAPE YANG ADA ACC TWEET, [MOH LA FOLLOW IKA]

Assalam semua....

Sekarang dah pukol 3.49 minit pagi... mata still lagi bulat sebulat bulatnya... jadi kesempatan yang ada ni, ika nak ajak la kawan kawan yang mana ada ACC TWEET sama sama la kita follow mem'follow' yee....

Bukan apa saja nak meramai kan kenalan yang ada kat blog ni kan... eemmm ika tau cara ika ni macam "hidung tak mancung, pipi tersorong sorong".. tapi takpe kan ika ajak u all follow ika ni?? so pada sape sape yang sudi tu,kat blog ika site belah kiri ada tweet ika... so ringan ringankan la tangan follow ek.... SAYANG U ALL MMUUAAHHH <3

Bila terasa je suasana raya, tergiang-ngiang suasana masa kecik-kecik dulu. =)

Assalam semua...
Wah!berhempas pulas koma semuanak siapkan persiapan raya masing-masing kan? Tak kira lah yang kaya ke yang miskin ke yang sederhana tu ke semua nak merasa raya dengan sempurna ye dak? Sebab tu la bila masuk je ramdhan ni, masing-masing dok buat bisnes jual juadah berbuka kat bazaar tu haaa... nak kumpul duit... mana nak beli barang buat kuihnye(bagi yang buat kuih sendiri tu ) , baju raya, kasut raya, yang penting sekali duittttt rayaaaaaa tuu... kang ika datang umah takkan tak nak bagi duit lak!
Eh! Sape kata ika ni dah besar?? Umo baru 23 tahun a.k.a 2 bulan 3 hari tau.. kecik lagi peee... belum kawin lagi... so di kira budak la gak kan? Ni la habit yang tak dapat nak di buang... dulu masa kecik kecik kalo pegi raya dengan ibu ayah, selalu dapat duit.. tapi sekarang adik adik je dapat... kadang kadang tu bila tengok tuan rumah bawa kuar duit raya kiter lak yang tersipu sipu malu... yela sebab dah tau dah yang DIRI NI takkan dapat duit raya punye... selalu gak la kalo…

Berkat RAMADHAN....

Assalam semua...
Sebelum tu ika nak ucapkan terima kasih kat sape sape yang sudi datang dan baca entri ika ni.. sebelum tu ika nak bagitau la sekarang ika kalo nak update entri baru ika akan taip anything kat MICROSOFT WORD dulu... means ika tak taip directly kat newpost... yang tak bestnye maybe story tu agak lama kot sebab ika tak post on time.. tapi the good thing nye kat sini, ika bole buat correction kalo ade ape ape info yang tak best ke ape ke.. yela nak bagi orang baca kan.. mestila nak yang menarik kan... ye dak?
So berbalik pada apa yang ika nak share dengan u all ni adalah berkat ramadhan... berkat ape ni? Ok untuk pengetahuan kawan kawan semua now ika dengan family ada buka bazaar ramadhan... kitorang actually baru gak la berjinak jinak dalam dunia perniagaan sendiri.. first, kitorang start niaga kat UPTOWN KLANG SENTRAL@ HOT NITE BAZAAR... so sape sape yang dok klang.. jemput jemput la datang ke gerai kami... kitorang jual rojak... nama gerai ROJAK CORNER.. sempat promote s…

Kisah seorang budak yang baru nak belajar 'online'

Assalam semua...

NOW kita mulakan cerita yok!
Minah ni terasa bosan duduk kat umah... lebih lebih plak time ni cuti sekolah... nak keluar kang mak bedah dok sebok tanya banyak sangat... nak kemana lah, dengan sape lah, buat pe lah, dan bla bla bla bla..... tapi hari tu memang Minah ni dah buntu sangat sangat... kalo di biarkan lama duduk kat umah mau JEM! otak kepala ni.. so die pon SMS siti.. kawan baik kepada kawan die... Si Minah ni mana ade kawan baik... die memang spesis yang suka rembat kawan baik orang je kejenye....
" Siti ko buat pe tu?" " aku tengah lipat kain la.. apsal?" "wei! teman aku jap pegi CC.." "sekarang ke?" "haaaa yelah! aku dtg amik ko nanti naik moto abah aku!" "ok! dah sampai ko HONN!! la kuat kuat ye?"
5 minit kemudian...dah sampai dah kat CC tu... wah! macam tak jauh je umah siti dengan CC kan??
"wei minah! ko nak buat pe kat CC ni?" "laaa ko ni... aku nak online la!!! hello zaman kita ni semua b…

“ Ibu tak solat hari ni,ibu cuti...” [haaa!! Cuti]

Assalam semua...
Ni adalah kisah kisah dahulu kala ika ok! Dulu mana la ika tau makne “cuti” ni... cam biasa la, budak budak kan kalo time solat memang malas... tapi benda ni jangan salahkan ibu mengandung... mungkin dulu tak tau kot makna solat sebenar... ala u all pon dulu mesti punye ade feel feel maas solat ni...
So macam biasa la tugas tugas seorang ibu untuk mengingatkan anak anaknya untuk bersolat... “along!!! Angah!!! Dah solat belum??” haa begitula tiap2 hari kitorang.. budak budak kan...
Ok lepas siap solat terus bagi tau ibu ni.. yela nak tunjuk yang kita dah solat... 
“ibu!!  Angah dah solat dah!” “ok! Pandai anak ibu...” “ibu dah solat ke?” “ibu tak solat...ibu cuti.” “cuti?? Kalo mcm tu angah nak cuti la juga..” “eh! Mana bole... mana bole cuti solat suka hati..!” “habis ibu bole?” “nanti kau dah dah besar, kau tau la “cuti” tu ape..” “??” blurrr jap... =\
** so moral of the story, bila dah besar.. baru la tau ‘cuti’ tu ape... kalo tak dulu ingat kan ‘cuti’ tu macam cuti sabtu ahad …

Sukan yang ika selalu main time sekolah masa sukan sekolah dulu...tapi yang geram nyee.....!!

Assalam semua...
Sape kata ika tak pernah wakil rumah sukan time sekolah dulu... helloo... walaupon badan berat berkati-kati ni, masih layak tau nak wakil rumah sukan... tapi yang penting BUKAN sukan lari ok! Dahh dahh jangan banyak tanya pulak kenapa bulan sukan lari.. ade yang kena cepukk kang sat lagi...!!
Sukan ape lagi yang layak dengan ika ni kalo tak tarik tali.... haaa tenanga badan yang terlindung dari lemak2 ni la yang banyak menumbangkan orang-orang yang menarik tali dengan ika tau... tapi pengalaman menang belum ada la... kalo setakat pengalaman jatuh ke.. jerit jerit tarikkkk!!!!! Ke.. tu selalu la...
Tapi yang ika tak puas hati time hari sukan tu.. eh! Bukan before hari sukan tu, selalu nya cikgu cikgu akan buat saringan dulu untuk cari sape sape yang layak untuk wakil rumah sukan... dalam sukan larian,lontar peluru,lompat jauh,marathon,lagi ape ek?eemm lupa lak, tapi sukan sukan tu la yang biasanya diorang main time hari sukan tu... And masa saringan tu,yang sape sape bud…

Teringat zaman-zaman first couple dulu... itulah antara kenangan paling indah dalam hidup..

Assalam semua...
Bila teringat saat-saat first couple dulu memang seronok. Ika rasa cerita ika kot yang paling unik sekali dari u all semua.. tetiba plak rasa nak share dengan u all kan cam ne ika couple dulu.. Ok mula2 cam ni... masa tu dalam tahun 2005 tak silap.. masa tu ika form 5.. sebelum2 ni memang ika tak pernah couple sampai la ika mengambil langkah ini dan tercipta la ‘in relationship’ dengan someone ni.. entah apsal plak kan bila dah form 5 tu tetiba lak ika bole terminat die.. padahal die dah ade kat sekolah tu dari form 1 lagi...
Sebab pertama ika suka kat die sebab die smart.. memang smart la.. pada mata ika la.. tak tau pada mata orang lain kan..and unik nye kat die tu,muka die macam mix.. dah la putih, memang kacukan habis la... dan sejak tu la mata ni pantang betol Nampak mamat tu... kebetulan plak kelas ika dengan die sebelah menyebelah je bebbb...!! apa lagi mata ni memang selalu memainkan peranan die la sebagai sang yang melihat...
Orang kata kalo dah laluan jodoh tu…